Κυριακή 21 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΙΣΤΟΡΙΑ
Το Μουσείο και οι σκοποί του

το σπίτι που λειτουργούσε το τυπογραφείο και θα στεγάσει τώρα το Μουσείο
το σπίτι που λειτουργούσε το τυπογραφείο και θα στεγάσει τώρα το Μουσείο
Ενα Μουσείο που θα λειτουργεί σαν φάρος προβολής του έπους της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και, ταυτόχρονα σαν διδασκαλείο της αντιστασιακής ιστορίας του λαού μας για τις νεότερες γενιές, δημιουργεί το ΚΚΕ στα Αμπελάκια της Λάρισας.

Τα εγκαίνια του Μουσείου, που φέρει την επωνυμία «Μουσείο Αμπελακίων Περιόδου 1940 - 1949», θα γίνουν το Σάββατο, 27 Σεπτέμβρη, ημερομηνία συμβολική, καθώς συμπίπτει με την ημερομηνία ίδρυσης του ΕΑΜ κι ενώ φέτος συμπληρώνονται 90 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ. Στα εγκαίνια θα παραβρεθεί η Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Το μουσείο εγκαθίσταται στο σπίτι του Θανάση Χαμαϊδή - το οποίο και κληροδότησε στο ΚΚΕ για να γίνει Μουσείο - όπου, κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, λειτουργούσε παράνομο τυπογραφείο, εκδίδοντας πολυγραφημένες εφημερίδες, προκηρύξεις και άλλα υλικά. Στο σπίτι - Μουσείο στα Αμπελάκια θα υπάρχουν εκθεσιακοί χώροι, εσωτερικοί και υπαίθριοι χώροι εκδηλώσεων κ.ά.

Επίσης, γραφεία, χώροι συνεδριάσεων και εκδηλώσεων, βιβλιοθήκη - αναγνωστήριο, ηλεκτρονικό αρχείο και άλλες υπηρεσίες του Μουσείου, μαζί με άλλα υλικά, θα στεγάζονται στο σπίτι των αείμνηστων Χριστόφορου και Αννέζας Δαμάνη, στελεχών του ΚΚΕ και αγωνιστών της Αντίστασης, που βρίσκεται στην οδό Μήλου 32, στη Λάρισα και το οποίο το ζευγάρι κληροδότησε στο ΚΚΕ.


Οι εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης του σπιτιού στα Αμπελάκια έχουν ολοκληρωθεί, κοντά στην ολοκλήρωσή τους βρίσκονται και οι τελικές εργασίες ηλεκτρονικού εξοπλισμού του κτιρίου, ενώ ήδη τελειώνει και η αποκατάσταση και ψηφιοποίηση του υλικού που θα εκτεθεί στην πρώτη εκθεσιακή περίοδο.

Στις 26 Αυγούστου συγκροτήθηκε σε σώμα η Διοικούσα Επιτροπή του Μουσείου, στην οποία, εκτός των άλλων, συμμετέχουν μέλη που ορίστηκαν από την Κοινότητα Αμπελακίων, το Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Αμπελακίων και από την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ).

Οι σκοποί και τα μέσα του

Μιλώντας στο «Ρ» για το Μουσείο η Αννα Σπανοπούλου - Κωσταρίγκα, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, φιλόλογος και ιστορικός της τέχνης, σημείωσε ότι σκοπό έχει τη μελέτη, τη διάσωση, προβολή και διάδοση της πραγματικής Ιστορίας της περιόδου 1940 - '49, (ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και Εμφύλιος Πόλεμος - Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας), αλλά και περιόδων που προηγήθηκαν, ή ακολούθησαν την κεντρική αυτή περίοδο, στο βαθμό που αυτές επηρέασαν ή επηρεάστηκαν από τα γεγονότα της περιόδου 1940 - '49 (π.χ. Μεταξική δικτατορία, μετεμφυλιακό καθεστώς, δικτατορία 1967 - '74 κ.ά.), και στο βαθμό που συντελεστές της περιόδου 1940 - '49 ενεπλάκησαν στα γεγονότα πριν και μετά.

το εσωτερικό του Μουσείου
το εσωτερικό του Μουσείου
Κατά προτεραιότητα, θα παρουσιάζει τα ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα της περιοχής Κισσάβου - Κάτω Ολύμπου, του ευρύτερου χώρου της Λάρισας, της Θεσσαλίας και κατ' επέκταση σε όλη την Ελλάδα.

Επίσης, στόχο έχει τη διάδοση των σκοπών για τους οποίους αγωνίστηκαν οι ΕΑΜικές αντιστασιακές οργανώσεις και ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας.

Ιδιαίτερος στόχος είναι να μάθουν οι νεότερες γενιές την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, μέσα από μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα, καλλιτεχνικές και παιδαγωγικές δραστηριότητες, με εκπαιδευτικό, οπτικοακουστικό και άλλο υλικό.

Κύριος θεματικός άξονας του Μουσείου θα είναι ο Τύπος και ο ρόλος του στα χρόνια του αντιφασιστικού αγώνα. Επιπλέον, κατά τακτά χρονικά διαστήματα θα υπάρξουν και άλλες θεματικές εκθέσεις. Ιδιαίτερα με το υλικό που συνεχίζουν να προσφέρουν αγωνιστές και οι οικογένειές τους.

Αναφερόμενη στα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη του σκοπού του Μουσείου, επισημαίνει ότι αυτό θα συλλέγει, συντηρεί, ψηφιοποιεί και εκθέτει συλλογή βιβλίων, εντύπων, φωτογραφιών, εγγράφων και άλλων αντικειμένων που τεκμηριώνουν την Ιστορία της εποχής, και θα συγκεντρώνει, σε ψηφιακή μορφή, συνεντεύξεις, ή άλλο οπτικό - ακουστικό υλικό που αφορά την περίοδο 1940 - '49.

Θα διοργανώνει εκδηλώσεις, εκθέσεις, προβολές, συναυλίες, συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων με πολιτιστικό, κοινωνικό, ιστορικό περιεχόμενο, που αφορούν στην περίοδο αυτή. Θα συνεργάζεται με κάθε φορέα που έχει συναφείς σκοπούς (π.χ. ΠΕΑΕΑ, Μουσεία ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, ή Εξορίστων λόγω της αντιστασιακής δράσης, Επιτροπές Ειρήνης - ΕΕΔΥΕ κ.ά.), καθώς και με άλλους ευρωπαϊκούς φορείς αντιφασιστικής - αντιστασιακής δράσης, ή φορείς Ειρήνης. Θα συνεργάζεται, επίσης, με κάθε εκπαιδευτικό φορέα όλων των βαθμίδων, (δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, λύκεια, ΑΕΙ, ΤΕΙ, επαγγελματικές σχολές κάθε τύπου κ.ά.) για την επίτευξη του ιδιαίτερου στόχου, που είναι να μάθουν οι νεότερες γενιές την ιστορία της Εθνικής μας Αντίστασης.




η γραφομηχανή
η γραφομηχανή

και το απαραίτητο ράδιο
και το απαραίτητο ράδιο

στοιχείο μπαταρίας
στοιχείο μπαταρίας

μεμβράνες και ακουστικά
μεμβράνες και ακουστικά

ο Θανάσης Χαμαϊδής τη μέρα που ανοίγει την καταπακτή και αποκαλύπτει το παράνομο τυπογραφείο
ο Θανάσης Χαμαϊδής τη μέρα που ανοίγει την καταπακτή και αποκαλύπτει το παράνομο τυπογραφείο
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νησίδα ιστορικής μνήμης και έμπνευσης για δράση (2022-04-14 00:00:00.0)
Εκδήλωση για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών (2018-05-03 00:00:00.0)
Εκδρομή στα Αμπελάκια (2014-10-22 00:00:00.0)
Εκδήλωση στο Μουσείο Αμπελακίων (2013-06-12 00:00:00.0)
Συνάντηση με ένα ζωντανό κομμάτι της Εθνικής Αντίστασης (2011-04-20 00:00:00.0)
Η Αλέκα Παπαρήγα σε Αμπελάκια - Περτούλι (2008-09-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ