Σάββατο 26 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κοινή πάλη και κοινή πορεία εργαζομένων και αγροτών

Περιοδεία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών του Κιλκίς και στα εργοστάσια «ΦΑΙΔΩΝ» και «TORRE» της περιοχής Νέας Σάντας

Από την επίσκεψη σε εργοστάσιο στη Νέα Σάντα

Motion Team

Από την επίσκεψη σε εργοστάσιο στη Νέα Σάντα
Η μείωση της παραγωγής προϊόντων που καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες του λαού και η συρρίκνωση της παραγωγής στα χέρια λίγων με την παράλληλη απαξίωση και διάλυση των γεωργικών συνεταιρισμών, ήταν τα ζητήματα που συζήτησαν χτες στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) του Κιλκίς, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΑΣ και οι εργαζόμενοί της με την Αλέκα Παπαρήγα.

Η Γραμματέας του Κόμματος διαπιστώνοντας και στο Κιλκίς την προδιαγεγραμμένη εξέλιξη της κατάστασης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι αυτή είναι αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΕΕ και των διεθνών συμφωνιών ΕΕ και ΠΟΕ που εξυπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα. Οπως σημείωσε, οι εξελίξεις αυτές συμπαρασύρουν και οξύνουν κατά τρόπο ενιαίο τα προβλήματα της αγροτιάς και των εργαζομένων, και θα οξυνθούν παραπέρα μετά το 2013. Ο Γ. Τούσσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, πρόσθεσε ακόμα ότι το πρόβλημα θα οξυνθεί και εξαιτίας του προϋπολογισμού της Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ, που μειώνει κατά πολύ τις επιδοτήσεις.

Αναλυτικότερα, η ΕΑΣ του Κιλκίς όπως και όλες οι Ενώσεις της χώρας αντιμετωπίζει οικονομική κρίση εξαιτίας της αντιαγροτικής, αντισυνεταιριστικής εφαρμοζόμενης πολιτικής ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΕΕ. Οι εργαζόμενοι της ΕΑΣ από 100 που ήταν έχουν φτάσει τους 65, οι οποίοι είναι απλήρωτοι εδώ και 6 μήνες. Η παραγωγή των σιτηρών, που αποτελούσε τη βασική γεωργική παραγωγή του Κιλκίς μαζί με την κτηνοτροφία, έχει μειωθεί και συγκεντρώνεται σε λιγότερα χέρια. Οι τιμές για το σκληρό και το μαλακό σιτάρι είναι μειωμένες σε σχέση με πέρσι (25 λεπτά/κιλό το σκληρό και 15 λεπτά/κιλό το μαλακό) και δυσανάλογες με το κόστος παραγωγής αλλά και την πολλαπλάσια τιμή που πουλάνε οι έμποροι. Οι έμποροι και οι μεσάζοντες παίρνοντας το πάνω χέρι με τη διάλυση των συνεταιρισμών, ανοίγουν δρόμο στους βιομήχανους (με το αζημίωτο) για να καρπώνονται την υπεραξία του αγρότη και να αυγατίζουν τα κέρδη τους. Πέρσι, για πρώτη φορά, βιομήχανος μακαρονοποιίας πήρε τα στάρια της περιοχής με δημοπρασία. Το φαινόμενο των καρτέλ στο Κιλκίς αναπτύσσεται την ίδια ώρα που η ευρωενωσιακή πολιτική και οι συμφωνίες του ΠΟΕ στρέφουν ένα κομμάτι του αγροτικού κόσμου σε άλλες καλλιέργειες, συμπληρωματικές (π.χ. βότανα, φράουλες κτλ.), που δε στηρίζουν τη διατροφική ανάγκη του ανθρώπου.

Με τους εργαζόμενους της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιλκίς
Με τους εργαζόμενους της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιλκίς
Η Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος, σε σχέση με την οικονομική κρίση της ΕΑΣ, είπε ότι οι ρυθμίσεις χρεών είναι «υποκατάστατο» της λύσης και πίστωση χρόνου. Μιλώντας ειδικότερα στους εργαζόμενους της ΕΑΣ, σημείωσε ότι οι εξελίξεις στον αγροτικό τομέα συμπαρασύρουν και τους εργαζόμενους, η «μοίρα» τους είναι ενιαία. Γι' αυτό χρειάζεται κοινή πάλη και κοινή πορεία. Ο αγώνας για άμεση ανακούφιση είναι αναγκαίος αλλά το να βάζεις μόνο φρένο γι' αυτά που έγιναν χτες δε φέρνει την απαιτούμενη αποτελεσματικότητα, σημείωσε. Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν πού πάει η κατάσταση και να προλάβουν τα χειρότερα διότι μέχρι τώρα γίνεται πιστοποίηση αυτών που έρχονται εκ των υστέρων. Χρειάζεται να προλάβουμε τα χειρότερα και να δρομολογηθεί μία άλλη κατάσταση στο κίνημα και στις πολιτικές επιλογές. «Το μυαλό θα πρέπει να είναι στο πώς θα αποτρέψουμε αυτά που έρχονται αύριο και πώς θα υπάρξει μία άλλη ρότα», σημείωσε.

Ούτε πόντο πίσω για τα εργατικά δικαιώματα

Στη συνέχεια, η Αλέκα Παπαρήγα επισκέφτηκε τα εργοστάσια «ΦΑΙΔΩΝ» και «TORRE» στην περιοχή Νέα Σάντα του νομού Κιλκίς. Πρόκειται για δύο μονάδες με έντονη εξαγωγική δραστηριότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και όχι μόνο (π.χ. ο «ΦΑΙΔΩΝ» πουλά παράλληλα προϊόντα σε Αμερική, Ιταλία, Αγγλία και αλλού). Οι εργαζόμενοι είναι σε μεγάλο ποσοστό γυναίκες.

Μετά την περιοδεία της στην μπισκοτοβιομηχανία «Φαίδων» η Αλέκα Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η επίσκεψή μας στο Κιλκίς στοχεύει να δούμε για άλλη μια φορά από κοντά τις γνωστές δυστυχώς για εμάς αρνητικές εξελίξεις στη ζωή της αγροτιάς, της φτωχής αγροτιάς, τις εξελίξεις τις αρνητικές για τους εργαζόμενους στους συνεταιρισμούς οι οποίοι μένουν απλήρωτοι σαν συνέπεια του χτυπήματος των μικροϊδιοκτητών και της αγροτικής παραγωγής.

Στο εργοστάσιο που επισκεφτήκαμε, αυτό που βεβαίως μας ενδιαφέρει πριν από όλα είναι οι συνθήκες δουλειάς, τα εισοδήματα, οι μισθοί των εργαζομένων που δεν εξαρτώνται κάθε φορά μόνο από το συγκεκριμένο εργοστάσιο αλλά από τη γενική αρνητική και αντεργατική πορεία της κυβέρνησης.

Εμείς προειδοποιούμε τους εργαζόμενους ότι έρχονται καινούρια βάρβαρα μέτρα και αν κάποιοι αισθάνονται ότι έχουν μια σταθερή δουλειά ενδεχομένως σε αυτό το εργοστάσιο να ξέρουν ότι οι γενικές αρνητικές εξελίξεις θα χτυπήσουν πάρα πολλούς εργαζόμενους ακόμα και στις μονάδες εκείνες που ως σήμερα τηρούν την εργατική νομοθεσία, αυτή που είναι.

Για αυτά τα δικαιώματα εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω ούτε έναν πόντο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ