Πέμπτη 10 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Το έγκλημα της ιδιωτικοποίησης

Την ώρα που ο «γάμος» του ΟΤΕ με τον γερμανικό κολοσσό «Ντόιτσε Τέλεκομ» έχει μπει στην τελική ευθεία, οι εταίροι του δικομματισμού προσποιούνται ότι ερίζουν για την εκχώρηση του μάναντζμεντ στους Γερμανούς. Στον επίπλαστο αυτό δικομματικό καυγά, μπήκε και η πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ, η οποία κήρυξε απεργιακές κινητοποιήσεις, με μοναδικό αίτημα τον «δημόσιο έλεγχο του ΟΤΕ», αφήνοντας στο απυρόβλητο την ίδια την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Λες και σημασία έχει αν την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική θα την επιβάλει Ελληνας ή Γερμανός μάνατζερ! Από κοντά και ο ΣΥΝ, που τώρα άρχισε όψιμα να κάνει λόγο για ...εκποίηση του ΟΤΕ, όταν πριν λίγα χρόνια συζητούσε για τους ...όρους απελευθέρωσης των αγορών! Μάλιστα. Και όλα αυτά υποτίθεται ότι γίνονται, επειδή η «Ντόιτσε Τέλεκομ» πάτησε πόδι στον ΟΤΕ, αποκτώντας μέσω της «Μαρφίν» το 20% του Οργανισμού.

Μα, στον ΟΤΕ, από το 1996 άρχισαν να παραχωρούνται «πακέτα μετοχών», σε κάθε λογής αρπακτικά του ιδιωτικού τομέα. Πού ήταν άραγε τότε όλοι αυτοί που σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους; Είναι πασίδηλο ότι επιχειρούν να θολώσουν τα νερά, υποκρινόμενοι τους «μαχητές» κατά της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού. Ελα, όμως, που οι ιδιωτικοποιήσεις είναι πολύ πρόσφατη ιστορία. Τόσο πρόσφατη που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για υποκρισία. Οι αντιπολιτευτικές σήμερα «κραυγές» του ΠΑΣΟΚ που εκχώρησε στο ιδιωτικό κεφάλαιο πάνω από το 60% του ΟΤΕ, πέρα από υποκρισία, είναι επιπλέον και ωμή πρόκληση για τον ελληνικό λαό. Οσο για τον ΣΥΝ, που τώρα μιλά για «ξεπούλημα», έχει και αυτός μεγάλες ευθύνες. Κατ' αρχήν, επειδή ουσιαστικά υιοθέτησε τη λογική της απελευθέρωσης των αγορών και ως δείγμα εκσυγχρονισμού δέχτηκε τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ. Αλλωστε, όλα αυτά τα χρόνια, τα συνδικαλιστικά του στελέχη στον ΟΤΕ, τις περισσότερες φορές συντάχθηκαν με τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μόνο που βρήκε να προσάψει ο ΣΥΝ στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όταν το 1998 προχώρησε στη δεύτερη φάση της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, είναι ότι «παραβιάζει τις δικές της δεσμεύσεις» για το ποσοστό. Και ασκώντας ακόμα πιο ...προωθημένη κριτική τα στελέχη του ΣΥΝ, έψεγαν την τότε κυβέρνηση ότι έχει «εγκαταλείψει την προετοιμασία του ΟΤΕ, με κίνδυνο να μην μπορέσει να ανταποκριθεί στην πλήρη απελευθέρωση της τηλεπικοινωνιακής αγοράς».

Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων γενικά έχει πολλούς θιασώτες. Είναι όλοι αυτοί που στον πυρήνα της σκέψης τους έχουν την κυνική θεωρία ότι τα πάντα αποτελούν εμπόρευμα που αγοράζεται και πουλιέται. Στην αντίπερα όχθη, συμπαρατάσσονται όσοι πρεσβεύουν αρχές και αξίες. Οσοι θεωρούν ότι η ενέργεια, οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες κλπ. αποτελούν κοινωνικό αγαθό, μέσω των οποίων καλύπτονται οι βασικές ανάγκες της κοινωνίας.

Υπ' αυτήν την έννοια, για τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ, αλλά και γενικότερα, υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι: Ο ένας της «απελευθέρωσης» και της «ιδιωτικοποίησης», που οδηγεί αναπόδραστα σε διάφορες «Ντόιτσε Τέλεκομ». Και ο άλλος, του αποφασιστικού αγώνα με στόχο την ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής και τη διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιου και ενιαίου φορέα τηλεπικοινωνιών, ο οποίος θα αποτελεί λαϊκή περιουσία.


Νίκος ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξημένη συμμετοχή στην απεργία (2009-01-09 00:00:00.0)
Τώρα αλλάζουν το καταστατικό (2008-12-17 00:00:00.0)
Τούμπες και προβοκάτσιες (2008-06-06 00:00:00.0)
Οι «καλές» και οι «κακές» υποκλοπές (2008-05-27 00:00:00.0)
«Εκλεισε» η συμφωνία με την «Ντόιτσε Τέλεκομ» (2008-05-15 00:00:00.0)
Την ερχόμενη βδομάδα η παράδοση στους Γερμανούς (2008-05-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ