Πέμπτη 26 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΩΝ
Επιτέλους, καλές ταινίες!

Επιτέλους μια κινηματογραφική εβδομάδα με πραγματικό ενδιαφέρον! Τέσσερις από τις επτά ταινίες της εβδομάδας, παρ' όλα τα πολιτικά, κυρίως, ελαττώματά τους, δε μας προδίδουν. Την ταινία του Ρομάν Γκουλίπ, «Να πεθαίνεις στα τριάντα», για παράδειγμα, δεν μπορείς να την αγνοήσεις. Τόσο γι' αυτά που λέει όσο και γι' αυτά που παραλείπει να πει. Πρόκειται για ένα οδοιπορικό προς την απογοήτευση και το θάνατο ενός μαχητικού ακτιβιστή του Μάη του '68! Πολιτικό -και καλλιτεχνικό- ενδιαφέρον παρουσιάζει και «Η Λεμονιά», του ισραηλινού Εράν Ρικλίς. Πρόκειται για ένα συναισθηματικό πολιτικό σχόλιο για τα σημερινά αδιέξοδα της ισραηλινο-παλαιστινιακής πραγματικότητας!

Πολιτικό -με τον τρόπο του- είναι και το σκληρό φιλμ του Πολ Αντριου Γουίλιαμς, «Λονδίνο - Μπράιτον». Μια πόρνη και ένα νεαρό κορίτσι που ετοιμάζεται για πόρνη, δένονται με δεσμούς μεγάλης ηθικής αξίας (φιλία, μητρικές σχέσεις, ανθρώπινη αλληλεγγύη κλπ) και παλεύουν με νύχια και με δόντια για να διασώσουν ό,τι μπορούν να διασώσουν, από την αρπαχτική και βίαιη καπιταλιστική κοινωνία που τις έχει βάλει -και αυτές- σημάδι! Από την άλλη πλευρά του λόφου η ταινία του Κλοντ Σαμπρόλ, «Ανάμεσα σε δυο άντρες». Ο Γάλλος δημιουργός προσπαθεί να μιμηθεί τον Μπουνιουέλ και κάνει ένα καυστικό σχόλιο για τη γαλλική αριστοκρατία και τα τσιράκια της!

Μετά από τις τέσσερες παραπάνω ενδιαφέρουσες... αναλαμπές, προσγειωνόμαστε, δυστυχώς, στα γνωστά! Στη μικροαστική και γλυκανάλατη τραγουδιστική ταινία (κάτι σαν μιούζικαλ), του Κριστόφ Ονορέ, «Τα τραγούδια της αγάπης». Μια ρομαντική τραγουδιστική σαλάτα - έρωτας για έναν, για δυο, για τρεις, για γυναίκες (μεταξύ τους), για αγόρια (μεταξύ τους)! Πάει η Γαλλία!.. Πάει, όμως, και η Ισπανία. Δυο ταλαντούχα παιδιά της, ο Χαουμέ Μπαλαγκερό και ο Πάκο Πλάθα, έφτιαξαν το πιο φασιστικό θρίλερ («Rec») από συστάσεως ισπανικού κινηματογράφου! Αίμα, αίμα, αίμα! Κρίμα το σκηνοθετικό ταλέντο τους!

Και κλείνουμε με την «Αποπλάνηση», του Μαρσέλ Λανγκενέγκερ. Απατηλός ο τίτλος, δεν υπάρχει καμία αποπλάνηση, απατηλή και η ταινία. Μια αστυνομική περιπέτεια και τίποτα περισσότερο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ