Πέμπτη 10 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Πρόστιμο για απάτη με ανύπαρκτα «δώρα»

Οργιάζουν παρόμοιες εταιρίες - παραρτήματα ξένων επιχειρήσεων

Πρόστιμο ύψους 25.000 ευρώ επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης στην εταιρία με την επωνυμία «Blue Post ΕΠΕ ταχυδρομικές πωλήσεις» για «παραπλανητική και αθέμιτη διαφήμιση», όπως αυτή ορίζεται από το συγκεκριμένο νόμο. Πρόκειται για μία μόνο από τις πολλές τέτοιου τύπου «εταιρίες» που ξεφύτρωσαν σαν μανιτάρια την τελευταία δεκαπενταετία και «χτυπούν» καθημερινά χιλιάδες νοικοκυριά, για να πουλήσουν τα εμπορεύματά τους, τα οποία τις περισσότερες φορές είναι αμφιβόλου ποιότητας και ανάγκης. Η προσέγγιση γίνεται με τη μέθοδο της απροκάλυπτης παραπλάνησης, αφού ως δέλεαρ για την επαφή χρησιμοποιείται ένα δώρο μεγάλης αξίας που δήθεν έχει κερδίσει ο πελάτης ή μια δελεαστική επιταγή. Με αυτή τη μέθοδο τους καλούν προκειμένου να παραλάβουν το «δώρο» ή την «επιταγή» να πραγματοποιήσουν κάποια αγορά ή αγορές από έναν κατάλογο προϊόντων που εμπορεύεται η συγκεκριμένη επιχείρηση. Εφόσον ο καταναλωτής πραγματοποιήσει την αγορά στη συνέχεια του αποστέλλεται μια επιστολή με την οποία ενημερώνεται ότι είναι από τους «τυχερούς» που το όνομά τους θα περιληφθεί, μαζί με άλλους, σε κλήρωση από την οποία, εάν κληρωθεί, θα παραλάβει τελικώς το αρχικό «δώρο» ή επιταγή.

Η συγκεκριμένη εταιρία καλώντας τους καταναλωτές να παραλάβουν επιταγή αξίας 10.000 ευρώ, την οποία υποτίθεται ότι είχαν κερδίσει κατόπιν κλήρωσης, ζητούσε προηγουμένως να αγοράσουν από απόσταση ένα από τα προϊόντα της και, βέβαια, την επιταγή δεν την παραλάμβαναν ποτέ. Τη σχετική έρευνα διενήργησε η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά από σχετική καταγγελία καταναλωτή που έπεσε θύμα της εταιρίας.

Πάντως, γεγονός είναι ότι η συγκεκριμένη εταιρία δεν είναι η μόνη που εξαπατά μ' αυτό τον τρόπο καταναλωτές. Είναι πολλές οι εταιρίες αυτού του τύπου, που την τελευταία δεκαετία - δεκαπενταετία... ανθούν και, μάλιστα, ανενόχλητες. Το κόλπο είναι ξενόφερτο, ενώ πολλές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, στην ουσία είναι παραρτήματα ξένων επιχειρήσεων, οι οποίες από παλαιότερα έχουν εντρυφήσει σε θέματα επιχειρηματικού ανταγωνισμού, εξειδίκευσης και τεχνογνωσίας στην εξαπάτηση των καταναλωτών, που προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τα λαϊκά στρώματα. Οι τελευταίοι, ο καθένας καταλαβαίνει, ότι λόγω των συνθηκών ζωής, ακούν με ενδιαφέρον ότι έχουν να παίρνουν ένα δώρο ή να κάνουν μια φτηνή αγορά.

Πάντως, το γεγονός ότι τώρα επιβλήθηκε ένα πρόστιμο, είναι φανερό ότι στο βαθμό που δε ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, δε θα σταματήσει ούτε την ίδια επιχείρηση, ούτε τις παρόμοιες να κερδοσκοπούν σε βάρος ανυποψίαστων καταναλωτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ