Παρασκευή 6 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Διαδηλώσεις σε όλη την Ινδία ξεκίνησαν από χτες τα δύο Κομμουνιστικά Κόμματα της χώρας αντιδρώντας στην αύξηση των τιμών των καυσίμων, της τάξης του 10%, που εφάρμοσε η κυβέρνηση. Στις επαρχίες της Δυτικής Βεγκάλης, της Τριπούα και της Κεράλα, που κυβερνώνται από τα ΚΚ πραγματοποιήθηκαν και μεγάλες απεργίες, καθώς τονίζεται ότι η αύξηση των τιμών στα καύσιμα θα προκαλέσει πληθωριστικό άλμα.

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ακυρώθηκε χτες από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας η τροπολογία του κυβερνώντας κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, που έδινε το δικαίωμα σε φοιτήτριες να φορούν την ισλαμική μαντίλα στα πανεπιστήμια, καθώς «παραβιάζει το λαϊκό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους». Μία απόφαση που αναμένεται να επηρεάσει άμεσα και την απόφαση για την προσφυγή εναντίον του ΑΚΡ, με την αιτιολογία ότι επιχειρεί κατάλυση του «κοσμικού χαρακτήρα του κράτους».

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Σε καταστολή και συλλήψεις προχώρησαν για άλλη μία φορά οι αστυνομικές αρχές ενάντια στους μαθητές και τους φοιτητές που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στο μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο για την Παιδεία.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Σλοβένος υπουργός Εσωτερικών Ντραγκουτίν Μάτε, υποστηρίζοντας ότι το επεισόδιο που σημειώθηκε στο μοναδικό πυρηνικό σταθμό Κούρσκο της Σλοβενίας «δεν αποτελεί πρόβλημα» και ότι όλα πάνε καλά.

ΣΙΔΝΕΫ.-- Τη δημιουργία μιας Ενωσης, αντίστοιχης με την Ευρωπαϊκή, πρότεινε στις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού ο Αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ. Σύμφωνα με το BBC, ο Ραντ επιδιώκει την ίδρυση του οργανισμού μέχρι το 2020 και αναμένει τη σταδιακή του διεύρυνση με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Ινδίας και της Ινδονησίας.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Αστυνομικοί στη Ζιμπάμπουε συνέλαβαν και κράτησαν για λίγες ώρες διπλωμάτες από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, μία ημέρα μετά από ένα ανάλογο περιστατικό με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης. ΗΠΑ και Βρετανία ασκούν σφοδρή κριτική στο καθεστώς του Ρόμπερτ Μουγκάμπε.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Στο πλευρό των αλιέων που εδώ και ημέρες διαμαρτύρονται για την αλματώδη αύξηση της τιμής των καυσίμων και οι οδηγοί ταξί της ισπανικής πρωτεύουσας. Περισσότεροι από 2.000 οδηγοί ταξί με τα οχήματά τους διαδήλωσαν στο κέντρο της Μαδρίτης απαιτώντας αυξήσεις στις τιμές των κομίστρων, καθώς η αύξηση των τιμών των καυσίμων φθάνει το 39% τους τελευταίους 12 μήνες.

ΓΙΑΣΤΡΖΕΒΙΕ ΖΝΤΡΟΪ.-- Τέσσερις ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 19 τραυματίστηκαν σε έκρηξη που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης στη Νότια Πολωνία. Σημειώνεται ότι πριν δύο χρόνια, πάνω από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη μεθανίου σε ανθρακωρυχείο της Πολωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ