Κυριακή 21 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
DVD ΓΙΑ ΤΑ 90 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Ταξίδι» στην Ιστορία του ΚΚΕ

Η σημασία της συμπλήρωσης 90 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ και 40 χρόνων της ΚΝΕ που γιορτάζει φέτος η εργατική τάξη της Ελλάδας τεκμηριώνεται, αδιαμφισβήτητα, από την ίδια την Ιστορία της χώρας και τα γεγονότα που τη σημάδεψαν σε όλο τον 20ό αιώνα. Ιστορία που φέρει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του ΚΚΕ.

Μοχλός και γνώμονας της δράσης του υπήρξε πάντα η προκοπή του λαού και του τόπου, τα συμφέροντα των ανθρώπων του μόχθου. Στην υπηρεσία τους έθεσε την ύπαρξή του, μάτωσε, «έδωσε» τον ανθό του, δεν τα πρόδωσε ποτέ.

Αυτή η 90χρονη πορεία αποτυπώνεται στο DVD που κυκλοφορεί σήμερα μαζί με τον «Ρ». Ενα πολύτιμο απόκτημα που ταξιδεύει στην Ιστορία του εργατικού, του κομμουνιστικού κινήματος της Ελλάδας, στην Ιστορία του ΚΚΕ. Στην πάλη του για τα προβλήματα του λαού και της νεολαίας των λαϊκών στρωμάτων, στη διεθνιστική του δράση, στην πάλη του ενάντια στον οπορτουνισμό και τη διαβρωτική για το Κόμμα και το κίνημα δράση του, στις μάχες που έδωσε με αυταπάρνηση σε περιόδους που όλα τα 'σκιαζε η φοβέρα, αλλά και στην πάλη του σήμερα, στις σύγχρονες συνθήκες με άξονα τις σύγχρονες ανάγκες του λαού και την εναλλακτική πολιτική πρόταση διεξόδου της λαϊκής συμμαχίας για τη λαϊκή εξουσία. Αλλά και στις πρωτοπόρες ιδέες από την ίδρυσή του ακόμη για την ισοτιμία των γυναικών από τα λαϊκά στρώματα, όλων των καταπιεσμένων. Για την αντιιμπεριαλιστική του δράση από την εποχή της μικρασιατικής εκστρατείας, που αντιτάχθηκε με κάθε τίμημα στη Μεγάλη Ιδέα, με την εναντίωσή του στις πολεμοκάπηλες επιλογές των τότε κυβερνήσεων και των ιμπεριαλιστών συμμάχων τους, πληρώνοντας αυτό το τίμημα ακριβά, συνεχίζοντας ως τις μέρες μας με τον αγώνα ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους σε Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Ιράκ, κλπ.

Στο DVD «φιλοξενούνται» ανέκδοτα ντοκουμέντα, πολύτιμο, σπάνιο αρχειακό υλικό και φωτογραφίες από το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ.

Η ίδρυση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας το Νοέμβρη του 1918 δεν είναι η ημερομηνία «γέννησης» ενός ακόμα πολιτικού σχηματισμού. Γιατί το ΚΚΕ δεν είναι μια ακόμη πολιτική «οντότητα». Το αβυσσαλέο και αγεφύρωτο χάος που το διαχωρίζει από όλα τα άλλα κόμματα είναι το γεγονός, πως ενώ εκείνα επιδιώκουν τη διατήρηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, δηλαδή, αποκλειστικός σκοπός της ύπαρξής τους είναι να «νεκρανασταίνουν» συνεχώς το παλιό, το ΚΚΕ χειραφετεί την εργατική τάξη και όλους τους εκμεταλλευόμενους, στον αγώνα για το πέρασμα στο μέλλον. Στην εξαφάνιση της εκμετάλλευσης. Στο πέρασμα του ανθρώπινου πολιτισμού στην αταξική κοινωνία.

Αυτή η ποιοτική διαφορά του ΚΚΕ είχε εξαρχής γίνει σαφέστατη στην αστική τάξη. Λόγω αυτής της θεμελιώδους διαφοράς, το ΚΚΕ βρέθηκε, βρίσκεται και θα εξακολουθεί να βρίσκεται στο στόχαστρό της. Σε όλη τη διάρκεια αυτών των 90 χρόνων αδιάλειπτης πάλης, το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο έκανε ό,τι μπορούσε για να το εξαφανίσει. Για δεκαετίες το έθεσε εκτός της «νομιμότητάς» του. Εθεσε σε κίνηση την πολεμική μηχανή του. Εστησε εκτελεστικά αποσπάσματα και τόπους εξορίας. Χρησιμοποίησε κάθε είδους «καρότα» σε συνδυασμό με τα «μαστίγια». Εστησε προβοκάτσιες. Χρησιμοποίησε όλο τον κρατικό του μηχανισμό για να το συκοφαντήσει. Και εξακολουθεί να το κάνει. Νομίζει ότι μπορεί να το βάλει στο χέρι πασχίζοντας με πιέσεις και παραινέσεις να το κάνει να αλλάξει στρατηγική στο όνομα τάχα του λαϊκού συμφέροντος. Και αφηνιάζει, γιατί δεν της κάνουμε το χατίρι. Γιατί το ΚΚΕ μία και μόνη δέσμευση έχει. Αυτήν που υπηρετεί τα συμφέροντα των ανθρώπων του μόχθου.

Η Ιστορία μας καταγράφεται λιτά και ανάγλυφα μέσα από το λόγο και την εικόνα της έκδοσης του συγκεκριμένου οπτικοακουστικού υλικού. Σπάνιο ντοκιμαντέρ. Με διαχρονική αξία. Που αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχει μικρή ή μεγάλη κατάκτηση που να μην έχει ανεξίτηλη την, ενίοτε και ματωμένη, «σφραγίδα» των κομμουνιστών. Και αξιοποιήσιμο, για να κάνουμε δουλειά μέσα στην εργατική τάξη, στη νεολαία. Να μάθουν την Ιστορία μας και την ανεξάντλητη αξία του αγώνα. Να γίνει δηλαδή ένα καλό προπαγανδιστικό εργαλείο (είναι τέτοιο), για να πυκνώσουν τις γραμμές του αγώνα για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση. Για να συσπειρωθούν στην πολιτική του ΚΚΕ, να πυκνώσουν τις γραμμές του. Γιατί βοηθά στην κατανόηση του μεγαλείου να είσαι κομμουνιστής, να φέρεις τον πιο τιμημένο τίτλο που έχει αναδείξει η ανθρώπινη Ιστορία.

Το ΚΚΕ μελετά την Ιστορία του, που είναι τελικά η ιστορία της ταξικής πάλης στην Ελλάδα του 20ού αιώνα, για να αντλήσει διδάγματα και πείρα. Να εμπλουτίσει την τακτική του. Να βρίσκεται πάντα «ένα βήμα» μπροστά από τον ταξικό εχθρό. Αυτό το σκοπό εξυπηρετεί και το DVD με τις μεγάλες ιστορικές στιγμές του ΚΚΕ, που διανέμεται με τον «Ριζοσπάστη» σήμερα, τελευταία μέρα του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ. Ετσι οφείλουν να το προσεγγίσουν οι νέοι κομμουνιστές, οι νέες κομμουνίστριες. Και να κάνουν τα πάντα στην εξόρμηση με τον «Ρ» να γίνει κτήμα του αγωνιζόμενου λαού για το δίκιο, κόντρα την εκμετάλλευση, για την κατάργησή της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ