Πέμπτη 10 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνήγορος και προστάτης των υπερκερδών

Νέες προκλήσεις του διοικητή που μιλά για «τρελές» αυξήσεις μισθών τα 11 τελευταία χρόνια και ζήτησε «συγκράτηση»

Στο ίδιο μήκος κύματος, με τη διαβεβαίωση Καραμανλή προς το μεγάλο κεφάλαιο ότι θα κάνει τα πάντα για να αυξηθούν και άλλο τα κέρδη του, εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας Ν. Γκαργκάνας. Ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για τη νομισματική πολιτική υπερασπίστηκε τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το γεγονός ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων είναι υψηλά είναι θετικό, γιατί αν δεν υπάρχει κερδοφορία δεν υπάρχουν επενδύσεις και θέσεις εργασίας». Βέβαια, ο κεντρικός τραπεζίτης αποσιώπησε πλήρως το γεγονός ότι ενώ όλα τα τελευταία χρόνια τα κέρδη των επιχειρήσεων στη χώρα μας αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, την ίδια ώρα και επενδύσεις δεν έγιναν και θέσεις εργασίας ουσιαστικά δε δημιουργήθηκαν και η ανεργία προσέλαβε νέες διαστάσεις, αν πάρουμε υπόψη μας και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Διαστρέφοντας προκλητικά την πραγματικότητα που όλα αυτά τα χρόνια βιώνουν οι εργαζόμενοι, ο Ν. Γκαργκάνας ισχυρίστηκε ότι τα τελευταία 11 χρόνια οι πραγματικοί μισθοί των εργαζομένων αυξήθηκαν κατά 33% ενώ, όπως είπε, την ίδια στιγμή στην ΕΕ η αύξηση ήταν της τάξης του 3%. Με βάση τον παραπάνω ισχυρισμό ζήτησε για μια ακόμα φορά συγκράτηση στις αυξήσεις των μισθών, οι οποίες είπε πρέπει να συμβαδίζουν με την παραγωγικότητα. Ο Ν. Γκαργκάνας ζήτησε να υπάρξει «αποφασιστική παρέμβαση» (βλέπε λιτότητα) για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ και προβλέποντας μακροχρόνια λιτότητα είπε ότι απαιτείται αποφασιστική προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή επί σειρά ετών.

Επίσης, ο Ν. Γκαργκάνας πρότεινε την ταχεία προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών, όπως κομψά ονομάζουν οι τραπεζίτες την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και το χτύπημα των κατακτήσεων.

Σε παρέμβασή του, στη συζήτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής τόνισε ότι η Τράπεζα της Ελλάδας παραβλέπει την ιδιαίτερα υψηλή κερδοφορία των τραπεζών την ίδια ώρα που ζητά περιορισμό των δημόσιων δαπανών, αύξηση των φόρων και επανεξέταση του ασφαλιστικού και των δαπανών για τις συντάξεις και την υγεία. Το μόνο που βρήκε να απαντήσει ο Ν. Γκαργκάνας ήταν ότι η ανάγνωση της οικονομικής πραγματικότητας από το ΚΚΕ (διαβάζω και τις σχετικές αναλύσεις στον Ριζοσπάστη, είπε) δε βρίσκει πολλούς σύμφωνους στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ο Ν. Γκατζής σχολιάζοντας τις θέσεις τις Τράπεζας της Ελλάδας είπε αυτές έχουν βαθιά ταξικό χαρακτήρα, αφού με τα μέτρα που προτείνονται ρίχνονται τα βάρη της οικονομικής κρίσης στα λαϊκά στρώματα. Οι προτάσεις της Τράπεζας για την περικοπή των δαπανών, είπε, αποτελούν τις πάγιες αντιλαϊκές συνταγές του συστήματος και έχουν πολιτικό χαρακτήρα με συγκεκριμένο περιεχόμενο. Οσο δε για τις «τρελές» αυξήσεις μισθών που ανακάλυψε ο Ν. Γκαργκάνας, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι τα επίσημα στοιχεία των συνδικάτων διαψεύδουν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του προέδρου της Τράπεζας της Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ