Παρασκευή 18 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Θετική εισήγηση για την κυβέρνηση Ερντογάν

ΑΓΚΥΡΑ - ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.--

Αντίθετος προς την απαγόρευση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) λόγω του «ισλαμιστικού χαρακτήρα του που αντιτίθεται στον κοσμικό χαρακτήρα της Τουρκικής Δημοκρατίας» εμφανίστηκε στην έκθεσή του ο εισηγητής του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Οσμάν Τζαν. Η έκθεση, παρά το γεγονός ότι δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ωστόσο θεωρήθηκε ως «θετική εξέλιξη» από το ΑΚΡ, καθώς είναι απαραίτητο να παρουσιαστεί στο Δικαστήριο, ώστε να ξεκινήσει η σχετική νομική διαδικασία.

Η τελική απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται στις 4-5 Αυγούστου, σύμφωνα με πληροφορίες, χωρίς να προδικάζεται το αποτέλεσμα, καθώς το Σώμα δεν ακολουθεί πάντα το πνεύμα του εισηγητή.

Το ρόλο της Τουρκίας στην «ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και στις πρωτοβουλίες της Αγκυρας», με παραδείγματα την πολιτική κρίση του Λιβάνου, τις συνομιλίες Ισραήλ - Παλαιστίνης, Πακιστάν - Αφγανιστάν και Συρίας - Ισραήλ, σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν κατά τη συνάντηση των Τούρκων πρέσβεων, στην Αγκυρα, ο οποίος επιχείρησε να τονίσει τις «υπηρεσίες» που θα προσφέρει η Αγκυρα αν εκλεγεί μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ...

Στο μεταξύ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για την επιβολή ποινών σε 11 δασκάλες, που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις του συνδικάτου τους, κρίνοντας ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα του συναθροίζεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι, επιδικάζοντας αποζημίωση 500 ευρώ σε κάθε ενάγουσα, από το κράτος για την πρόκληση ηθικής βλάβης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ