Πέμπτη 24 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Οχι» σε προεκλογικές συνεργασίες...

Αποκλείει τη συνεργασία με το ΛΑ.Ο.Σ. η κυβέρνηση, αλλά συντηρεί τη σεναριολογία και την εκλογολογία για ευνόητους λόγους. Παράλληλα ενισχύει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της με την επάνοδο του Κ. Κουκοδήμου.

Επίσημα η κυβέρνηση απέρριψε το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΛΑ.Ο.Σ. αλλά την ίδια στιγμή ακούγονται ορισμένες φωνές που ζητούν να μείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο υπέρ της συνεργασίας με το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη κάτω από ορισμένες συνθήκες.

«Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι υπέρ της αυτοδυναμίας και υπέρ του σχηματισμού αυτοδύναμων κυβερνήσεων... Συνεπώς, δεν υπάρχει κανείς απολύτως λόγος να μιλάμε για υποθετικά σενάρια», δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος, αποφεύγοντας ωστόσο μια κατηγορηματική απάντηση για μετεκλογικές συνεργασίες αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία...

Κατηγορηματικά αντίθετη με το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΛΑ.Ο.Σ. τάχθηκε η Ντ. Μπακογιάννη δηλώνοντας: «οι χώρες δεν κυβερνώνται με ευκαιριακές συμμαχίες». Επιτέθηκε μάλιστα στο ΛΑ.Ο.Σ. λέγοντας ότι ασκεί μια πολιτική «την οποία εγώ έχω χαρακτηρίσει και διάφορες φορές "πολιτική δημαγωγίας και λαϊκισμού"». Η υπουργός Εξωτερικών (σε συνέντευξή της στο «Μέγκα») εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ΚΟ της ΝΔ είναι «πιο μπετοναρισμένη» και «δεν υπάρχει κανένας σήμερα βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος να πάρει επάνω του μια τέτοιου είδους ευθύνη», δηλαδή να ρίξει την κυβέρνηση. Υπερασπίστηκε την «ελεύθερη κριτική» η οποία σταματά «την ώρα που θα καταψηφιστεί ένα νομοσχέδιο κρίσιμο για την κεντρική κυβερνητική πολιτική».

Υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων τάχθηκε ο Γ. Βουλγαράκης, ενώ οι κυβερνήσεις συνεργασίας, όπως δήλωσε (στον Αθήνα 9,84) «πρέπει να υπάρχουν μόνο εφόσον η χώρα περνάει δύσκολη κατάσταση ή έκτακτης ανάγκης, διότι η κουλτούρα η δική μας δεν είναι τέτοια - επί του παρόντος τουλάχιστον - η οποία να διευκολύνει τη λειτουργία των κυβερνήσεων συνεργασίας».

Υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας με το ΛΑ.Ο.Σ. στην περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, τάχθηκε ο γαλάζιος βουλευτής Κ. Μαρκόπουλος: «Με τον οποιοδήποτε θα υπάρχει συμφωνία αλλά πριν από αυτό, η ΝΔ έχει όλες τις δυνατότητες να ξαναπάρει αυτοδυναμία όταν γίνουν οι εκλογές που δε θα είναι ούτε το τρέχον ούτε το επόμενο έτος», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δεν έχασε την ευκαιρία να εμφανίσει περίπου ως δεδομένη τη συνεργασία ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. προκειμένου να φανεί το ΠΑΣΟΚ ως τάχα «προοδευτικό» αντίπαλο δέος. «Δε θα μας εξέπληττε μια συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας με τον ΛΑ.Ο.Σ. Νομίζω ότι είναι γνωστό ότι ο ΛΑ.Ο.Σ., εδώ και καιρό, λειτουργεί υποστηρικτικά στη Νέα Δημοκρατία, σε μια σειρά από ζητήματα και, ένα πολύ μεγάλο μέρος των πολιτικών της Νέας Δημοκρατίας είναι βαθιά συντηρητικές και, άρα, πιθανότατα να βρουν στήριξη και από αυτό το κοινοβουλευτικό κόμμα», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα, θα λήξει και τυπικά η επιστροφή του Κ. Κουκοδήμου στις γραμμές της ΚΟ της ΝΔ. Ηδη έχουν γίνει τα τυπικά (επιστολή του βουλευτή κ.ο.κ.) και αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση από τον πρόεδρο της Βουλής που θα βάλει τέλος στην «εκκρεμότητα» και θα τονώσει το «ηθικό» του κυβερνώντος κόμματος που θα μιλάει ξανά για πλειοψηφία 152 βουλευτών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ