Τρίτη 10 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΩΝ ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ
«Να απελευθερωθούν τώρα»!

Σειρά πολύμορφων δραστηριοτήτων σε πολλές χώρες πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες ενάντια στην πρόσφατη απόφαση του 11ου Εφετείου της Ατλάντα, που την περασμένη Τετάρτη αποφάσισε τη διατήρηση των βαριών και άδικων ποινών φυλάκισης που είχαν επιβληθεί στους πέντε Κουβανούς αγωνιστές που το μόνο που έπραξαν ήταν να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. Για πάνω από 40 χρόνια, αντικουβανικές ομάδες που δρουν ελεύθερα στο Μαϊάμι έχουν σχεδιάσει και θέσει σε εφαρμογή αμέτρητες επιθετικές ενέργειες ενάντια στην Κούβα και όσους τάσσονται υπέρ της ομαλοποίησης των σχέσεων ΗΠΑ - Κούβας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 3.000 Κουβανοί.

Οι ποινές των «5» παραμένουν χωρίς καμία αλλαγή, παρότι το κατηγορητήριο «περί κατασκοπίας κατά των ΗΠΑ» έχει πλήρως καταρρεύσει. Η μόνη διαφοροποίηση είναι ότι παρέπεμψε στο δικαστήριο του Μαϊάμι (πόλη όπου, εξαιτίας της δράσης των διαφόρων αντικουβανικών οργανώσεων, δε θα έπρεπε εξαρχής να είχε διεξαχθεί) τις υποθέσεις τριών από τους 5, του Ραμόν Λαμπανίνιο (ισόβια συν 18 χρόνια), του Φερνάντο Γκονζάλες (19 χρόνια) και του Αντόνιο Γκερέρο (ισόβια συν 10 χρόνια), υποτίθεται προς επανεξέταση. Σε ό,τι αφορά τις ποινές των Χεράρδο Ερνάντες (2 φορές ισόβια συν 15 χρόνια) και Ρενέ Γκονζάλες (15 χρόνια) παραμένουν ως έχουν.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιχειρεί να απαλλάξει τον γνωστό εγκληματία, Λουίς Ποσάδα Καρίλες - πρωτοστάτη σε πολλές επιθέσεις ενάντια στην Κούβα - από τις κατηγορίες περί μεταναστευτικής απάτης και παράνομης εισόδου στις ΗΠΑ και αρνείται εδώ και χρόνια να τον εκδώσει στη Βενεζουέλα, η οποία επιθυμεί να τον δικάσει για τη συμμετοχή του στην κατάρριψη κουβανικού αεροσκάφους το 1976 και το θάνατο των 73 επιβατών του. Επιπρόσθετα, τη στιγμή που στηρίζει εγκληματίες και επιδιώκει την ανατροπή της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, η κυβέρνηση των ΗΠΑ φτάνει στη γελοιότητα να κατατάξει την Κούβα στη λίστα των χωρών «που δεν πράττει αρκετά για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της παράνομης διακίνησης γυναικών και παιδιών»!

Διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο

Από τη διαδήλωση του περασμένου Σαββάτου στο Σικάγο
Από τη διαδήλωση του περασμένου Σαββάτου στο Σικάγο
Σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ (Σαν Φρανσίσκο, Μαϊάμι, Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Λος Αντζελες, Σικάγο, Φιλαδέλφεια κ.α.) αλλά και στον Καναδά (Τορόντο, Μόντρεαλ), τη Βρετανία, την Ισπανία(Μαδρίτη, Σεβίλη), το Βέλγιο, το Περού οι οργανώσεις αλληλεγγύης στην Κούβα προχώρησαν σε πολύμορφες διαμαρτυρίες, πικετοφορίες, συνεντεύξεις Τύπου, μοίρασμα προκηρύξεων, καταγγέλλοντας την απόφαση του Εφετείου της Ατλάντα και απαιτώντας την άμεση απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών και την επιστροφή τους στην Κούβα και στις οικογένειές τους.

Τη «σκυτάλη» της αγωνιστικής απάντησης και διεκδίκησης της απελευθέρωσής τους «παίρνει» σήμερα η Ελλάδα, τις επόμενες μέρες και άλλες χώρες του πλανήτη μας, όπως στην Αργεντινή και αλλού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ