Τετάρτη 21 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Ναυτιλία στην υπηρεσία των λαϊκών συμφερόντων

Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ στη συζήτηση στη Βουλή για την «Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία»

Διαβεβαιώσεις στήριξης των στόχων της ΕΕ και του εφοπλιστικού κεφαλαίου έδωσαν χτες στη Βουλή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τον εορτασμό της «Ευρωπαϊκής Ημέρας για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία». Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής έκανε λόγο για ανάγκη ανατροπής των πολιτικών της ΕΕ και των εφοπλιστών, ζητώντας μια ναυτιλία στην υπηρεσία των λαϊκών συμφερόντων.

Σχολιάζοντας τον εορτασμό της «Ευρωπαϊκής Ημέρας της Θάλασσας» ο Σπύρος Χαλβατζής σημείωσε ότι «δεν έχει σχέση με τους εργάτες της θάλασσας το νόημα που δίνει η ΕΕ», αντίθετα θύμισε ότι τέτοιου είδους εορτασμοί συχνά αξιοποιούνται για «προβολή του εφοπλιστικού κεφαλαίου». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην πολιτική της ΕΕ για τη ναυτιλία, λέγοντας πως «πρόκειται για μια πολιτική που οικοδομείται πάνω στην ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των εφοπλιστικών επιχειρήσεων και άλλων επιχειρήσεων στο χώρο» και προωθεί τη «χρησιμοποίηση εργαζομένων χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα, επίσης την «απελευθέρωση για να δρα ανεμπόδιστα το εφοπλιστικό κεφάλαιο» και μια «πολιτική επικίνδυνη για το περιβάλλον και τον κίνδυνο της ζωής στη θάλασσα».

Αναφερόμενος στην ελληνική πραγματικότητα στη ναυτιλία ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε τη «μεγάλη συσσώρευση κεφαλαίων», που εκφράζεται τόσο με εξαγορές όσο και με τεράστιο όγκο ναυπήγησης και κερδών. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «ενώ τα ναύλα κινήθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα», την ίδια ώρα «τα ελληνόκτητα πλοία άνω των 1.000 κόρων έφθασαν στα 3.699», ενώ «το 2006 οι Ελληνες εφοπλιστές παράγγειλαν πλοία αξίας 31,8 εκατομμυρίων δολαρίων». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι σημαντικό ρόλο παίζουν τα λιμάνια, με δεδομένο ότι «τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια καθορίζουν την πολιτική των λιμανιών», σημειώνοντας πως «ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι βιάζεται να τελειώσει η εκποίηση των λιμανιών, αν και όλοι γνωρίζουμε ότι εκτός των άλλων έχουν και στρατηγική σημασία». Καταλήγοντας, ο Σπύρος Χαλβατζής τόνισε ότι «παλεύουμε για μια ναυτιλία στην υπηρεσία του λαού που θα αναπτυχθεί προς όφελος των ναυτεργατών και των λαϊκών στρωμάτων. Αυτό μπορεί να γίνει φυσικά με μια άλλη εξουσία» που «θα μετατρέψει τα καράβια σε κοινωνική ιδιοκτησία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ