Τετάρτη 21 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΕ
Νέα προνόμια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο

Παρέμβαση του Θανάση Παφίλη, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στη σχετική συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου

Με στόχο τη διασφάλιση της κερδοφορίας των εφοπλιστών και των ευρωενωσιακών μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα, έγινε η ανακοίνωση της Επιτροπής για τη ναυτιλιακή πολιτική της, όπως τόνισε ο ευρωβουλευτής του KKE Θανάσης Παφίλης, στην τοποθέτησή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, σχετικά με την Εκθεση για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αναφερόμενος στους άξονες που προωθεί η αντιλαϊκή κοινή ναυτιλιακή πολιτική της ΕΕ, ο ευρωβουλευτής του KKE σημείωσε ότι «οι προτάσεις για την κοινή ναυτιλιακή πολιτική:

1. Προωθούν νέα προνόμια, νέες αλλαγές στο κοινοτικό και διεθνές εμπορικό νομοθετικό πλαίσιο. Εκτός των άλλων, δημιουργούν εκρηκτικά κοινωνικά προβλήματα για τους ναυτεργάτες και τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών.

2. H ναυτιλιακή πολιτική αντιμετωπίζεται ως ενιαίο σύνολο, περιλαμβάνοντας μεταφορές και συναφείς κλάδους (μέχρι, για παράδειγμα, την αλιεία και τον τουρισμό).

3. Εφαρμόζονται σαρωτικές αλλαγές στην εκπαίδευση, στις εργασιακές σχέσεις για την αντικατάσταση του εργατικού δυναμικού με φθηνότερο. Εντατικοποιεί την εργασία, αυξάνοντας έτσι τους κινδύνους για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και το περιβάλλον.

4. Ξεπουλάει τα λιμάνια στους μονοπωλιακούς επιχειρηματικούς ομίλους.

5. Ενισχύει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς με πρόσχημα την τρομοκρατία.

6. Οι "σημαίες ευκαιρίας" αποτελούν τα "λάβαρα" της ανταγωνιστικότητας της αντεργατικής κοινής ναυτιλιακής πολιτικής της ΕΕ. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το 68% της χωρητικότητας του ελληνόκτητου στόλου και το 85% του γερμανικού είναι υπό ξένες σημαίες, ενώ στην πραγματικότητα έχουν την έδρα τους στην ΕΕ».

Τέλος, αποκαλύπτοντας τις πραγματικές επιδιώξεις της ΕΕ για τη θαλάσσια πολιτική της, ο Θανάσης Παφίλης επισήμανε ότι «γενικός προσανατολισμός της είναι να δοθούν, δήθεν "για καλές επιδόσεις", νέα προνόμια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, αυξάνοντας τα ήδη αμύθητα κέρδη του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ