Σάββατο 26 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η οργή να γίνει πάλη

Εγκαταλείπουν άρον άρον τις πατρίδες τους, που μαστίζονται από την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Διωγμένοι, κατατρεγμένοι, προσπαθώντας απλώς να επιβιώσουν. Στα καταγώγια του κέντρου της Αθήνας, στοιβάζονται χιλιάδες μετανάστες, πρόσφυγες από χώρες που έχουν γίνει το συνώνυμο της ανθρώπινης εξαθλίωσης. Ακόμα κι εκεί, όμως, κάποιοι φροντίζουν να τους υπενθυμίζουν ότι εξακολουθούν να είναι υπό διωγμόν. Προχτές η αστυνομία εξαπέλυσε τρομοκρατική επιχείρηση σε βάρος Σομαλών προσφύγων, μπουκάροντας στο στέκι τους στο κέντρο της Αθήνας. Δε σεβάστηκε ούτε τις μωρομάνες. Η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, την οποία εφαρμόζει πιστά και η ελληνική κυβέρνηση, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για τέτοιου είδους ευαισθησίες. Οι αστυνομικές αρχές υλοποιούν αυτά που τα ευρωενωσιακά επιτελεία αποφασίζουν, επιδεικνύοντας, είναι αλήθεια, υπερβάλλοντα ζήλο και αποδεικνύοντας πως αποστολή τους είναι η καταστολή και ο εκφοβισμός.

Για τον ευρωενωσιακό ιμπεριαλισμό, συνυπεύθυνο για τη βία που μαστίζει χώρες όπως και η Σομαλία, οι μετανάστες δεν είναι παρά αναλώσιμες μηχανές παραγωγής κερδών. Αφού τους ξεζουμίσει η μεγαλοεργοδοσία, τους πετάει σαν στυμμένες λεμονόκουπες. Φτηνό εργατικό δυναμικό, που ο φόβος της σύλληψης και της απέλασης το κρατά με σκυμμένο το κεφάλι, μοχλός πίεσης για να αποδεχτούν και οι Ελληνες εργάτες περικοπές σε κεκτημένα δικαιώματά τους.

Στην περίπτωση των Σομαλών, η πρόκληση γιγαντώνεται περαιτέρω, καθώς, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, λόγω του φονικού εμφυλίου που μαίνεται στη Σομαλία, πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πρόσφυγες και να απολαμβάνουν τα σχετικά δικαιώματα (στέγαση, σίτιση, παροχή ασύλου). Αντ' αυτών, κατατρεγμός και εξευτελισμοί σε βάρος ανυπεράσπιστων ανθρώπων!

Δεν ήταν, βέβαια, πρωτοφανές το περιστατικό. Τέτοιου είδους τρομοκρατικές επιχειρήσεις έχουν γίνει πια καθημερινότητα. Πολλές φορές, με το ...ατράνταχτο επιχείρημα ότι δε διαθέτουν χαρτιά, μετανάστες συλλαμβάνονται, προσάγονται, απελαύνονται σε άγνωστη κατεύθυνση και κανείς δεν ξέρει την τύχη της ζωής τους μετά την απέλαση, κάποιες φορές ξυλοκοπούνται κιόλας. Πώς, αλήθεια, και από πού να προμηθευτούν χαρτιά; Οταν ακόμα κι αυτά τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, που δε γνώρισαν ποτέ τους καμία άλλη πατρίδα, δεν έχουν καν το δικαίωμα να εκδώσουν ταυτότητα, αντιμετωπίζονται σαν να μην υπάρχουν...

Και, φυσικά, η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Ιδιες εικόνες ανθρωποκυνηγητών έρχονται από όλες τις χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ, όπου, όπως έγινε γνωστό προχτές, η υπηρεσία μετανάστευσης έχει προβεί σε 949 συλλήψεις από τον Οκτώβρη του 2007, περιλαμβανομένων και 105 ιδιοκτητών και στελεχών επιχειρήσεων που διώκονται για υπόθαλψη ή εσκεμμένη πρόσληψη «λαθρομεταναστών».

Ιδιες εικόνες, που πάντα προκαλούν την ίδια οργή για εκείνους, που, αφού εξωθούν στην προσφυγιά χιλιάδες ανθρώπους, τους αντιμετωπίζουν μετά σαν ζώα. Για εκείνους, για τους οποίους η ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια καμία σημασία δεν έχει μπροστά στο κέρδος.

Η οργή, όμως, δεν τους σταματάει. Παρά μόνο αν μετουσιωθεί σε αντιιμπεριαλιστική πάλη όλων των λαών, όλων των εργατών, ανεξαρτήτως εθνικότητας, χρώματος, φύλου. Στον κοινό εχθρό να αντιτάξουν την κοινή τους πάλη. Ελληνες και μετανάστες εργάτες έχουν μόνο μια επιλογή, να συντονίσουν τον αγωνιστικό τους βηματισμό για ίσα δικαιώματα σε όλους. Δεν τους χωρίζει τίποτα, τους ενώνουν κοινά προβλήματα, κοινές αγωνίες. Τους ενώνει το κοινό τους συμφέρον να απαλλαγούν από την εκμετάλλευση, απαλλάσσοντας όλη την κοινωνία από τους εκμεταλλευτές.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ