Πέμπτη 26 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
Θύμα μιας συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής

Πληρώνει ο λαός για να ...επιδοτούνται ορισμένοι επιχειρηματίες!

Το σύστημα ανακύκλωσης συσκευασιών με διαλογή στην πηγή, το γνωστό με τους μπλε κάδους, όχι μόνο νοσεί, αλλά, επιπλέον, ενώ χαρατσώνει τους εργαζόμενους μέσω της αγοράς συσκευασμένων προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, προσφέρει νέα κέρδη σε ορισμένες επιχειρήσεις, που έτσι κι αλλιώς θησαυρίζουν από το εμπόριο μεταχειρισμένων προϊόντων, όπως το χαρτί! Κι όλα αυτά με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που σε συνεργασία με τους εκπροσώπους τους στην ΚΕΔΚΕ - καθώς και του ΣΥΝ - επέτρεψαν την ιδιωτικοποίηση των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων. Αυτό προκύπτει από τη χτεσινή ημερίδα που διοργάνωσε το ΤΕΕ με θέμα «Η κοινωνία της ανακύκλωσης - Παρόν και προοπτικές στην Ελλάδα».

Ειδικότερα σημειώθηκε ότι το ιδιωτικό σύστημα που διαχειρίζεται τα δημοτικά απόβλητα συσκευασιών, ενώ κοστίζει πανάκριβα στον ελληνικό λαό, για το 2007 έχει καλύψει μόνο το 32,28% του στόχου που έχει τεθεί για την ανακύκλωση. Το σύστημα αυτό μέχρι τώρα δε χρηματοδοτεί τους δήμους που συμμετέχουν σ' αυτό, παρότι αυτοί αναλαμβάνουν την αποκομιδή των συλλεγόμενων υλικών συσκευασιών και επιβαρύνονται με ένα κόστος 210 ευρώ ανά τόνο. Επιδοτεί μόνο κάποιους δήμους που λειτουργούν ανεξάρτητα προγράμματα ανακύκλωσης (π.χ. Ζάκυνθος, Λάρισα) με 24,88 ευρώ ανά τόνο, ενώ περίπου την ίδια επιδότηση δίνει και στους χαρτέμπορους (22,58 ευρώ ανά τόνο), αν και δεν υπάρχει νομική βάση γι' αυτό!

Αλλα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν στον τομέα της ανακύκλωσης είναι:

  • Οι ελλείψεις στο θεσμικό πλαίσιο, όπως το ΠΔ για την ανακύκλωση του έντυπου χαρτιού (προφανώς επειδή δε συμφέρει στους μεγαλοεκδότες), και το ΠΔ για την ανακύκλωση αποβλήτων από τις εκσκαφές και κατεδαφίσεις (προφανώς επειδή δε συμφέρει στους μεγαλοκατασκευαστές). Παράλληλα, παραμένει ανενεργός ο Εθνικός Οργανισμός Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Αλλων Προϊόντων (ΕΟΕΣΔΑΠ), 7 χρόνια μετά την ίδρυσή του.
  • Σημαντικό πρόβλημα υπάρχει στην αξιοποίηση του εδαφοβελτιωτικού υλικού που προέρχεται από τις εγκαταστάσεις μηχανικής ανακύκλωσης, καθώς δεν έχει θέσει σχετικές προδιαγραφές η νομοθεσία.
  • Σοβαρό ζήτημα υπάρχει σχετικά με την ορθολογική διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων που προκύπτουν από τη διαχείριση συσκευών (ηλεκτρονικά, συσσωρευτές, οχήματα, κ.ά.), καθώς δεν υπάρχουν μονάδες επεξεργασίας.
  • Υπάρχει έλλειψη Κέντρων Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Υλικών, ενώ τα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων δεν υλοποιούνται με ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις, αλλά μόνο με την κατασκευή ΧΥΤΑ, με αποτέλεσμα να ξεσηκώνονται εύλογες κοινωνικές αντιδράσεις. Αυτό γίνεται, καθώς τα προγράμματα υποχρηματοδοτούνται, προφανώς για να προωθηθούν με ΣΔΙΤ και να χαρατσώσουν διπλά το λαό.

«Η ανακύκλωση παραμένει θύμα μιας συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής γύρω από τη διαχείριση των απορριμμάτων, που αναπτύσσεται σταθερά τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», τόνισε χαιρετίζοντας την ημερίδα ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής. Παράλληλα, επισήμανε ότι με τη συνενοχή και των εκπροσώπων τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως και του ΣΥΝ, επέτρεψαν την ιδιωτικοποίηση της ανακύκλωσης, φορτώνοντας το κόστος στο λαό. Επίσης, ανέφερε ότι «η πρόσδεση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με τα συμφέροντα των μεγαλοεκδοτών είναι περισσότερο από εμφανής», καθώς καθυστερεί επί 7 χρόνια το ΠΔ για την ανακύκλωση του έντυπου χαρτιού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ