Σάββατο 14 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η πείρα από τα κυριακάτικα μαθήματα

Με επίγνωση των ιδιαίτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και με την πεποίθηση ότι πρέπει να γίνει πράξη το σύνθημα «Ελληνες και Μετανάστες εργάτες μαζί στον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση», το ΠΑΜΕ ξεδιπλώνει και υλοποιεί μια σειρά δραστηριότητες στους χώρους που εργάζονται, που μένουν, που συγκεντρώνονται οι μετανάστες με στόχο την οργάνωσή τους στα ταξικά συνδικάτα και την ενεργό συμμετοχή τους στους αγώνες του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Μια τέτοια δραστηριότητα ήταν και τα μαθήματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας για τους μετανάστες, που ξεκίνησαν στα τέλη Γενάρη και ολοκληρώνονται την Κυριακή 22 Ιούνη, στις 6 μ.μ.

Μετανάστες από Ουκρανία, Μολδαβία, Ρωσία, Αλβανία, Τουρκία, Συρία, Μπαγκλαντές, Πακιστάν, Αίγυπτο, Κούβα παρακολουθούσαν κάθε Κυριακή το μάθημα. Αλλοι ήταν σταθεροί, άλλοι έρχονταν όποτε είχαν χρόνο, καθώς ήταν συχνό το φαινόμενο να τους αλλάζουν τα ρεπό οι εργοδότες ή να μην έχουν καθόλου ρεπό. Είναι όμως και συγκινητικά τα παραδείγματα, όπως αυτό της νεαρής μητέρας αλβανικής καταγωγής, που δούλευε κάθε Σάββατο μέχρι τις 4 τα χαράματα και το πρωί στις 11 ήταν στο μάθημα. Η λαχτάρα, η δίψα για να μάθουν την ελληνική γλώσσα είναι μεγάλη. Ο ένας φέρνει τον άλλον.

Μαζί με την ελληνική γλώσσα μαθαίνουν και κάποια γεγονότα από την πολιτική επικαιρότητα, αλλά κυρίως συζητιούνται τα εργασιακά προβλήματα, οι θέσεις του ΠΑΜΕ και η αναγκαιότητα εγγραφής όλων των εργαζομένων στα συνδικάτα. Οι επιφυλάξεις που υπήρχαν στην αρχή, αρχίζουν να εξαφανίζονται μιας και οι ώρες των μαθημάτων ήταν ευχάριστες, δημιουργικές και οικοδομούνταν η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Τα μαθήματα θα συνεχιστούν και μάλιστα με παράλληλη λειτουργία τμημάτων αρχαρίων, μεσαίου επιπέδου και προχωρημένων.

Οι περισσότεροι μετανάστες δε γνωρίζουν τι θα πει συνδικάτο και συνδικαλισμός. Οι ανάγκες για επιβίωση, τους κάνουν εύκολη λεία για τα διάφορα δίκτυα, «φόρουμ», εκκλησία, πρεσβείες. Ολοι αυτοί κάνουν ιδιαίτερη δουλειά για να τους κρατούν εγκλωβισμένους στα πλαίσια της καπιταλιστικής πολιτικής, της πολιτικής της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου. Ολοι οι παραπάνω προσπαθούν να τους κρατούν μακριά μας, γιατί γνωρίζουν ότι η επαφή των μεταναστών με τα συνδικάτα δυναμώνει το ταξικό μέτωπο και βλάπτει τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Κάποιοι όμως από τους μαθητές μας έχουν ήδη γραφτεί στα συνδικάτα και παρακινούν και άλλους ομοεθνείς τους να κάνουν το ίδιο. Σ' αυτή την κατεύθυνση αναδεικνύεται η ανάγκη να ενισχυθεί η παρουσία συνδικαλιστών απ' όλους τους κλάδους στα μαθήματα, γιατί έτσι η ενημέρωση είναι άμεση.

Η δουλειά στους μετανάστες είναι από τα σοβαρότερα καθήκοντα του ταξικού κινήματος. Αφορά το κάθε σωματείο ξεχωριστά, που μπορεί και πρέπει να βοηθήσει ώστε να ενεργοποιηθούν οι επιτροπές μεταναστών όπου υπάρχουν και να συγκροτηθούν όπου δεν υπάρχουν. Επίσης, έχει μεγάλη σημασία, στην ιδιαίτερη δουλειά με τους μετανάστες, να βοηθήσουν και τα συνδικάτα που αν και δεν έχουν μετανάστες μέλη τους, έρχονται σε επαφή μαζί τους (π.χ. δάσκαλοι, νοσηλευτές κ.ά.). Η φετινή πείρα είναι πολύτιμο εφόδιο στη δράση μας για το επόμενο διάστημα.


Χρυσούλα ΛΑΜΠΟΥΔΗ
Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαθήματα ελληνικής γλώσσας από το ΠΑΜΕ (2015-09-26 00:00:00.0)
Καταγγέλλει νέα προσπάθεια τρομοκράτησης των μεταναστών (2009-06-30 00:00:00.0)
Σημαντικά βήματα στον κοινό αγώνα (2009-03-21 00:00:00.0)
Πρόγραμμα δράσης για την 8η Μάρτη (2009-02-28 00:00:00.0)
Μάθημα 1ο: «ΘΕΛΩ δουλειά - ΔΙΕΚΔΙΚΩ με απεργία» (2008-11-30 00:00:00.0)
Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι (2008-09-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ