Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΓΔΜ
Στην αντιπαράθεση και η τελετή έναρξης;

Την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου φαίνεται πως θα επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για να οξύνει την αντιπαράθεσή της με την Ελλάδα γύρω από την υπόθεση της ονομασίας της.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της προχτεσινής πρόβας για την τελετή έναρξης των αγώνων, η αποστολή της ΠΓΔΜ παρήλασε με τα αρχικά «MKD» που αποτελούν συντομογραφία της λέξης «Μακεδονία», κάτι που θα επιδιώξει να πραγματοποιήσει και σήμερα κατά τη διάρκεια της παρέλασης των Ολυμπιακών ομάδων στο στάδιο του Πεκίνου.

Η υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Κίνας, προσπάθησε να φανεί καθησυχαστική δηλώνοντας ότι η Ελλάδα «έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες τόσο σε πολιτικό όσο και σε αθλητικό επίπεδο, ώστε αν τα Σκόπια παρεκτραπούν να κινηθούν από τη ΔΟΕ όλες οι απαραίτητες διαδικασίες».

Η υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στους διαπιστευμένους αθλητικούς συντάκτες στο Κέντρο Τύπου του Πεκίνου ανέφερε ότι «βρισκόμαστε σε μια παράξενη περίοδο με τα Σκόπια», πρόσθεσε όμως επιχειρώντας να μειώσει το θέμα ότι «δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με κάτι που αγγίζει το όριο του γραφικού». Την ίδια στιγμή όμως σημείωσε: «Γενικά, υπάρχει έντονη προβοκατόρικη τάση και δεν είναι ανάγκη να "τσιμπήσουμε"». Η υπουργός επίσης ανέφερε ότι «τα Σκόπια είναι με την πλάτη στον τοίχο, γι' αυτό κάνουν ό,τι κάνουν. Γνωρίζουμε ότι ενόψει των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων υπάρχει έντονη ευαισθησία για το τι θα κάνουν τα Σκόπια, αλλά εμείς δεν ασχολούμαστε με οποιαδήποτε προσπάθεια πρόκλησης».

Η Ντ. Μπακογιάννη συγχρόνως επικαλέστηκε τους «διεθνείς κανόνες» υποστηρίζοντας ότι «είμαστε καλυμμένοι πίσω από αυτό που λέγεται διεθνείς κανόνες και διεθνής νομιμότητα. Το πώς θα βγει το όνομα της ΠΓΔΜ στην τελετή έναρξης είναι κάτι κατοχυρωμένο από τη ΔΟΕ. Ετσι έγινε στην Αθήνα το 2004, έτσι και στο Σίδνεϊ το 2000 και δεν πρόκειται να ασχοληθούμε άλλο με αυτό». Πάντως, στην επίσημη ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων οι αθλητές της ΠΓΔΜ αναφέρονται ως «Μακεδόνες».

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Μ. Κυριακού, σχολιάζοντας το γεγονός ανέφερε: «Ασφαλώς αποτελεί αστειότητα και μόνο η αναφορά αυτής της επιδίωξης. Δεν είναι δυνατό να συμβεί καθώς το επίσημο όνομα της χώρας είναι FYROM και αυτό χρησιμοποιείται από τον ΟΗΕ και τη ΔΟΕ. Δε νομίζω ότι θα τολμήσουν να δοκιμάσουν να αλλάξουν το υπάρχον καθεστώς». Ο ίδιος επίσης δήλωσε ότι έχει λάβει «διαβεβαιώσεις» από την Οργανωτική Επιτροπή των αγώνων ότι «δε θα συμβεί τίποτα».

Με γραπτή δήλωσή του ο υπεύθυνος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, Α. Λοβέρδος, κάνει λόγο για «απαράδεκτες και ανόητες πρακτικές από την ηγεσία των Σκοπίων», προσθέτοντας ότι «είναι προφανές πως και για τον λόγο αυτό πρέπει να βρεθεί μια λύση στο θέμα του ονόματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ