Πέμπτη 10 Μάρτη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΩΡΑΡΙΟ
Σήμερα η πικετοφορία σε δρόμους της Αθήνας

Αποψη από πρόσφατη κινητοποίηση για το ωράριο στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Αποψη από πρόσφατη κινητοποίηση για το ωράριο στη Θεσσαλονίκη
Στο δρόμο βγαίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, μετά από κάλεσμα των ταξικών σωματείων των κλάδων, για να διαδηλώσουν ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης και των πολυεθνικών για παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και κατάργηση της αργίας της Κυριακής. Οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Καπνικαρέας και από εκεί θα πραγματοποιήσουν πικετοφορία διαμαρτυρίας.

Τα σωματεία ρίχνουν το κύριο βάρος στη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 17 Μάρτη. Γι' αυτό και τις μέρες που απομένουν οι συνδικαλιστές «οργανώνουν» τους χώρους δουλιάς, προκειμένου το κάλεσμα της απεργίας να φτάσει παντού. Σήμερα εξορμήσεις θα πραγματοποιηθούν στο πολυκατάστημα «Φωκάς» και στο κατάστημα «Καλυβιώτης» στην Ερμού, καθώς και στα «Χόντος Σέντερ».

Η Μαρία Τσαγκατάκη, γραμματέας του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, δήλωσε στο «Ρ»: «Η προσπάθεια για την απελευθέρωση του ωραρίου και την κατάργηση της αργίας της Κυριακής, είναι πολύ παλιά, καθώς όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν τα "αδύνατα δυνατά" για να το καταφέρουν. Οι ρίζες αυτής της επίθεσης βρίσκονται στο καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε και που τροφοδοτείται από την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης». Σχετικά με το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι με τη διεύρυνση του ωραρίου θα αυξηθεί η απασχόληση καθώς και ότι θα διευκολυνθούν οι καταναλωτές, η γραμματέας του συλλόγου λέει χαρακτηριστικά: «Στη Γερμανία που τα καταστήματα είναι ανοιχτά 90 ώρες, η ανεργία δε μειώθηκε αντίθετα έχει πάρει την ανηφόρα. Οσο για τους καταναλωτές το πρόβλημα δεν είναι οι ώρες, αλλά τα 560 ευρώ που είναι ο μέσο όρος των μισθών τους και δε φτάνουν ούτε για σούπερ μάρκετ».

Και κατέληξε: «Οι εργαζόμενοι, το σύνολο της εργατικής τάξης πρέπει να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αλλά και τους παρατρεχάμενούς τους όπως ο ΣΥΝ. Να ισχυροποιήσουν εκείνους που δίνουν τη μάχη για τα δίκαια αιτήματά τους, να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ. Τα ταξικά μας σωματεία μαζί με το ΠΑΜΕ δίνουμε τη μάχη για την άνοδο της ταξικής πάλης, τη συσπείρωση των εργαζομένων στα σωματεία, την ενίσχυση του ΠΑΜΕ. Η κυβέρνηση θα πάρει απάντηση στις 17 Μάρτη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ