Τρίτη 10 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ανεπάρκεια αντισεισμικής θωράκισης

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ δεν μπορούμε να τους προβλέψουμε. Μακάρι να μπορέσουμε κάποτε.

Κι όταν θα μπορέσουμε, καλό είναι τα δικαιώματα της πρόβλεψης να μην τα έχει καμία ιδιωτική εταιρεία και να πρέπει να την πληρώσουμε γι' αυτό.

Μην σας φαίνεται «τρελό» αυτό το ενδεχόμενο. Είμαστε μια χώρα σεισμογενής αλλά και μια χώρα μέλος της Ε.Ε. όπου η «ελευθερία της αγοράς» είναι η μεγαλύτερη από όλες.

Υπάρχει όμως κάτι που δυστυχώς μπορούμε να το προβλέψουμε. Κι αυτό είναι η ανεπάρκεια των μηχανισμών αντισεισμικής προστασίας.

Δε χρειάζεται να ξέρουμε πού, πότε και ποιου μεγέθους θα είναι ο σεισμός. Μας αρκεί να γνωρίζουμε τον ...προϋπολογισμό της χρονιάς.

Γιατί εκεί φαίνονται τα κονδύλια που διατίθενται για την αντισεισμική (και την αντιπλημμυρική, και την πολιτική) προστασία.

Και είναι μειωμένα για το 2008, όπως ήταν μειωμένα για το 2007, το 2006, το 2005 και όλες τις προηγούμενες χρονιές.

Επίσης, μπορούμε - πάλι δυστυχώς - να προβλέψουμε ότι ελάχιστα είναι τα μέτρα προστασίας που θα ληφθούν για τους πληγέντες.

Οι μεγαλοστομίες και οι υποσχέσεις του σήμερα θα γίνουν ατέρμονες γραφειοκρατικές διαδικασίες και προβλήματα του αύριο.

Τα είδαμε και συνεχίζουμε να τα βλέπουμε στους πυρόπληκτους της Ηλείας που ακόμη δεν μπορούν να βγάλουν άκρη και οι αρμόδιες υπηρεσίες τους ταλαιπωρούν επί μήνες.

Τίποτε δε μας πείθει ότι οι σεισμοπαθείς θα έχουν καλύτερη μεταχείριση. Οταν έχεις ένα κράτος που το τελευταίο που το ενδιαφέρει είναι το συμφέρον του Ελληνα μισθωτού είναι σχεδόν σίγουρο πού θα πάνε τα πράγματα.


Γρηγοριάδης Κώστας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ