Παρασκευή 18 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΝΕΟΛΑΙΩΝ - ΚΝΕ
Εμπρακτη αλληλεγγύη στο λαό της Κολομβίας

Επίσκεψη με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας πραγματοποιήθηκε από τις 11 μέχρι τις 14 Ιούλη στην Κολομβία

Από την επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΠΟΔΝ στην αγωνιζόμενη Κολομβία
Από την επίσκεψη αντιπροσωπείας της ΠΟΔΝ στην αγωνιζόμενη Κολομβία
Πλούσια σε περιεχόμενο και πολύτιμη σε σημασία ήταν η Επίσκεψη Αλληλεγγύης που διοργάνωσε από τις 11 μέχρι τις 14 Ιούλη η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) και πραγματοποιήθηκε με κάθε περιφρούρηση αλλά και αποφασιστικότητα, σε συνεργασία με την Κομμουνιστική Νεολαία Κολομβίας (JUCO). Στην αποστολή της ΠΟΔΝ, που έγινε με τη συμμετοχή του προέδρου και του γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας, Τιάγο Βιέιρα και Χεσούς Μόρα, αντίστοιχα, πήραν μέρος η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ), η Κομμουνιστική Νεολαία Πορτογαλίας (JCP), η Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας (ΕΔΟΝ) Κύπρου, η Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας (JCV). Την ΚΝΕ αντιπροσώπευσαν τα μέλη του ΚΣ Βασίλης Μεταξάς και Αναστασία Μοσχόβου.

Η ίδια η χρονική περίοδος πραγματοποίησης της αποστολής είναι τέτοια που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι ιμπεριαλιστικές πιέσεις ενάντια στον κολομβιανικό λαό. Η κυβέρνηση Ουρίμπε με τις πλάτες τόσο των ΗΠΑ όσο και της ΕΕ αξιοποιεί τη συζήτηση για τον αγώνα «ενάντια της τρομοκρατίας» και κορυφώνει τις πολύμορφες επιθέσεις, κατηγορώντας τους FARC-EP ως τρομοκρατική οργάνωση.

Αντί ο Ουρίμπε να δεχτεί τη για μια ακόμα φορά πρόταση των FARC-EP να προχωρήσει η διαδικασία συμφωνίας ανθρωπιστικής ανταλλαγής των αιχμαλώτων των FARC με τους κρατούμενους αντάρτες, όπως και για πιθανή πολιτική λύση στην εμφύλια σύγκρουση, οδηγεί σε κλιμάκωση του πολέμου με πρωτοπαλίκαρα παραστρατιωτικούς που με την καθοδήγηση και την οικονομική και στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή εντείνει την επίθεση και την τρομοκρατία απέναντι στο λαϊκό κίνημα της χώρας και πρώτα και κύρια στο ΚΚ Κολομβίας, συνεχίζονται οι συστηματικές δολοφονίες συνδικαλιστών εργατών, αγροτών και άλλων αγωνιστών στη χώρα. Εκατοντάδες έχουν δολοφονηθεί από παραστρατιωτικούς μόνο από την αρχή αυτού του χρόνου.

Το γεγονός ότι η αποστολή της ΠΟΔΝ βρέθηκε στην πατρίδα ενός λαού που δοκιμάζεται σκληρά από τον ιμπεριαλισμό, αυξάνει την πολιτική σημασία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας. Η οποία, αναδεικνύει αφενός το ρόλο που διαδραματίζει η Ομοσπονδία στην ενίσχυση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης παγκόσμια, αλλά και την αναγκαιότητα να δυναμώσει η διεθνής αλληλεγγύη όχι μόνο γενικά απέναντι στο λαό της Κολομβίας αλλά και ειδικότερα το λαϊκό κίνημα, τις δυνάμεις εκείνες που, με πρωτεργάτη το ΚΚ Κολομβίας, συνεχίζουν την αντιιμπεριαλιστική πάλη, παλεύουν για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των εργαζομένων, των αγροτών κλπ., για την προοπτική μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση.

Οι μαρτυρίες καταδιωκόμενων αγωνιστών που παρουσιάστηκαν στην αποστολή της ΠΟΔΝ αποτυπώνοντας τη σημερινή κατάσταση στην Κολομβία, ήταν πραγματικά συγκλονιστικές. Το Σάββατο 12/7 η αποστολή συναντήθηκε με την Σόνια Ριβέρα Φουκουένε (Sonia Rivera Fuquene), τη σύζυγο του Γκιγιέρμο Ριβέρα Φουκουένε (Guillermo Rivera Fuquene) προέδρου του Συνδικάτου των δημοτικών υπαλλήλων στην πόλη της Μπογκοτά, ο οποίος ήταν αγνοούμενος από τον περασμένο Απρίλη και μόλις προχτές (16/7) βρέθηκε νεκρός από παραστρατιωτικούς.

Σημαντικές συναντήσεις

Μεταξύ άλλων, η αποστολή είχε συναντήσεις με τον Κάρλος Λοσάνο, μέλος της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΚ Κολομβίας, διευθυντή της εφημερίδας «VOZ» του ΚΚΚ και μάλιστα μέλος της επιτροπής διαμεσολάβησης μεταξύ FARC-EP και κυβέρνησης Ουριμπέ για την ανταλλαγή αιχμαλώτων, την Γκλόρια Ινές Ραμίρες (στέλεχος και γερουσιαστή του Εναλλακτικού Δημοκρατικού Πόλου - του πολιτικού συνασπισμού δυνάμεων όπου συμμετέχει το ΚΚΚ), συνδικαλιστές της ACEU (της Ενωσης Φοιτητών Πανεπιστημίων της χώρας), αλλά και του αγροτικού κινήματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο Κ. Λοσάνο όσο και η Γκ. Ραμίρες αυτή την περίοδο διώκονται και βρίσκονται στο στόχαστρο στημένων κατηγοριών, ενώ δέχονται συνεχείς απειλές για τη ζωή τους.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Μπιοτά, λίγο πιο έξω από την κολομβιανική πρωτεύουσα Μπογκοτά, που - όπως εξηγήθηκε - είναι μία από τις περιοχές της χώρας με ειδική σημασία και ιστορία στην έναρξη του οργανωμένου αγώνα των αγροτών ενάντια στους γαιοκτήμονες, αλλά και την ανάπτυξη του κομμουνιστικού κινήματος (γι' αυτό και είναι γνωστή και ως «Κόκκινη Μπιοτά»).

(Αναλυτικότερο ρεπορτάζ για την αποστολή θα φιλοξενήσει ο «Ρ» σε επόμενα φύλλα).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ