Τετάρτη 14 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
«Οχι» στη συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειας

Παρέμβαση της ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου

Τη διαφωνία του ΚΚΕ στη νέα μείωση του πλαφόν στο βαμβακιού, που προωθούν οι θιασώτες του ευρωμονόδρομου σε συνεργασία με την Κομισιόν, εξέφρασε η ευρωβουλευτής του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου. Στην παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, η ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε τις τραγικές συνέπειες για τους βαμβακοκαλλιεργητές στην Ελλάδα και γενικότερα στην ΕΕ, από την ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, υπενθυμίζοντας και τη μεθόδευση για τη μείωση του πλαφόν της βαμβακοκαλλιέργειας από τα 3.700.000 στρέμματα στα 2.500.000 στρέμματα.

Στην παρέμβασή της, η Δ. Μανωλάκου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στον τομέα της βαμβακοκαλλιέργειας, η ΕΕ είναι ελλειμματική κατά 70%. Συνεπώς, θα έπρεπε ο τομέας να ενισχυθεί παραπέρα. Αυτό θα βοηθούσε και στην ανάπτυξη της μεταποίησης, δηλαδή βαμβάκι - ύφασμα - ένδυμα. Αντί γι' αυτό, με τις ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, έχουμε μείωση της παραγωγής, του αγροτικού εισοδήματος και θέσεων εργασίας. Ειδικά μετά την τελευταία αναθεώρηση της ΚΑΠ, οι επιπτώσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες, αφού υιοθετήθηκε η μερική αποδέσμευση κατά 65% της ενίσχυσης από την παραγωγή.

Στην Ελλάδα, ένα χρόνο μετά την εφαρμογή της νέας ΚΟΑ βαμβακιού, η παραγωγή μειώθηκε κατά 20% και στην Ισπανία πάνω από 50%. Ξεκληρίστηκε το 11% των μικρομεσαίων αγροτικών εκμεταλλεύσεων βαμβακοπαραγωγής στην Ελλάδα και το 25% στην Ισπανία. Αρκετά εκκοκκιστήρια δεν είναι βιώσιμα και οδεύουν προς κλείσιμο, πολλές θέσεις εργασίας χάθηκαν.

Η αύξηση του κόστους παραγωγής των προϊόντων έπρεπε να συνοδεύεται από ανάλογη αύξηση ενισχύσεων, όμως συμβαίνει το αντίθετο, έχουμε μείωση. Η πρόταση κ. Γκλαβάκη (ευρωβουλευτή της ΝΔ) δε λύνει το πρόβλημα, δέχεται την πρόταση της Κομισιόν.

Διαφωνούμε με τη μείωση της ποσόστωσης στην Ελλάδα, προκειμένου να είναι μεγαλύτερη η στρεμματική συνδεδεμένη ενίσχυση. Αυτό σημαίνει ξεκλήρισμα νέου αριθμού μικρομεσαίων βαμβακοπαραγωγών, ενώ για τους υπόλοιπους δε διασφαλίζεται οριστική λύση των προβλημάτων τους. Οι μικρομεσαίοι αγρότες ένα δρόμο έχουν, να παλέψουν, σε συμμαχία και με τους άλλους εργαζόμενους, την ανατροπή της αντιαγροτικής και αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ