Κυριακή 27 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Με το αγωνιζόμενο λαϊκό κίνημα

Εντυπώσεις από την πρόσφατη αποστολή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών

«Η αδικία δεν έχει τέλος...». Το γράφουν οι τοίχοι της Μπογκοτά, το «φωνάζει» η καθημερινότητα των αγωνιστών της Κολομβίας
«Η αδικία δεν έχει τέλος...». Το γράφουν οι τοίχοι της Μπογκοτά, το «φωνάζει» η καθημερινότητα των αγωνιστών της Κολομβίας
Τη σοβαρή ανάγκη να δυναμώσει η διεθνής αλληλεγγύη στο λαό της Κολομβίας που δοκιμάζεται σκληρά από τις πολύμορφες επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, αλλά και το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) στην ενδυνάμωση και στο συντονισμό της αντιιμπεριαλιστικής πάλης διεθνώς, ανέδειξε η Επίσκεψη Αλληλεγγύης που διοργάνωσε η ΠΟΔΝ στην Κολομβία, από τις 11 μέχρι τις 14 Ιούλη, σε συνεργασία με την Κομμουνιστική Νεολαία της χώρας (JUCO). Η αποστολή πραγματοποιήθηκε με την απαιτούμενη περιφρούρηση αλλά και κάθε αποφασιστικότητα, με την παρουσία του προέδρου και του γενικού γραμματέα της Ομοσπονδίας, Τιάγο Βιέιρα και Χεσούς Μόρα, ενώ συμμετείχαν η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ), η Κομμουνιστική Νεολαία Πορτογαλίας (JCP), η Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας (ΕΔΟΝ) Κύπρου, η Κομμουνιστική Νεολαία Βενεζουέλας (JCV). Την ΚΝΕ αντιπροσώπευσαν τα μέλη του ΚΣ Βασίλης Μεταξάς και Αναστασία Μοσχόβου.

Τα μέλη της αποστολής γνώρισαν από κοντά συνδικαλιστές του φοιτητικού, του εργατικού, του αγροτικού κινήματος της χώρας, αλλά και θύματα των κρατικών και αστυνομικών κατασταλτικών μηχανισμών, των παραστρατιωτικών οργανώσεων που σκορπίζουν τον τρόμο και το θάνατο σ' όλη τη χώρα, με την ανοχή αλλά και την έμμεση - ακόμα και άμεση - εμπλοκή της κυβέρνησης Ουρίμπε (είναι χαρακτηριστικό ότι δεκάδες βουλευτές από το κόμμα του ίδιου του Ουρίμπε διώκονται τους τελευταίους μήνες για διαφθορά ή σχέσεις με παραστρατιωτικούς).

Από την επίσκεψη στο δημόσιο πανεπιστήμιο της Μπογκοτά
Από την επίσκεψη στο δημόσιο πανεπιστήμιο της Μπογκοτά
Η πολιτική σημασία της αποστολής, αναδεικνύεται όχι μόνο από την έμπρακτη έκφραση και μεταφορά της αλληλεγγύης χιλιάδων κομμουνιστών και προοδευτικών ανθρώπων από όλον τον κόσμο, αλλά και την ίδια την περίοδο κατά την οποία η ΠΟΔΝ έλαβε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Μία περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση της Κολομβίας αξιοποιεί τη συζήτηση για τον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» στην οποία πρωταγωνιστούν τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ και κατηγορώντας τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP) ως τρομοκρατική οργάνωση, εντείνει την επίθεση ενάντια στο εργατικό και συνολικά το λαϊκό κίνημα και το ΚΚ Κολομβίας.

Η σύγκρουση στην Κολομβία είναι κατ' αρχήν πολιτική

Ανάμεσα στις σημαντικές συναντήσεις που είχαν τα μέλη της αποστολής, ξεχωρίζει αυτή που έγινε στα γραφεία της «VOZ» («Φωνή»), της εφημερίδας του ΚΚΚ, με το διευθυντή της και μέλος της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής Κάρλος Λοσάνο, του οποίου το όνομα η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι βρέθηκε στον υπολογιστή του ηγέτη των ανταρτών των FARC Ραούλ Ρέγιες (να σημειωθεί ότι η ίδια η Ιντερπόλ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο υπολογιστής να «πειράχτηκε», όπως διαπίστωσε αφού εξέτασε τον Η/Υ).

Ο Κάρλος Λοσάνο, που δέχεται απειλές για τη ζωή του, εξήγησε πώς η κυβέρνηση προσπαθεί συνολικά να συνδέσει τους FARC με το ΚΚΚ και να δικαιολογήσει έτσι την τρομοκρατία, να δώσει άλλοθι στη δολοφονική δράση των παραστρατιωτικών. Επισήμανε ότι ο χαρακτήρας της σύγκρουσης στην Κολομβία δεν είναι απλά στρατιωτικός, είναι πρώτα και κύρια οικονομικός, κοινωνικός και πολιτικός. Ενώ αναδεικνύει την αναγκαιότητα, ενωμένοι οι εργάτες να οργανώσουν τον αγώνα τους, να ανασυγκροτηθεί το εργατικό και λαϊκό κίνημα (σήμερα το ποσοστό οργάνωσης των εργατών στα συνδικάτα δε φτάνει ούτε το 10%, είπε), κάτι στο οποίο - τόνισε - μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά ο Εναλλακτικός Δημοκρατικός Πόλος (PDA - ο πολιτικός συνασπισμός δυνάμεων όπου συμμετέχει το ΚΚΚ).

Αγρια τρομοκρατία σε βάρος του κινήματος

Σε συνάντηση συνδικαλιστών της περιοχής της Μπιοτά, για την ενίσχυση του αγροτικού κινήματος, χαιρέτισαν τα μέλη της αποστολής της ΠΟΔΝ
Σε συνάντηση συνδικαλιστών της περιοχής της Μπιοτά, για την ενίσχυση του αγροτικού κινήματος, χαιρέτισαν τα μέλη της αποστολής της ΠΟΔΝ
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η επίσκεψη που πραγματοποίησαν τα μέλη της αποστολής στην Μπιοτά, μια αγροτική περιφέρεια τρεις ώρες μακριά από την πρωτεύουσα Μπογκοτά, που ιστορικά είχε σημαντική συμβολή στην ενίσχυση του αγροτικού και του κομμουνιστικού κινήματος. Κοινό συμπέρασμα όλων των συναντήσεων που έγιναν, είναι η άγρια και ωμή καταπάτηση ακόμα και των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οπως υπογραμμίστηκε σε συνάντηση που έγινε με τη Γκλόρια Ινές Ραμίρες, γερουσιαστή του PDA (και σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής για την Ειρήνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της αντίστοιχης Βουλής της Κολομβίας):

  • Μόνο για το χρονικό διάστημα 1986 - 2007 έχουν καταγραφεί συνολικά 8.973 υποθέσεις παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων (βασανισμοί, δολοφονίες, βίαιες εκτοπίσεις, καταδιώξεις, απειλές κτλ.).
  • Μόνο για την περίοδο 1991 - 2008 και μόνο σύμφωνα με όσα έχουν καταγραφεί, έχουν γίνει 2.570 δολοφονίες συνδικαλιστών.
  • Τα ποσοστά ατιμωρησίας των ενόχων είναι απίστευτα. Σε σύνολο 557 δολοφονιών που σημειώθηκαν από το 2002 μέχρι το 2006, μόνο τέσσερις υποθέσεις κατέληξαν σε καταδικαστικές αποφάσεις (ποσοστό 99,3% είναι τα ατιμώρητα εγκλήματα).

Στην ουσία, δεν περνά ούτε μια μέρα χωρίς το μαζικό κίνημα της χώρας να μετρήσει κι ένα νέο θύμα του οργίου τρομοκρατίας. Στις 12 Ιούλη η αποστολή της ΠΟΔΝ είχε συνάντηση με τη Σόνια Ριβέρα Φούκενε, σύζυγο του Γκιγιέρμο Ριβέρα Φούκενε, προέδρου του Συνδικάτου των Δημοτικών Υπαλλήλων της Μπογκοτά ο οποίος αγνοούνταν από τον περασμένο Απρίλη και του οποίου το πτώμα βρέθηκε βασανισμένο τέσσερις μόλις μέρες μετά τη συνάντηση.

Το πόσο... ευνοϊκό είναι το πολιτικό «κλίμα» της χώρας για την ασύδοτη δράση των παραστρατιωτικών οργανώσεων, αποτυπώνεται σε μια δήλωση που είχε κάνει το 2001 ο Κάρλος Καστάνιο, ένας από τους ηγέτες ακροδεξιών παραστρατιωτικών οργανώσεων: «Τυφλές επιθέσεις; Εμείς; Ποτέ! Πάντα υπάρχει μια αιτία. Οι συνδικαλιστές για παράδειγμα, εμποδίζουν τους εργαζόμενους να δουλέψουν! Γι' αυτό τους σκοτώνουμε»...

Αποκαλυπτικά ήταν όσα μετέφεραν στην αποστολή και τα στελέχη της Asociacion Colombiana de Estudiantes Universitarias - ACEU (Κολομβιάνικη Ενωση Πανεπιστημιακών Φοιτητών). Δεν είναι τυχαίο ότι ολόκληρη η πανεπιστημιούπολη της Μπογκοτά είναι γεμάτη με μαρμάρινες πλάκες που έχουν στηθεί στη μνήμη συνδικαλιστών που σκοτώθηκαν στη διάρκεια φοιτητικών κινητοποιήσεων. Και βέβαια, η ένταση της βίας πάει χέρι-χέρι με την όξυνση της αντιλαϊκής επίθεσης. Τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση επιταχύνει και ολοκληρώνει την εισβολή των επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια, τον αποκλεισμό των φοιτητών και των καθηγητών από τη λήψη οποιωνδήποτε αποφάσεων για τη λειτουργία των ιδρυμάτων και πολλά ακόμα μέτρα που κάνουν καθαρό ότι υπηρετεί πιστά την τάξη από την οποία προέρχεται. Ο,τι κι αν αυτό συνεπάγεται. Ακόμα κι αν απαιτείται ο ωμός θάνατος χιλιάδων ανθρώπων...


Α.Μ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ