Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΖΑΝΗ
Μεγαλειώδεις αντιΝΑΤΟικές εκδηλώσεις
  • «Μέρα χωρίς ΝΑΤΟ στους δρόμους της πόλης», κήρυξαν τη χτεσινή οι κάτοικοι της Κοζάνης
  • Οι διαδηλωτές αψήφησαν την απαγόρευση της συγκέντρωσης έξω από το στρατόπεδο της περιοχής

Μεγαλειώδη αντιΝΑΤΟική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες το βράδυ οι πολίτες της Κοζάνης στην κεντρική πλατεία της πόλης, διαδηλώνοντας την απόφασή τους να αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις για την ειρήνη και την εθνική ανεξαρτησία της χώρας μας και καταγγέλλοντας τους νέους επικυρίαρχους και τους ντόπιους υποτακτικούς τους.

Λίγο πιο μπροστά, οι φιλειρηνικοί διαδηλωτές έδωσαν το μαχητικό τους «παρών» έξω από το στρατόπεδο «Ρωμανέλη», όπου εδρεύει μέρος των ΝΑΤΟικών που «ασκείται» στην περιοχή και σε απόσταση αναπνοής από τις πολυάριθμες δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί για να τους αντιμετωπίσουν, βροντοφώναξαν «ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ», «ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΠ' ΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ».

Η εντολή που πήραν από τους Αμερικάνους και τους Ελληνες εντολοδόχους τους οι επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης που ανέλαβε να βάλει σε τάξη τους ανυπότακτους αγωνιστές της ειρήνης ήταν: «Μαζέψτε τους επικεφαλής για να διαλυθούνε». Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση απέδειξε, για μια ακόμη φορά, ποια είναι τα αφεντικά της και ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος εναντίον του οποίου παρέταξε τα ΜΑΤ.

Τελικά, αψηφώντας όλες τις απειλές, οι διαδηλωτές παρέμειναν για μια και παραπάνω ώρα έξω από το στρατόπεδο, φωνάζοντας αντιΝΑΤΟικά συνθήματα και προειδοποιώντας ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει συνέχεια με τη συγκρότηση μαζικότερων εκδηλώσεων. Γύρω στις 8 το βράδυ, αποχώρησαν συγκροτημένα και μετά από πορεία μέσα από τους κεντρικούς δρόμους της Κοζάνης έφθασαν στην πλατεία της πόλης.

Μεγάλη συγκέντρωση και συναυλία

Οι εκδηλώσεις αυτές, οι οποίες διοργανώθηκαν από φορείς της πόλης που συγκρότησαν την «Πρωτοβουλία Ενάντια στην Ασκηση του ΝΑΤΟ», αποτελούσαν μια απάντηση και σε όσους θα ήθελαν, οι πολίτες της Κοζάνης να είναι αδιάφοροι γι' αυτά που γίνονται γύρω τους, που θα επιθυμούσαν το λαό θεατή, χειροκροτητή ή κομπάρσο των εξελίξεων. Ο ανυπότακτος λαός της περιοχής, με τις χτεσινές εκδηλώσεις του, δήλωσε ότι:

- Δεν υποδέχεται το ΝΑΤΟ μ' ανοιχτές αγκάλες, αλλά με υψωμένες τις γροθιές από την οργή.

- Δεν ξέχασε τις περσινές θηριωδίες του ΝΑΤΟ εναντίον των λαών της Γιουγκοσλαβίας.

- Καταδικάζει τη συνέχιση της επέμβασης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας με τα εμπάργκο και τις απειλές τους.

- Είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει να μεταβάλουν τη χώρα μας σε ορμητήριο για τα κατακτητικά τους σχέδια.

Μιλώντας στην κεντρική πλατεία της πόλης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Κοζάνης Βαγγ. Δεληολάνης περιέγραψε το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή τις τελευταίες μέρες, σαν αποτέλεσμα της πολυάριθμης παρουσίας των στρατιωτών του ΝΑΤΟ.

«Οι ΝΑΤΟικοί, εκτός του ότι κατέλαβαν όλα τα στρατόπεδα της περιοχής, είπε, προκλητικά περιπολούν και περιφέρονται στους δρόμους της πόλης, οπλισμένοι, σπέρνοντας το φόβο και την αβεβαιότητα στους πολίτες, λες και είναι στρατός κατοχής, αλλά και γεμίζοντάς μας με οργή και αποφασιστικότητα να μην ανεχθούμε άλλο αυτήν την πρόκληση που μας υποβιβάζει σε αντικείμενα των ασκήσεών τους».

Στη συνέχεια, ο Βαγγ. Δεληολάνης ανέφερε ότι η άσκηση που διεξάγεται αυτές τις μέρες δεν είναι άσχετη με τις εκλογές που γίνονται στη Γιουγκοσλαβία, όπως είναι οργανικά δεμένη και με τις επεμβάσεις που σχεδιάζει το ΝΑΤΟ για τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

«Από τη δράση του ΝΑΤΟ κινδυνεύουν τα κοινά συμφέροντα των λαών της Βαλκανικής και της ευρύτερης περιοχής, από το ΝΑΤΟ κινδυνεύουν η εθνική ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των βαλκανικών χωρών», σημείωσε. Ακόμη κατήγγειλε τη στάση κάποιων τοπικών αρχών, όπως του δημάρχου Πτολεμαΐδας, που «επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στους μακελάρηδες των Βαλκανίων».

«Εμείς, όλοι οι πολίτες της Κοζάνης που αγαπάμε την ειρήνη, σε αντίθεση μ' αυτούς, κηρύσσουμε τη σημερινή μέρα «Μέρα χωρίς ΝΑΤΟ στους δρόμους της Κοζάνης», υπογράμμισε.

Ακολούθησε μεγάλη συναυλία από νεανικό συγκρότημα. Να σημειώσουμε ότι στους 14, ήδη, φορείς της «Πρωτοβουλίας» προστέθηκαν χτες άλλοι δύο, η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σερβίων και ο Σύλλογος Κρητών Κοζάνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ