Σάββατο 14 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΧΙΣΤΟΥ
Ξεχείλισε η οργή για την εργοδοτική πρόκληση

Οι εργολάβοι εξαφάνισαν το κοντέινερ που οι εργάτες έστησαν, για να στεγάσουν τα γραφεία τους. Αμεση απάντηση με μαζική συγκέντρωση και την κήρυξη απεργίας

Ξεχείλισε από αγανακτισμένους εργάτες χτες ο χώρος της ΒΙΠΑΣ
Ξεχείλισε από αγανακτισμένους εργάτες χτες ο χώρος της ΒΙΠΑΣ
«Ολα τα συνεργεία τώρα εδώ». Το σύνθημα αυτό δόθηκε λίγο πριν τις 11 το πρωί. Σε χρόνο μηδέν είχε φτάσει σε κάθε εργατοτεχνίτη. Η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη επί τόπου νέκρωσε. Δεν έμεινε συνεργείο πάνω σε επισκευαζόμενο βαπόρι από το νέο Μόλο Δραπετσώνας μέχρι το Πέραμα. Οι «μουντζούρηδες», πολλοί δεν πρόλαβαν να βγάλουν ούτε τα εργαλεία από τις τσέπες τους, άρχισαν να καταφτάνουν με κάθε μέσο και τρόπο στο χώρο του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού.

Στις 11 το πρωί, ολόκληρη η έκταση του ΒΙΠΑΣ ήταν πλέον κατακλυσμένη από οργισμένους εργάτες. Αυτή ήταν η πρώτη κατάλληλη απάντηση των εργατοτεχνιτών της Ζώνης στη νέα πρόκληση σε βάρος τους από την πλευρά της εργοδοσίας. Η εργοδοτική Ενωση του ΒΙΠΑΣ προχτές τη νύχτα, εξαφάνισε από το χώρο του Πάρκου το κοντέινερ που είχαν εγκαταστήσει εκεί πριν από τρεις μέρες οι εργάτες για να στεγαστούν τα ταξικά τους σωματεία. Οι εργοδότες νόμιζαν ότι με αυτόν τον τρόπο θα καλλιεργούσαν κλίμα τρομοκρατίας. Οτι θα «τέλειωναν» με τα σωματεία και ανενόχλητοι θα μετέτρεπαν το ΒΙΠΑΣ σε εργασιακό γκέτο.

Απόδειξη των σχεδιασμών τους αποτέλεσε και το εξής εξωφρενικό γεγονός: Στην αρχή στο ΒΙΠΑΣ πήγαν μόνο οι αντιπροσωπείες των σωματείων της Ζώνης και του ΠΑΜΕ. Οταν είδαν ότι έλειπε το κοντέινερ, αποφάσισαν παύση εργασιών μόνο για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων του Πάρκου. Ομως κάποιες από τις επιχειρήσεις αυτές, όπως η «ΚΙΜΙ ΑΕ», με τη συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων που ήταν εκεί, έκλεισαν τις πύλες τους και κλειδαμπάρωσαν τους εργάτες μέσα στον εργασιακό χώρο!

Ολα αυτά ήταν αρκετά για να μετατραπεί ολόκληρο το Βιομηχανικό Πάρκο μέσα σε μισή ώρα, σε τόπο συγκέντρωσης οργισμένων και αγανακτισμένων εργατών, που βροντοφώναζαν «η τρομοκρατία δε θα περάσει των εργατών η πάλη θα τη σπάσει». Δίπλα στους εργάτες ήταν και η ΕΣΑΚ Οδηγών Φορτηγών.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σ. Πουλικόγιαννης, μιλώντας στο πλήθος των εργατών είπε: «Βαρβαρότητα ή αγώνας, δικαιώματα και ανθρώπινη ζωή;». Ξεκαθάρισε ότι το ΒΙΠΑΣ είναι κατάκτηση των εργατών, χτίστηκε με τον ιδρώτα και το αίμα τους και δεν πρόκειται να επιτρέψουν να επιβληθεί ο εργασιακός μεσαίωνας. Να υπάρχουν εργάτες χωρίς συνδικαλιστική εκπροσώπηση, που θα δουλεύουν, όπως αποφάσισε η ΕΕ, 65 και πλέον ώρες τη βδομάδα.

Αντιπροσωπείες των σωματείων, έχοντας στο πλευρό τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και την Ελπίδα Παντελάκη, Γραμματέα της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, συναντήθηκαν με τη διοίκηση του ΒΙΠΑΣ, παρόντος του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης, απαιτώντας να επιστρέψει το κοντέινερ στη θέση του. Από την πλευρά της εργοδοσίας ειπώθηκε ότι θα απαντήσει σήμερα. Τα σωματεία επιτόπου αποφάσισαν απεργία σε όλη τη Ζώνη και στο Πάρκο σήμερα και αύριο, με συγκέντρωση σήμερα στις 6 το πρωί στο ΒΙΠΑΣ. Αν σε αυτό το διάστημα δεν έχει ικανοποιηθεί το αίτημά τους, η απεργία θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Γλύκας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ