Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΩΝΑΣ
Αμεσα μέτρα για τη καταπολέμηση της «μαύρης εργασίας»

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στη συζήτηση σχετικής έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Τις καταστροφικές αντεργατικές οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές που δημιουργούν «ανθυγιεινές» συνθήκες στυγνής εκμετάλλευσης και ανάπτυξης φαινομένων όπως αυτό της μαύρης εργασίας, προς όφελος της ασύδοτης κερδοσκοπίας του κεφαλαίου, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, με αφορμή τη συζήτηση και ψηφοφορία έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη λαθραία εργασίας.

«Η μάστιγα της μαύρης εργασίας», επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, «εξαπλώνεται πλέον με καλπάζουσα ταχύτητα σε όλα τα κράτη - μέλη της Ενωσης, με ιδιαίτερη έξαρση στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της. Η μορφή αυτή στυγνής εκμετάλλευσης πλήττει όλο και μεγαλύτερες κοινωνικές ομάδες, αποτέλεσμα της φτώχειας που εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς, την όξυνση της αναλγησίας των νόμων της αγοράς και της ασυδοσίας του κέρδους που την προκαλούν και τη διογκώνουν».

«Η αντεργατική οικονομική και κοινωνική πολιτική που εφαρμόζεται από την ΕΕ αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα για τη διόγκωση του φαινομένου της λαθραίας εργασίας που αναπτύσσεται, με ρυθμούς μεγαλύτερους από αυτούς της επίσημης οικονομίας. Η παραοικονομία παίζει όλο και πιο ουσιαστικό ρόλο στα κράτη - μέλη, εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη στις επιχειρήσεις, που διαφεύγουν της φορολογίας και της υποχρέωσης για καταβολή κοινωνικών εισφορών. Η επίμονη φιλολογία των Συνόδων Κορυφής και των άλλων οργάνων της Ενωσης για μείωση του περιβόητου «μη μισθολογικού κόστους εργασίας», ωθεί τις επιχειρήσεις να υλοποιούν την αντιδραστική αυτή κατεύθυνση μόνες τους, με τη γενίκευση της μαύρης εργασίας και την επέκτασή της σε εκπληκτικά ποσοστά εργαζομένων», τόνισε ο Γ. Θεωνάς.

«Η εντεινόμενη ελαστικοποίηση της αγοράς και των όρων εργασίας, η κάννη της ανεργίας και της φτώχειας που "μπαίνει" καθημερινά "στον κρόταφο" των εργαζομένων, η αθρόα εισροή μεταναστών εργαζομένων που τελούν υπό καθεστώς παρανομίας, υπό τις ευλογίες του συστήματος, λεία των καπιταλιστικών μηχανισμών εκμετάλλευσης που λυμαίνεται το μόχθο τους σε συνθήκες δουλεμπορίου, προκειμένου να αυξήσει τα κέρδη του, δημιουργεί όλες εκείνες τις «ανθυγιεινές» κοινωνικές συνθήκες που υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να απασχοληθούν χωρίς καμία κοινωνική κάλυψη, μακριά από κάθε συνδικαλιστική δραστηριότητα και κάθε κρατική προστασία. Οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας καθώς και οι όροι και οι σχέσεις εργασίας καθορίζονται αποκλειστικά από τον εργοδότη που υπερ-εκμεταλλεύεται την ανάγκη και την ελάχιστη διαπραγματευτική ικανότητα του εργαζόμενου, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη από την υπερεργασία του».

«Είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα μέτρα για την εξάλειψη αυτής της μάστιγας. Μέτρα που θα προβλέπουν αυστηρότατες κυρώσεις για τους εργοδότες και τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν αυτή τη μορφή της εργασίας και δε θα εξισώνουν τα θύματα και τους θύτες. Οργανα και θεσμούς για τον εξονυχιστικό έλεγχο των επιχειρήσεων. Ιδιαίτερη προστασίας πρέπει να τύχουν τα στρώματα εκείνα που αποτελούν τα εύκολα θύματα της εργοδοτικής ασυδοσίας, οι νέοι, οι γυναίκες και ακόμα περισσότερο οι μετανάστες».

«Η αδήλωτη εργασία έχει θετικά αποτελέσματα μόνο για τους εργοδότες που αυξάνουν τα κέρδη τους, ενώ έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες τόσο για τον ίδιο τον εργαζόμενο όσο και για το κοινωνικό σύνολο. Μείωση της απασχόλησης, μείωση των πόρων των ασφαλιστικών ταμείων, μείωση των πόρων της φορολογίας και ταυτόχρονα αύξηση των κοινωνικών και δημόσιων δαπανών».

«Δυστυχώς», κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ «η συζητούμενη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κινείται σε εντελώς αρνητική κατεύθυνση, δικαιολογεί ουσιαστικά τους εργοδότες και ζητάει ακόμα πιο νεοφιλελεύθερα μέτρα στην αγορά εργασίας, στο όνομα της εξάλειψης της μαύρης εργασίας. Προτείνει ουσιαστικά τη νομιμοποίηση - με την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων - της μαύρης εργασίας γενικεύοντάς τη σε βάρος όλων των εργαζομένων. Γι' αυτό και την καταψηφίζουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ