Πέμπτη 10 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΦΟΡΙΑ
Οδηγίες για τη συμπλήρωση του Ε9

Για να αποφευχθούν τα λάθη χρειάζεται προσοχή

Χρηστικές οδηγίες, με τη μορφή ερωταπαντήσεων, για τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9 έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

  • Ποιοι έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (νέο Ε9);

Υποχρέωση υποβολής νέου Ε9 έτους 2005 έχουν όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα την 1η Γενάρη 2005.

  • Φορολογούμενος που δεν έχει ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα, θα υποβάλλει Ε9;

ΟΧΙ. Το έντυπο Ε9 υποβάλλεται μόνο όταν ο φορολογούμενος έχει ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης.

  • Φυσικό πρόσωπο που δεν έχει εισοδήματα, έχει όμως ακίνητα, πώς θα υποβάλλει το Ε9;

Υποχρεούται να υποβάλλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην οποία θα αναγράψει τα στοιχεία του μόνο και μαζί να συνυποβάλλει και το έντυπο Ε9, στο οποίο θα δηλώνει τα ακίνητά του.

  • Πώς, πού και πότε υποβάλλεται το έντυπο Ε9;

Το νέο έντυπο Ε9 συνυποβάλλεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του υποχρέου, στη ΔΟΥ που είναι αρμόδια για την παραλαβή της, μέσα στις προθεσμίες που προβλέπονται από τις διατάξεις της φορολογίας εισοδήματος.

  • Οι σύζυγοι υποβάλλουν κοινό έντυπο Ε9;

ΝΑΙ. Οι σύζυγοι υποβάλλουν υποχρεωτικά κοινό έντυπο Ε9, εφόσον υποβάλλουν και κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

  • Τα προστατευόμενα μέλη πώς θα υποβάλλουν το Ε9;

Η δήλωση στοιχείων ακινήτων των προστατευόμενων τέκνων υποβάλλεται από τον υπόχρεο σε δήλωση φορολογίας εισοδήματος, σε ενιαίο έντυπο για τον εαυτό του, τη σύζυγό του και τα τέκνα που τον βαρύνουν.

  • Με το Ε9 υποβάλλονται και οι τίτλοι κυριότητας;

ΟΧΙ, δεν απαιτείται η συνυποβολή των τίτλων κυριότητας.

  • Ποια ακίνητα γράφονται στον πίνακα 1 και ποια στον πίνακα 2 του εντύπου Ε9;

Στον πίνακα 1 γράφονται όλα τα κτίσματα που βρίσκονται στην Ελλάδα, ανεξάρτητα αν είναι εντός ή εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού. Επίσης στον ίδιο πίνακα γράφονται τα στοιχεία των εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού οικοπέδων είτε έχουν κτίσματα είτε όχι. Στον πίνακα 2 αναγράφονται όλα τα γήπεδα - εκτάσεις, που είναι εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

  • Τα στοιχεία της συζύγου του υπόχρεου, που δεν έχει κανένα ακίνητο στο όνομά της, θα πρέπει να αναγραφούν στην πρώτη σελίδα του εντύπου;

Τα στοιχεία της συζύγου συμπληρώνονται υποχρεωτικά είτε έχει ακίνητα στην κατοχή της είτε όχι.

  • Ακίνητο που μεταβιβάστηκε μετά την 1η Γενάρη 2005 και πριν την υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9), από ποιον θα δηλωθεί;

Ο πωλητής θα συμπεριλάβει το ακίνητο στο έντυπο Ε9, γιατί αυτός το είχε στην κατοχή του την 1η Γενάρη 2005.

  • Ακίνητα και εμπράγματα δικαιώματα φορολογουμένου που απεβίωσε μέσα στο έτος 2004, ποιος είναι υπόχρεος να τα δηλώσει στο νέο έντυπο Ε9 έτους 2005;

Τα ακίνητα αυτά θα συμπεριληφθούν στο έντυπο Ε9 είτε από τους εξ αδιαθέτου κληρονόμους, εάν δεν έχει δημοσιευτεί διαθήκη μέχρι 31/12/2004 είτε από τους εκ διαθήκης κληρονόμους, αν έχει δημοσιευτεί διαθήκη μέχρι 31/12/2004, κατά το ποσοστό της κληρονομικής τους μερίδας.

  • Ανήλικος, που έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος επ' ονόματί του και έχει ακίνητα, πώς θα υποβάλει το Ε9;

Η δήλωση στοιχείων ακινήτων σ' αυτήν την περίπτωση, θα υποβληθεί μαζί με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του ανηλίκου και όχι με αυτή των γονέων του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ