Πέμπτη 10 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
Προς άγραν «θεσμικών επενδυτών»

Συναντήσεις με εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων

Την πολυπόθητη προσέλκυση του ξένου κεφαλαίου στο πρόγραμμα εκποίησης των δημόσιων επιχειρήσεων, επιδιώκει η κυβέρνηση της ΝΔ. Στα πλαίσια αυτά ο υπουργός Οικονομίας συναντήθηκε χτες στο Λονδίνο με...«θεσμικούς επενδυτές», όπου και τους ενημέρωσε για το οικονομικό πρόγραμμα που ακολουθεί η κυβέρνησή του μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Προηγουμένως είχε συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας κ. Μέρβιν Κινγκ, με τον οποίο συζήτησαν θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς και για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, θέμα το οποίο απασχόλησε το τελευταίο ΕΚΟΦΙΝ, όπου και σημειώθηκαν διαφωνίες για τις προτεινόμενες αλλαγές.

Ο Γ. Αλογοσκούφης διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους ξένου κεφαλαίου, ότι η κυβέρνησή του θα εφαρμόσει σκληρή νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική, με στόχο η Ελλάδα «να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική, να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην εξωστρέφεια και στην ανταγωνιστικότητα». Στα πλαίσια αυτά τους ενημέρωσε για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση το επόμενο εξάμηνο, καθώς και για το κυβερνητικό πρόγραμμα που αποβλέπει στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Στις προς εκποίηση επιχειρήσεις περιλαμβάνονται ο ΟΠΑΠ, με την εισαγωγή νέου πακέτου μετοχών στο Χρηματιστήριο, ενώ τον ίδιο δρόμο της εισαγωγής στο ΧΑΑ αναμένεται να ακολουθήσει και το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου το σχετικό αίτημα ανακινήθηκε από τη γερμανική κατασκευαστική «Χόχτιφ». Στο χώρο των τραπεζών, τις τελευταίες μέρες υπήρξαν φήμες για ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας, ενώ στο τέλος του χρόνου αναμένεται να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Οσο για το κυβερνητικό σχέδιο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, τις επόμενες μέρες αναμένεται η κυβέρνηση να παρουσιάσει στη Βουλή το νέο επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας, το οποίο στη συνέχεια θα καταθέσει προς έγκριση στις Βρυξέλλες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το προηγούμενο πρόγραμμα που κατέθεσε μόλις τον προηγούμενο Γενάρη στην ΕΕ... αποσύρθηκε επειδή κρίθηκε ως μετριοπαθές... Μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τους εκπροσώπους των «θεσμικών ταμείων», ο Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών εκδηλώθηκε στο ελληνικό Χρηματιστήριο και στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ