Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
Λευτεριά στους Πέντε Κουβανούς πατριώτες

«Ελευθερώστε τους Πέντε Κουβανούς». Από κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ
«Ελευθερώστε τους Πέντε Κουβανούς». Από κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ
Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μέρα που το FBI συνέλαβε και στη συνέχεια οδήγησε στις φυλακές τους πέντε Κουβανούς πατριώτες (Ραμόν Λαμπανίνιο, Φερνάντο Γκονζάλες, ο Αντόνιο Γκερέρο, ο Χεράρδο Ερνάντες και ο Ρενέ Γκονζάλες)επειδή διείσδυσαν σε αντικουβανικές ομάδες που λειτουργούν ανενόχλητα στο Μαϊάμι, ανακάλυψαν τα επιθετικά τους σχέδια ενάντια στην Κούβα, πληροφορίες που μετέφεραν στην κουβανική κυβέρνηση.

Σειρά κοινωνικοί φορείς, οργανώσεις αλληλεγγύης με την Κούβα και Επιτροπές για την Απελευθέρωση των «Πέντε» σε πολλές χώρες της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής, σε πόλεις του Καναδά, σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στην Αυστραλία και αλλού διοργανώνουν σειρά δραστηριοτήτων για να γίνει γνωστή η υπόθεσή τους και να απαιτηθεί η άμεση απελευθέρωσή τους.

Ανάμεσα σ' αυτές ξεχωρίζει η σημερινή συγκέντρωση έξω από τον Λευκό Οίκο που διοργανώνει η Εθνική Επιτροπή των ΗΠΑ όπου αναμένεται να παραδώσει στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους τις 100.000 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν από 78 χώρες για την άμεση απελευθέρωση των «5» και την απαίτηση της έκδοσης του εγκληματία και πρώην πράκτορα της CIA, Λούις Ποσάδα Καρίλες. Επίσης, συναυλία θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο στη Νέα Υόρκη, στο «Hostos Community College» από τη Διεθνή Επιτροπή για την Απελευθέρωση των Πέντε με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών.

Από τη μεριά της η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ) με χτεσινή ανακοίνωσή της εκφράζει για άλλη μια φορά τον θαυμασμό στο παράδειγμα των «5» που «αποτελούν πηγή έμπνευσης για όλους όσοι αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό» και καταδικάζει την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη συγκεκριμένη ενέργεια, απαιτώντας παράλληλα τη χωρίς όρους αποφυλάκισή τους. Τέλος, καλεί τις οργανώσεις - μέλη της να ενωθούν στη νεολαιίστικη διεθνή κινητοποίηση που ξεκινά σήμερα 12 Σεπτέμβρη και θα ολοκληρωθεί στις 2 Μάη του 2009.

Και στη χώρα μας συνεχίζεται η εικαστική έκθεση στη Νίκαια ενώ προγραμματίζονται και σειρά εκδηλώσεων αλληλεγγύης όπως αυτή που θα πραγματοποιηθεί στο Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, το Σάββατο 20 του μήνα στη Διεθνούπολη που είναι αφιερωμένη στην Κουβανική Επανάσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ