Παρασκευή 23 Μάη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΟΥΣΑ
Αναμέτρηση με την πολιτική της ανεργίας

Μαζικό το χτεσινό συλλαλητήριο που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο, αντιδρώντας στα σχέδια του ομίλου Λαναρά για νέα λουκέτα και απολύσεις

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Νάουσα
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Νάουσα
Την αντίθεσή του στις νέες απολύσεις και στο φημολογούμενο κλείσιμο των εργοστασίων κλωστοϋφαντουργίας και ιματισμού του ομίλου Λαναρά που έχουν απομείνει, κατέθεσε μαζικά χτες ο λαός της Νάουσας, στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο της πόλης. Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, βιοτέχνες, αγρότες, συνταξιούχοι, νέες και νέοι διαδήλωσαν για μία ακόμη φορά ενάντια στην ασυδοσία της εργοδοσίας, για δουλειά με δικαιώματα, για πλήρη κάλυψη όλων των ανέργων.

Με προσυγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, εργαζόμενοι και άνεργοι πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξαν στην κεντρική πλατεία. Με τις σημαίες του ΠΑΜΕ και τα πανό τους, με τους άνεργους να καλούν σε αγώνα ενάντια στην κοροϊδία και τους επαγγελματοβιοτέχνες, όπως οι ξυλουργοί, να δηλώνουν αλληλεγγύη στον αγώνα τους.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Σάκης Τσίτσης, πρόεδρος του ΕΚ Νάουσας, κατήγγειλε την πολιτική της φτώχειας και της ανεργίας, των κλειστών εργοστασίων, του χτυπήματος των μικρομεσαίων της πόλης και του χωριού και κάλεσε σε «συνεπή, ταξικό, επίμονο αγώνα για να ανοίξει ο δρόμος για τη ριζική ανατροπή της υφιστάμενης πραγματικότητας». Διέξοδος, κατέληξε, είναι η συμμαχία της εργατικής τάξης με τα λαϊκά τμήματα των μεσαίων στρωμάτων στην πόλη και στην ύπαιθρο, ο καθημερινός αγώνας που κατευθύνεται στην οικοδόμηση μιας λαϊκής οικονομίας, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων.

Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, ο Δήμος Θεοδώρου, πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ, ο Ηλίας Χαρίσης, πρόεδρος του Σωματείου στα «Κλωστήρια Γ΄» και ο Στράτος Προύσαλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ.

Παρέμβαση και στη Βουλή

Μέτρα πραγματικής ενίσχυσης των ανέργων και αντιμετώπισης της ανεργίας απαίτησε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που ξεκίνησε χτες για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Απασχόλησης, το οποίο περιέχει διάσπαρτες διατάξεις και δεν αντιμετωπίζει ουσιαστικά το θέμα της ανεργίας.

Διευκρίνισε ότι «σε ορισμένες από αυτές τις διατάξεις θα συμφωνήσουμε, αλλά θα αναπτύξουμε τη δική μας συνολικά λογική, όπως για τα ζητήματα που αφορούν την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ειδική επιδότηση των ανέργων από επιχειρήσεις που κλείνουν ή που έχουν ήδη κλείσει». Συνέχισε, λέγοντας ότι «η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας μπορεί να γίνει μόνο στα πλαίσια μιας άλλης οργάνωσης της κοινωνίας, όπου τα βασικά μέσα παραγωγής θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία».

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο άρθρο 5 του νομοσχεδίου που αφορά τους γιατρούς Εργασίας, λέγοντας: «Καταψηφίζουμε και καταγγέλλουμε, αφού η διαιώνιση της κατάστασης που επικρατεί σήμερα υποβαθμίζει το ρόλο των γιατρών Εργασίας, υπονομεύοντας οποιαδήποτε προσπάθεια προστασίας της υγείας και των εργαζομένων. Λιγότεροι από 100 ειδικευμένοι γιατροί Εργασίας τα τελευταία είκοσι χρόνια που θεσμοθετήθηκε αυτή η ειδικότητα υπάρχουν και εργάζονται, όταν οι θεσμοθετημένες ανάγκες σε γιατρούς Εργασίας ξεπερνούν σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα τις 2.000 θέσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αύριο η ημερίδα για την ανεργία και την ανάπτυξη του κλάδου (2012-11-17 00:00:00.0)
Ολη η πόλη στον αγώνα (2005-10-22 00:00:00.0)
Καμιά διαπραγμάτευση για το πόσα κορμιά εργατών θα πέσουν (2004-09-18 00:00:00.0)
Τραγική η κατάσταση, χειρότερο το μέλλον (1999-06-13 00:00:00.0)
Η ΓΣΕΕ για το νομοσχέδιο Γιαννόπουλου (1996-05-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ