Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ
ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ - ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ - ΦΛΩΡΙΝΑΣ
Αμεσα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης περιστατικών καρκίνου

Τεράστια η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τη λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα. Στη Φωτ. άποψη από έκρηξη στο σταθμό 4 τον Ιούνη του 2006

Eurokinissi

Τεράστια η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τη λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ στην Πτολεμαϊδα. Στη Φωτ. άποψη από έκρηξη στο σταθμό 4 τον Ιούνη του 2006
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των περιστατικών καρκίνου στην περιοχή του λεκανοπεδίου Κοζάνης - Πτολεμαΐδας - Φλώρινας, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, Σοφία Καλαντίδου, Αχιλλέας Κανταρτζής και Μπάμπης Χαραλάμπους. Στην Ερώτησή τους, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Είναι γνωστό ότι στο λεκανοπέδιο Κοζάνης - Πτολεμαΐδας - Φλώρινας, η μόλυνση του περιβάλλοντος (αέρας, έδαφος, υπέδαφος), είναι έντονα επιβαρυμένη από τις βλαβερές δραστηριότητες της ΔΕΗ ΑΕ, σε σχέση με την εξόρυξη, μεταφορά και καύση του λιγνίτη.

Από τη μόλυνση αυτή που προκαλείται στο περιβάλλον, είναι επίσης γνωστό ότι οι διάφορες μορφές καρκίνου και τα αναπνευστικά προβλήματα, θερίζουν τους κατοίκους όλης της περιοχής και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει τομέας πρωτογενούς πρόληψης για τον καρκίνο στη Δυτική Μακεδονία, η διάγνωση γίνεται αργά, με αρνητικά αποτελέσματα για την ίδια τη ζωή τους.

Οι καρκινοπαθείς σε όλες τις περιπτώσεις ταλαιπωρούνται για να πηγαινοέρχονται στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αφού όλα τα Νοσοκομεία στη Δυτική Μακεδονία στερούνται των ανάλογων υποδομών (π.χ. μονάδες χημειοθεραπείας) για την περίθαλψή τους.

Επίσης, τα περισσότερα Νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας δεν έχουν μαστογράφο, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να ταλαιπωρούνται και να οδηγούνται για προληπτικό έλεγχο στα ιδιωτικά εργαστήρια.

Για τα παραπάνω προβλήματα, υποβλήθηκαν στο παρελθόν ανάλογα αιτήματα στη Βουλή, καθώς και επιστολή προς τον κ. πρωθυπουργό από το Σύλλογο Καρκινοπαθών Πτολεμαΐδας, στα οποία όμως δε δόθηκε καμία απάντηση από την κυβέρνηση.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί, τι προτίθενται να κάνουν, ώστε:

  • Να πραγματοποιηθεί από το κράτος επιδημιολογική μελέτη των επιπτώσεων στην υγεία των κατοίκων του Λεκανοπεδίου Κοζάνης - Πτολεμαΐδας - Φλώρινας και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους καρκίνους.
  • Να αναπτυχθεί τομέας πρωτογενούς πρόληψης του καρκίνου, ώστε να προλαμβάνονται έγκαιρα οι διάφορες μορφές της ασθένειας.
  • Αμεσα να ιδρυθεί και να λειτουργήσει ογκολογική κλινική στο Νομό Κοζάνης, να ιδρυθούν μονάδες χημειοθεραπείας σε όλα τα Νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, με προτεραιότητα την Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Φλώρινα και να εγκατασταθούν μαστογράφοι σε όσα Νοσοκομεία δεν έχουν».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ