Τετάρτη 14 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΟΦΙΝ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ
Τα βάρη της κρίσης στους μισθούς

Με την παραπέρα υποβάθμιση της αγοραστικής δύναμης των μισθών και συντάξεων, σχεδιάζει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την αναζωπύρωση του πληθωρισμού και τα άλλα κρισιακά φαινόμενα (υποβόσκουσα ύφεση) που απειλούν τις χώρες - μέλη της ΕΕ. Η εφαρμογή εισοδηματικών πολιτικών λιτότητας που θα επιβάλουν, μεταξύ άλλων και τη «συγκράτηση των μισθών», ήταν ένα από τα θέματα της ατζέντας των συμβουλίων υπουργών Οικονομίας των 25 χωρών - μελών της ΕΕ (ΕΚΟΦΙΝ - Γιουρογκρούπ), οι εργασίες των οποίων ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα στις Βρυξέλλες. Στην ίδια συνεδρίαση, θα συζητηθούν οι πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις, καθώς και οι εξελίξεις στο τραπεζικό - πιστωτικό σύστημα.

Με δεδομένο το ενδιαφέρον του ευρωπαϊκού κεφαλαίου για την περιοχή των Βαλκανίων (έχει εξελιχθεί σε θέατρο ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και συγκρούσεων με επίκεντρο τους ενεργειακούς αγωγούς που θα περάσουν από τα εδάφη της), στο ΕΚΟΦΙΝ θα εξεταστεί και σχέδιο συμπερασμάτων σχετικά με την κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των υπό τον έλεγχό της επενδυτικών τραπεζών, με σκοπό τη διαμόρφωση έως το 2010 ενιαίου επενδυτικού πλαισίου για τα Δυτικά Βαλκάνια... Παρεμπιπτόντως μεταξύ των προτεραιοτήτων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2009 - όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου - είναι και «η ανάληψη επιχειρήσεων για ειρήνευση και σταθερότητα στο πλαίσιο της άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ»!

Ολα τα γεγονότα δείχνουν ότι όσα συνέβησαν στα Βαλκάνια τη δεκαετία του '90 (εμφύλιες συρράξεις, διαμελισμοί κρατών, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις) απλώς ήταν η πρώτη πράξη του δράματος, ενώ φαίνεται ότι έχει ανοίξει και δεύτερος κύκλος, ο οποίος, εκτός από τους οξύτατους οικονομικούς ανταγωνισμούς μεταξύ των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ρωσίας, εμπεριέχει και τη χρήση στρατιωτικών δυνάμεων, με τα μεγάλα θύματα βέβαια τους λαούς των Βαλκανίων.

Οι υπουργοί Οικονομικών συζήτησαν χτες και τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, οι οποίες είναι υπέρ το δέον ανησυχητικές. Εκτός από τη χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία έχει αγκαλιάσει όλα τα τραπεζικά μεγαθήρια του πλανήτη, οι ευρωπαϊκές οικονομίες βρίσκονται αντιμέτωπες με τη φρενήρη ανοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου, των τροφίμων, την ισοτιμία του ευρώ - δολαρίου, παράγοντες οι οποίοι αθροιστικά οδηγούν σε μείωση των ρυθμών ανάπτυξης και σε άνοδο των επιτοκίων και του πληθωρισμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με ενιαία στρατηγική στην υπηρεσία του κεφαλαίου (2014-05-07 00:00:00.0)
Τράπεζες και διαρθρωτικές παρεμβάσεις στο επίκεντρο (2014-04-03 00:00:00.0)
Ζόρια στη διαχείριση της κρίσης (2013-06-29 00:00:00.0)
Δυσοίωνες εκτιμήσεις και προβλέψεις (2008-09-12 00:00:00.0)
Αντιμέτωπη με την απειλή της ύφεσης (2007-12-04 00:00:00.0)
Προς άγραν «θεσμικών επενδυτών» (2005-03-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ