Κυριακή 27 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προς απευθείας διαπραγματεύσεις

Να ξεκινήσουν απευθείας διαπραγματεύσεις στις 3 Σεπτέμβρη, αποφάσισαν κατά τη συνάντησή τους την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, πραγματοποιώντας παράλληλα μία συνολική αποτίμηση του έργου των Ομάδων Εργασίας και των Τεχνικών Επιτροπών, που εργάζονταν προς αυτό το σκοπό.

Ο Κύπριος Πρόεδρος, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, σημείωσε μόνο ότι κατά την άποψή του είναι ακόμα ένα βήμα μπροστά, όσο για τις υπάρχουσες διαφωνίες που είναι πολλές, τόνισε ότι «είναι θέμα δημιουργικής στάσης και των δύο πλευρών, στηριγμένης σε βασικές αρχές και καλή θέληση να φθάσουμε σε λύση», στέλνοντας σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

Το κοινό ανακοινωθέν

Μετά τη συνάντηση, ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, ανάγνωσε το κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο κατέληξαν οι δύο ηγέτες και όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι ηγέτες προέβησαν σήμερα στην τελική ανασκόπηση των εργασιών των Ομάδων Εργασίας και των Τεχνικών Επιτροπών. Σημείωσαν τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί και συνεχάρησαν τα μέλη των Ομάδων και των Επιτροπών για τις προσπάθειές τους. Εχοντας προβεί στην τελική τους ανασκόπηση, οι ηγέτες αποφάσισαν να αρχίσουν απευθείας διαπραγματεύσεις στις 3 Σεπτέμβρη 2008, στο πλαίσιο της αποστολής των καλών υπηρεσιών του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

Ο στόχος των απευθείας διαπραγματεύσεων είναι η επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης του κυπριακού προβλήματος, η οποία θα διασφαλίζει τα θεμελιώδη και νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Η συμφωνημένη λύση θα τεθεί σε ταυτόχρονα, χωριστά δημοψηφίσματα.

Οσον αφορά τις Τεχνικές Επιτροπές, οι ηγέτες ενέκριναν σήμερα δεκαέξι επιπλέον μέτρα στους τομείς του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς, της διαχείρισης κρίσεων, και του εγκλήματος και της εγκληματικότητας και έδωσαν οδηγίες για την άμεση και πλήρη εφαρμογή τους.

Ως ένδειξη της αναβάθμισης των διαδικασιών, οι ηγέτες αποφάσισαν τη σύσταση ασφαλούς απευθείας τηλεφωνικής γραμμής για τη διευκόλυνση της μεταξύ τους επαφής και «έδωσαν επίσης οδηγίες στους εκπροσώπους τους να ασχοληθούν με τη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη και άλλων οδοφραγμάτων».

«Εισερχόμαστε στο πιο κρίσιμο στάδιο»

Τα αποτελέσματα της συνάντησης χαιρέτισε το ΑΚΕΛ, σημειώνοντας ότι «με την απόφαση για έναρξη απευθείας συνομιλιών στις 3 Σεπτέμβρη 2008 η διαδικασία εισέρχεται σε ένα καινούριο και το πιο κρίσιμο στάδιο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες, σκληρές και επίπονες», δηλώνοντας τη βεβαιότητα ότι ο Πρόεδρος «θα δώσει και σ' αυτό το στάδιο τη μάχη για τη λύση του Κυπριακού με αποφασιστικότητα, πολιτική βούληση, συνέπεια στις αρχές λύσης και ευελιξία».

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «στόχος παραμένει λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Λύση που να απαλλάσσει την Κύπρο από την κατοχή και τον εποικισμό, να επανενώνει την πατρίδα και το λαό μας και να αποκαθιστά και διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Το ΑΚΕΛ ζήτησε, επίσης, να επικρατήσει ήπιο κλίμα, συναίνεση και ομοψυχία, στο εσωτερικό μέτωπο και «όλοι μαζί, πολιτική ηγεσία και λαός πρέπει να σταθούμε δίπλα στον Πρόεδρο Χριστόφια, υποστηρίζοντας την πολιτική, τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειές του», καλώντας παράλληλα «την τουρκοκυπριακή ηγεσία να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προσέλθει στις απευθείας συνομιλίες με καλή θέληση, έτοιμη να διαπραγματευτεί λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καταγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ. Η επανενωμένη Κύπρος πρέπει να είναι ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια».

Ωστόσο, οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την παράνομη επίσκεψή του στην κατεχόμενη Κύπρο, για να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις της εισβολής, δίνουν σαφές στίγμα των προθέσεων της Τουρκίας, που επιμένει στη θέση ενός νέου συνεταιρισμού, με δύο ιδρυτικά κράτη και την παραμονή της ως εγγυήτριας δύναμης...


Αλεξάνδρα ΦΩΤΑΚΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ