Τετάρτη 11 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Για το δικαίωμα της απεργίας

Δε θα κομίσουμε γλαύκα ες Αθήνας αν σημειώσουμε ότι το δικαίωμα στην απεργία βρίσκεται υπό την αίρεση της ...τυφλής κι ...αδέκαστης Δικαιοσύνης. Απόδειξη της ταξικότητάς της κάθε απόφαση που κηρύττει παράνομη και καταχρηστική μια απεργιακή κινητοποίηση. Είναι ενδεικτικό ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών από το 1999 μέχρι και το Νοέμβρη του 2003 είχε κρίνει 128 απεργίες παράνομες, απ' αυτές οι 81 είχαν κριθεί και καταχρηστικές, και μόνο 15 κρίθηκαν νόμιμες!

Η εργατική τάξη, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, βέβαια, δε ζήτησαν ποτέ την άδεια της μεγαλοεργοδοσίας και της αστικής Δικαιοσύνης για να απεργήσουν, ούτε και πτοούνται κάθε που το δίκιο τους κηρύσσεται και διώκεται απ' τον ταξικό αντίπαλο ως άδικο. Ωστόσο, η προσπάθεια της κυβέρνησης να δοθεί ένα ακόμα πλήγμα στο δικαίωμα στην απεργία συναντά, και δικαίως, έντονες αντιδράσεις που πρέπει να δυναμώσουν. Αναφερόμαστε στην τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης η οποία επισπεύδει την εκδίκαση εφέσεων σε βάρος κι αυτών των λιγοστών δικαστικών αποφάσεων που χαρακτηρίζουν νόμιμες απεργιακές κινητοποιήσεις. Και μάλιστα, με ελεγχόμενη σύνθεση του δικαστηρίου, που θα διορίζεται και δε θα προκύπτει από κλήρωση, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνει ένα ακόμα μέτρο θωράκισης των αντεργατικών επιλογών του κεφαλαίου και ποινικοποίησης των αγώνων της εργατικής τάξης, απόλυτα συμβατό με την προωθούμενη Ευρωσυνθήκη που καρατομεί εργασιακά δικαιώματα και με τη «βούλα» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο ήδη το Δεκέμβρη του 2007 έκρινε παράνομες απεργίες των Φινλανδών ναυτεργατών και των Σουηδών οικοδόμων, οι οποίοι πάλευαν ενάντια στην απασχόληση μεταναστών εργατών με μεροκάματα χαμηλότερα από εκείνα που ισχύουν στη χώρα και στον κλάδο όπου πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους. Το σκεπτικό της απόφασης ήταν ότι οι απεργίες παραβιάζουν τη θεμελιώδη ελευθερία κίνησης του κεφαλαίου που εξασφαλίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Είναι προφανές ότι και το δικαίωμα στην απεργία, όπως και τόσα άλλα, επιχειρείται να γίνει θυσία στο βωμό της «ανταγωνιστικότητας» και της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτός ο «σμπάρος» όμως στοχεύει σε πολλά «τρυγόνια». Θέλει να φοβίσει την εργατική τάξη. Ευελπιστεί ότι θα αμβλύνει τις αντιδράσεις που γεννά και θα διογκώνει η βαθιά αντιλαϊκή πολιτική η οποία ευνοεί σκανδαλωδώς την πλουτοκρατία. Ιδιαίτερα τώρα, σε μια περίοδο, που εξαπολύεται νέα σφοδρή επίθεση σε βάρος των λαών, που σαρώνει η λαίλαπα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Ομως, ματαιοπονούν.

Η κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της άρχουσας τάξης νομιμότητα δε στάθηκε ποτέ ικανή να παρεμποδίσει το δίκαιο αγώνα της εργατικής τάξης. Να είναι βέβαιοι ότι αυτός ο αγώνας θα δυναμώσει. Η συλλογική, οργανωμένη ταξική πάλη με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ μπορεί και θα ακυρώσει στην πράξη τέτοιους σχεδιασμούς. Μέσα στο καμίνι της θα «ψήνεται» η συνειδητοποίηση από την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, της ανάγκης να ξεμπερδεύουν με την πλουτοκρατία και τους πολιτικούς της εκπροσώπους. Της ανάγκης, στο πλάι του Κόμματός τους, του ΚΚΕ, να τραβήξουν αποφασιστικά προς τα εκεί όπου τους καλεί η Ιστορία, προς την απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο κοινωνία.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ