Παρασκευή 18 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Πέντε γεωστρατηγικοί στόχοι για τον Ομπάμα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Η κυβέρνηση Μπους «παραμέλησε» εντελώς την απειλή της «πυρηνικής τρομοκρατίας», τόνισε σε χτεσινές του δηλώσεις ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές Μπάρακ Ομπάμα κατά την ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Περντιού της πολιτείας της Ιντιάνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ομπάμα υποσχέθηκε ότι εάν εκλεγεί θα ηγηθεί μιας προσπάθειας να ελεγχθεί η διάθεση των πυρηνικών υλικών και να παραμείνει η χώρα ένα βήμα εμπρός στους τομείς των βιολογικών και τεχνολογικών απειλών σε μία προσπάθεια να ενισχύσει την εικόνα του καθώς οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Τζον ΜακΚέιν ως ισχυρότερο σε ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας και των ενόπλων δυνάμεων. Είναι δεύτερη φορά που ο Ομπάμα αναφέρεται σε θέματα εξωτερικής πολιτικής μέσα σε 48 ώρες. Προχτές σε ομιλία του παρουσίασε το σύνολο της στρατηγικής του, θέτοντας πέντε γεωπολιτικούς στόχους: τερματισμός του πολέμου στο Ιράκ, οριστική επικράτηση επί των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και της Αλ Κάιντα, καταστροφή ενός μεγάλου μέρους του παγκόσμιου πυρηνικού οπλοστασίου, μεταρρύθμιση της ενεργειακής πολιτικής και ανάκτηση του χαμένου κύρους των ΗΠΑ.

Τίποτα δεν πρόκειται ν' αλλάξει όσον αφορά τις τεταμένες σχέσεις της Βενεζουέλας και των ΗΠΑ ακόμη κι αν ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος, Μπάρακ Ομπάμα, κερδίσει στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, την 4η Νοεμβρίου εκτίμησε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες καθώς τόνισε ότι υπάρχουν ελάχιστες διαφορές πολιτικής ανάμεσα στον Ομπάμα και τον ΜακΚέιν. Σημειώνεται ότι ο Ομπάμα είχε υποστηρίξει νωρίτερα στη διάρκεια της εκστρατείας του ότι ήταν έτοιμος να συνομιλήσει με τον Τσάβες προσωπικά, γεγονός που είχε αντιμετωπιστεί θετικά από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Εντούτοις, ο Ομπάμα τις τελευταίες βδομάδες «δίνοντας εξετάσεις» στα κέντρα εξουσίας, έκανε στροφή 180 μοιρών αποκαλώντας επανειλημμένως τον πρόεδρο Τσάβες «εχθρό» των ΗΠΑ και καλώντας στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Βενεζουέλας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ