Παρασκευή 18 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Γραφείο αμερικανικών συμφερόντων στην Τεχεράνη;

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αλλαγή πλεύσης εκ μέρους του Λευκού Οίκου όσον αφορά το Ιράν ή απλώς μία έκφανση της πολιτικής «μαστίγιο και καρότο»; Γραφείο αμερικανικών συμφερόντων στην Τεχεράνη φαίνεται ότι έχουν πρόθεση να ανοίξουν οι ΗΠΑ, γεγονός που θα σημάνει και την εγκατάσταση κάποιου είδους διπλωματικής αντιπροσωπείας στο Ιράν μετά τη διακοπή των διμερών σχέσεων πριν από τρεις δεκαετίες.

Αυτό τουλάχιστον επικαλείται άρθρο της βρετανικής εφημερίδας «Γκάρντιαν», που δημοσιεύτηκε μάλιστα αμέσως μετά την ανακοίνωση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου Ντέινα Περίνο, ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Μπερνς θα λάβει μέρος στις συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο στη Γενεύη, για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, μεταξύ της ΕΕ και του Ιράν. Κίνηση που κατά τον αμερικανικό Τύπο ερμηνεύεται ως μήνυμα προς την Τεχεράνη ότι η αμερικανική πλευρά επιθυμεί την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στη διαμάχη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οσον αφορά το γραφείο αμερικανικών συμφερόντων, σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, η Ουάσιγκτον σκοπεύει να ανακοινώσει την έναρξή του τον επόμενο μήνα, κάτι που θεωρείται το πρώτο βήμα για την έναρξη λειτουργίας πρεσβείας. Ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες. Παράλληλα, την περασμένη εβδομάδα ο υφυπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς δήλωσε ενώπιον του Κογκρέσου ότι οι ΗΠΑ θέλουν να ανοίξουν γραφείο εξυπηρέτησης των συμφερόντων τους στην Τεχεράνη, αλλά πρόσθεσε ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με την Τεχεράνη στη διάρκεια της κρίσης με τους ομήρους, τη διετία 1979-1981, όταν μία ομάδα φοιτητών στην ιρανική πρωτεύουσα κρατούσε ομήρους 52 Αμερικανούς διπλωμάτες, στην αμερικανική πρεσβεία, επί 444 ημέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ