Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΠΗΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Στις κοινοτικές πολιτικές η αιτία για τα προβλήματά τους

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Θεωνά, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή ναυπηγική βιομηχανία και τις τεράστιες ευθύνες που φέρουν για την κατάσταση αυτή οι κοινοτικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια, επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, με Ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην Ερώτησή του, ο Γ. Θεωνάς υπογραμμίζει ότι «τα τελευταία χρόνια η ευρωπαϊκή ναυπηγική βιομηχανία αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα, έχοντας χάσει πολύ μεγάλο μερίδιο της αγοράς. Η κατάσταση επιδεινώνεται συνεχώς, αφού και σήμερα τη μερίδα του λέοντος στις κατασκευές πλοίων κατέχουν οι ναυπηγικές βιομηχανίες της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, στις οποίες απευθύνονται σημαντικές παραγγελίες και από πολλούς Ευρωπαίους διαχειριστές».

«Η βαθιά κρίση που διέρχονται παραδοσιακές ναυπηγικές βιομηχανίες, ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού Νότου», σημειώνει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «έχει σα συνέπεια τη διακοπή λειτουργίας πολλών μονάδων, οδηγώντας στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους».

Επισημαίνοντας το γεγονός ότι «οι κοινοτικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν όλα αυτά τα χρόνια ευθύνονται κατά κύριο λόγο για την ύφεση και την καταστροφή της κατασκευαστικής ικανότητας των ευρωπαϊκών ναυπηγικών βιομηχανιών», ο Γ. Θεωνάς καλεί την Επιτροπή να τοποθετηθεί σχετικά με το «αν προτίθεται να βγάλει κάποια συμπεράσματα από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν και τις συνέπειές τους και αν προτίθεται να προωθήσει συγκεκριμένα μέτρα, προκειμένου να στηρίξει και να ενισχύσει τον ευρωπαϊκό ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, ενόψει και του γεγονότος ότι με σειρά οδηγιών που προωθεί θα προκύψουν αυξημένες κατασκευαστικές ανάγκες (δεξαμενόπλοια διπλού κήτους κλπ.)».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ