Τετάρτη 14 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Δεσμεύσεις για νέες αντιδραστικές «προσαρμογές»

Ο Γ. Αλογοσκούφης «Κριτική» για τη Σύμβαση του 1 ευρώ

Με ιδιαίτερη έμφαση σε νέα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, δεσμεύσεις για περαιτέρω εμβάθυνση των πολιτικών δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθώς και συνέχιση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων με ξεχωριστές αναφορές στα θέματα αναμόρφωσης του ευρύτερου δημόσιου τομέα, απευθύνθηκε προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών. Ο Γ.Αλογοσκούφης φρόντισε να υπενθυμίσει στους επιχειρηματίες ότι η Ελλάδα μαζί με την Ιρλανδία απολαμβάνει τη χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ευρωζώνη, αλλά παράλληλα άσκησε και «κριτική» στον ΣΕΒ για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπέγραψε με τη ΓΣΕΕ. Αν και από τη Σύμβαση αυτή προκύπτει «αύξηση» μόλις 1 ευρώ τη μέρα, κατά την άποψη του Γ. Αλογοσκούφη, η εξέλιξη αυτή υπονομεύει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Ο υπουργός έκανε εκτενή αναφορά στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που ακολουθεί η κυβέρνηση, όπου και επιχείρησε να εμφανίσει το ξεπούλημα βασικών υποδομών της χώρας (τηλεπικοινωνίες, λιμάνια, αεροδρόμια), ως... επιβράβευση της ασκούμενης πολιτικής από το διεθνές κεφάλαιο. Ο υπουργός συνέδεσε τις ιδιωτικοποιήσεις με την προώθηση του στρατηγικού στόχου της άρχουσας τάξης για ενδυνάμωση του ρόλου της Ελλάδας ως διαμετακομιστικού κέντρου της ευρύτερης περιοχής, ενώ χαρακτήρισε τη στάση του ΠΑΣΟΚ ως φοβική, εσωστρεφή, αναντίστοιχη με τα διεθνή δεδομένα και μεμψίμοιρη...

Οι παρεμβάσεις Αλογοσκούφη δείχνουν και το στίγμα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. Τη στιγμή που η ακρίβεια, η κερδοσκοπία και η τραπεζική τοκογλυφία βυσσοδομούν και απειλούν εκατομμύρια εργαζόμενους, ο υπουργός Οικονομίας εγκαλεί τον ΣΕΒ για την αύξηση του 1 ευρώ τη μέρα. Μάλιστα, παραπονέθηκε στους επιχειρηματίες ότι «από την πλευρά μας τηρούμε τις δεσμεύσεις μας χωρίς παρεκκλίσεις και κάνουμε πράξη αυτά που εξαγγέλλουμε» και υπενθύμισε ότι «για την ελληνική οικονομία εγείρεται ένα μείζον ζήτημα διεθνούς ανταγωνιστικότητας», καθώς και ότι «η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας δεν είναι αποκλειστικό θέμα της κυβέρνησης, αλλά είναι και θέμα των υπόλοιπων κοινωνικών εταίρων». Χαρακτήρισε τον πληθωρισμό σαν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, καθώς επί πολλά χρόνια διατηρείται σε υψηλότερα επίπεδα από τον πληθωρισμό της ΕΕ, με αποτέλεσμα «σε ορισμένες περιπτώσεις οι τιμές στην Ελλάδα να έχουν ξεπεράσει ακόμη και το επίπεδο τιμών σε πιο αναπτυγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες». Και απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες επισήμανε ότι «δεν έχει κανένα νόημα να συμφωνούνται μισθολογικές αυξήσεις και μετά να φαλκιδεύονται από την πλευρά κάποιων επιχειρήσεων και κάποιων κλάδων με αντίστοιχες ή και μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ