Πέμπτη 10 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
Προβλήματα εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο

...και στα κέντρα Υγείας Ελευσίνας και Μεγάρων

Από παλιότερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των φορέων της περιοχής έξω από το Θριάσιο Νοσοκομείο
Από παλιότερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των φορέων της περιοχής έξω από το Θριάσιο Νοσοκομείο
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στο Θριάσιο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας Ελευσίνας και Μεγάρων, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Δήμος Κουμπούρης, Λιάνα Κανέλλη, Λίλα Καφαντάρη, Εύα Μελά και Γιώργος Μαυρίκος. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές, σημειώνουν:

«Απλήρωτοι παραμένουν για τις εφημερίες και τις βάρδιες πέντε (5) μηνών οι γιατροί και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στο Θριάσιο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας Ελευσίνας και Μεγάρων. Συχνές καθυστερήσεις παρατηρούνται και στην καταβολή των τακτικών αποδοχών στους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου, όπου περιλαμβάνονται και οι ειδικευόμενοι και επικουρικοί γιατροί. Ενώ παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας, ως συνέπεια της πολιτικής της λιτότητας που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως εφάρμοζε παλαιότερα και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Η καθυστέρηση στις πληρωμές έρχεται να προστεθεί στα ήδη μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του Θριασίου Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας και Μεγάρων.

Οι γιατροί του Νοσοκομείου συχνά υποχρεώνονται να εφημερεύουν πάνω από 36 συνεχόμενες ώρες ή και να ξεπερνούν τις 80 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους και την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας. Υπάρχει, επίσης, σοβαρή έλλειψη υποδομών (π.χ. κατάλληλοι κοιτώνες) για τους εφημερεύοντες γιατρούς. Στα περισσότερα νοσηλευτικά τμήματα εργάζονται ένας ή δύο νοσηλευτές/ νοσηλεύτριες ανά βάρδια για 25 - 35 ασθενείς, ενώ στις παθολογικές κλινικές με τα ράντζα και τα «επικουρικά» κρεβάτια προστίθενται συχνά περισσότεροι από 15 ασθενείς. Απαράδεκτη είναι και η κατάσταση με τα ράντζα στους διαδρόμους και την ανεπάρκεια και ακαταλληλότητα των διαθέσιμων χώρων στην Ψυχιατρική Κλινική.

Οσον αφορά στα Κέντρα Υγείας Ελευσίνας και Μεγάρων, υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού και δεν μπορούν να καλύψουν τις υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων, ενώ στον Ασπρόπυργο, στη Μάνδρα, στα Βίλια και τις Ερυθρές δεν υπάρχουν υποδομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εκτός από τα υποβαθμισμένα Ιατρεία του ΙΚΑ και τα περιφερειακά ιατρεία.

Επιπλέον, μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν και στα υπόλοιπα τμήματα και υπηρεσίες του Νοσοκομείου (μαγειρεία, τραπεζοκόμες, εργαστήρια, φαρμακείο, διοικητικές και τεχνικές υπηρεσίες, τμήμα ιματισμού, εργάτες).

Εκτός από την επιβάρυνση της υγείας των εργαζομένων λόγω των ελλείψεων προσωπικού, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και στον τομέα της Υγιεινής και Ασφάλειας. Δεν υπάρχει γραπτή εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου και δε λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας.

Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες που έχουν ιδιωτικοποιηθεί (καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση, κυλικείο). Αμείβονται με μεροκάματα πείνας, συνήθως πολύ κάτω ακόμα και από την απαράδεκτα χαμηλή Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ οι ιδιωτικές εταιρείες θησαυρίζουν.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει:

-- Για την άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων σε όλους τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου και να σταματήσουν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των τακτικών αποδοχών καθώς επίσης να καθιερωθούν σταθερές ημερομηνίες πληρωμής των εργαζομένων ιδιωτικού δικαίου.

-- Για να προσληφθεί όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και να εκσυγχρονιστεί ο οργανισμός λειτουργίας του Νοσοκομείου ώστε να καλύπτει τις σημερινές ανάγκες. Να προσληφθεί ο αναγκαίος αριθμός μόνιμων ειδικευμένων γιατρών, ώστε κανένας γιατρός να μη χρειάζεται να εφημερεύει περισσότερες από τέσσερις εφημερίες το μήνα.

-- Για να ανακληθούν οι ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών (καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση, κυλικείο) και να προσληφθούν από το νοσοκομείο οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές εταιρείες με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

-- Για να σταματήσει η καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η εντατικοποίηση της εργασίας και να τηρούνται οι όροι για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους.

-- Για την ενίσχυση και ουσιαστική λειτουργία των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας και Μεγάρων.

-- Για τη δημιουργία Κέντρων Υγείας στους δήμους Ασπροπύργου, Μάνδρας, Βιλλίων και Ερυθρών.

-- Για να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση με τα ράντζα και τη συνεχή υπέρβαση του αριθμού των ασθενών, που μπορούν να νοσηλευτούν με ασφάλεια στην Ψυχιατρική κλινική και να επανεξεταστεί το θέμα του χώρου και των τεχνικών προδιαγραφών, με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών των ασθενών και την ασφάλεια των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ