Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Νέα πολιτική δολοφονία κλονίζει τον «εθνικό διάλογο»

ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Συγκλονισμένη είναι η λιβανική κοινή γνώμη από τη νέα πολιτική δολοφονία, που έρχεται να ταράξει τις, ήδη, δύσκολες προσπάθειες εθνικού διαλόγου. Στόχος ήταν ο Σέικ Σάλεχ Αρίντι, ηγετικό στέλεχος του λιβανικού Δημοκρατικού Κόμματος, του ενός από τα δύο κόμματα των Δρούζων, αυτού που έχει συνταχθεί με τη «Χεζμπολάχ» και άλλες δυνάμεις στο αντι-αμερικανικό μπλοκ δυνάμεων.

Ο Αρίντι σκοτώθηκε όταν εξερράγη, με τηλεχειριστήριο βόμβα που είχε τοποθετηθεί κάτω από το αυτοκίνητό του. Η επίθεση σημειώθηκε στη γενέτειρά του Μπαϊσούρ, νοτιοανατολικά της Βηρυτού, κάτω από το σπίτι του, πολύ αργά το βράδυ της Τετάρτης. Ο Σέικ ήταν στενός συνεργάτης του ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος, Δρούζου Ταλάλ Αρσλάν, και είχε διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις, σε εξέλιξη, συνομιλίες με το άλλο κόμμα των Δρούζων, το Προοδευτικό Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ουαλίντ Τζουμπλάντ που έχει αναφανδόν ταχθεί με το φιλο-αμερικανικό συνασπισμό, με στόχο να επιτευχθεί κάποιου είδους «συμφιλίωση».

Στον τόπο της επίθεσης, εκτός από τον Αρσλάν, έσπευσε και ο Τζουμπλάντ. Οι δύο αντίπαλοι Δρούζοι ηγέτες συμφώνησαν ότι στόχος της επίθεσης ήταν η προσπάθεια συμφιλίωσης μεταξύ των Δρούζων αλλά και σε γενικότερο επίπεδο, καθώς την επόμενη βδομάδα έχει προγραμματιστεί ν' αρχίσει «εθνικός διάλογος» μεταξύ όλων των λιβανικών πολιτικών δυνάμεων για να εδραιωθεί η κυβέρνηση εθνικής ενότητας που αποφασίστηκε το Μάη.

Την εκτίμηση των Δρούζων ηγετών αλλά και την έκκλησή τους για ενότητα επανέλαβαν όλες οι λιβανικές πολιτικές δυνάμεις, ενώ η «Χεζμπολάχ» κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από την προσπάθεια αποσταθεροποίησης. Την επίθεση καταδίκασε η Δαμασκός, από όπου ο δολοφονημένος επέστρεψε μόλις πριν από μία βδομάδα, ενώ η Ουάσιγκτον εξέφρασε ανησυχία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ