Τρίτη 10 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Επιβεβαιώνεται η ΔΑΣ ΟΤΑ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τη θέση των ταξικών δυνάμεων, της ΔΑΣ ΟΤΑ, ότι ο νόμος 3660/08 - που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ για τη δήθεν ένταξη του κλάδου στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) - είναι βαθιά αντεργατικός, επιβεβαιώνει σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών που δίνει «οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου».

Η ΔΑΣ ΟΤΑ, σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, τόνιζε μεταξύ άλλων ότι ο συγκεκριμένος νόμος αποτρέπει ουσιαστικά τους ήδη εργαζόμενους στους ΟΤΑ να ενταχθούν στα ΒΑΕ αφού για να γίνει αυτό καλούνται να πληρώσουν τεράστια ποσά που φθάνουν τα 6.500 ευρώ! Στην εγκύκλιο γίνεται καθαρό ότι το ποσό αυτό είναι ακόμα μεγαλύτερο. Πιο συγκεκριμένα, ενώ στο νόμο γράφεται ότι οι εργαζόμενοι που θα εντάσσονται στα ΒΑΕ θα καταβάλλουν ειδική πρόσθετη εισφορά 4,3% «επί του βασικού μισθού και επί του ποσού του επιδόματος ειδικής απασχόλησης», στην εγκύκλιο προβλέπεται ότι η κράτηση αυτή θα γίνεται και «επί του ποσού των 140,8 ευρώ». Πρόκειται για λογιστικό ποσό, που δεν καταβάλλεται στις μηνιαίες αποδοχές, αλλά υπολογίζεται ως συντάξιμο και κάθε μήνα γίνονται οι σχετικές κρατήσεις. Στην εγκύκλιο αποκαλύπτεται ακόμα πως η αναγνώριση πλασματικής συντάξιμης υπηρεσίας για τους ήδη εργαζόμενους δε θα προσμετριέται ως συντάξιμος χρόνος αλλά απλώς θα «προσαυξάνει τη σύνταξή τους κατά 0,3/35».

Για άλλη μια φορά αναδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες της πλειοψηφίας της ΠΟΕ ΟΤΑ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΣΚ (ΣΥΝ). Η πλειοψηφία αυτή, πριν ακόμα και από την κυβέρνηση πρότεινε την καταβολή επασφαλίστρου και στήριξε το σύνολο του νόμου που προχωρεί στον αποχαρακτηρισμό επαγγελμάτων από Βαρέα και Ανθυγιεινά. Στις προτάσεις τους «πάτησε» η κυβέρνηση και γενικεύει τώρα την επίθεση, επιβεβαιώνοντας το ρόλο τους που μπορεί και πρέπει να καταδικαστεί από το σύνολο των εργαζόμενων του κλάδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ