Σάββατο 26 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΟΜΑΛΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Να απελευθερωθούν άμεσα

Χτες, μέχρι αργά το βράδυ, η αυτόφωρος διαδικασία

Ευελπίδων. Κτίριο 9, αίθουσα 7. Η ώρα είναι δύο το μεσημέρι. Δεκαπέντε πρόσφυγες κάθονται στην αίθουσα του ακροατηρίου, πιασμένοι, ανά δύο, με χειροπέδες. Ολοι τους Σομαλοί και συνελήφθησαν πριν από τρεις μέρες, στην έφοδο της Αστυνομίας στο κτίριο της οδού Βερανζέρου, όπου διαμένουν. Από κοντά, μια πολυμελής ομάδα ασφαλιτών, να τους ...«επιτηρεί». Σε λίγες ώρες θα ξεκινήσει η αυτόφωρος διαδικασία. Μαζί με τους πρόσφυγες, από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους, οι αντιπροσωπείες της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» και του ΚΚΕ.

Από τους 50 που έχουν συλληφθεί, οι 15 προσήχθησαν στο αυτόφωρο. Δέκα ασυνόδευτοι ανήλικοι εξακολουθούν να κρατούνται στην Αμυγδαλέζα. Πλησιάζουμε ένα απ' τα παιδιά, που κάθεται σιωπηλός σε μια ξύλινη καρέκλα του ακροατηρίου. Δεν πρέπει να 'ναι πάνω από 30 χρόνων και η χειροπέδα αφήνει τα σημάδια της στον καρπό του. Τον λένε Ομάρ.

Μιλάμε μαζί του στα αγγλικά και τον ρωτάμε τι συνέβη: «Καθόμουν στην καφετέρια. Απέναντι ακριβώς ήταν το κτίριο (σ.σ.: όπου λίγο αργότερα έγινε η έφοδος). Επινα τον καφέ μου, όταν ξαφνικά άκουσα σειρήνες και είδα πολλούς αστυνομικούς και περιπολικά να περνάνε μπροστά απ' το δρόμο. Μπήκαν μέσα στο μαγαζί και μας είπαν να καθίσουμε. Μετά στο μεταγωγών μάς ρωτούσαν για χαρτιά. Εγώ τα χαρτιά δεν τα είχα. Με κράτησαν».

Ο Ντίρι Αμπντι Γκίντι, γραμματέας της Σομαλικής Κοινότητας, ακούει τη συζήτηση. «Μπήκαν μέσα στην πολυκατοικία. Είπαν ότι ψάχνανε για ναρκωτικά - δε βρήκαν τίποτα. Σκίσανε στρώματα, πιάσανε μητέρες με ανήλικα παιδιά. Δε βρήκαν τίποτα». Στο βάθος της αίθουσας, μια μάνα με ένα μικρό παιδάκι στην αγκαλιά. Του ζητάμε να μιλήσουμε μαζί της.

Το όνομά της είναι Χάου Αλί Μεχμέτ. «Τι έγινε;». «Εγώ δε μένω στο κτίριο. Ημουν επισκέπτρια, μόνη μου - την κόρη μου την είχα αφήσει στο σπίτι. Μόλις μ' έπιασαν, είπα ότι έχω και μια κόρη. Αυτοί δε μου επέτρεψαν να την έχω κοντά μου». «Η Κοινότητα έφερε το παιδί», μας λέει ο Ντίρι. «Και το παιδί θέλει φαγητό για μωρά - δεν μπορεί να φάει το ίδιο με μας», συνεχίζει η Χάου. Η μικρούλα, με το όνομα Ζαχαρά Αλί, δεν πρέπει να 'ναι πάνω από 5 χρόνων.

Οι ώρες της αναμονής κυλάνε βασανιστικά για τους πρόσφυγες - έχει περάσει κατά πολύ το μεσημέρι, πλησιάζει τρεις. Δεν έχουν φάει τίποτα απ' το πρωί. Οι δικηγόροι της «Συσπείρωσης» τους αγοράζουν τρόφιμα, αλλά οι αστυνομικοί που βρίσκονται εκεί, τους απαγορεύουν να τα αγγίξουν. Η τροφή τους πρέπει να είναι ελεγμένη ή τυποποιημένη. Σαν τη ζωή τους...

Παρέμβαση για την άμεση απελευθέρωση

Νωρίτερα χτες το πρωί, το ΚΚΕ πραγματοποίησε νέα παρέμβαση για την άμεση απελευθέρωση των Σομαλών προσφύγων. Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον Τάσο Στουραΐτη, και τους δικηγόρους Αγγελο Βρεττό και Αντώνη Αντανασιώτη πήγε στη Διεύθυνση Αλλοδαπών. Εκεί, κρατούνται 25 ενήλικες πρόσφυγες. Η Διεύθυνση δεσμεύτηκε να αφεθούν ελεύθεροι το αργότερο μέχρι σήμερα το πρωί.

  • Χτες αργά το βράδυ ολοκληρώθηκε η διαδικασία του Αυτόφωρου των 15 Σομαλών προσφύγων. Μετά από πολύωρη συνεδρίαση, το Μονομελές Πλημμελειοδικείο αποφάσισε τη φυλάκισή τους για 70 μέρες με 3ετή αναστολή, εφέσιμη, το οποίο είναι το ελάχιστο όριο για την άσκηση έφεσης. Κατά τη διάρκεια της δίκης κατάθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης η βουλευτής του ΚΚΕ Εύα Μελά, το μέλος της Δημοκρατικής Συσπείρωσης Στρατής Κόρακας και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ Δημήτρης Αγκαβανάκης.

Μετά την έντονη παρέμβαση του Κόμματος, αφέθησαν ελεύθεροι οι 25 από τους 50 συνολικά συλληφθέντες πρόσφυγες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ