Κυριακή 21 Σεπτέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Οράματα ανύπαρκτου παραδείσου...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η πολυσυζητημένη, σαν «εναλλακτική», πολιτική πρόταση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ συντίθεται από ένα μάτσο προτάσεων ατάκτως ερριμμένων, για να θολώνει τα νερά της στρατηγικής του, στρατηγική «εντός των τειχών» του συστήματος και εξαπάτησης του ελληνικού λαού, προκειμένου να υφαρπάξει ψήφους για να τις καταθέσει ως αντάλλαγμα συμμετοχής στη διαχείρισή του.

Ισχυρίζονται ότι η «αριστερή, προοδευτική, ριζοσπαστική» - κι ό,τι άλλο συναφές - «διακυβέρνηση», με επίκεντρο τις δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, θα καταφέρει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, απ' το οποίο θα επωφεληθούν και η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, θέτοντας κανόνες στην αγορά, δηλαδή στο μεγάλο κεφάλαιο. Ισχυρίζονται εν ολίγοις ότι θα κατορθώσουν αυτό που δεν κατάφερε ποτέ κανείς σε όλη την ιστορία των ταξικών κοινωνικοοικονομικών συστημάτων, όχι γιατί έλειπε η πολιτική βούληση, όπως αρέσκονται να λένε, αλλά γιατί είναι αδύνατον να κατορθωθεί: Να επέλθει η συμφιλίωση ανειρήνευτων ταξικών συμφερόντων. Δηλαδή πολιτική υποχρέωσης των εργαζομένων στη διαιώνιση της εκμετάλλευσης...

Οι προτάσεις που κατά καιρούς διατυπώνουν κάθε άλλο παρά σε «ρήξεις» και «τομές» παραπέμπουν. Απεναντίας, μυρίζουν ναφθαλίνη, ξεθαμμένες καθώς είναι απ' το «μπαούλο» της σοσιαλδημοκρατίας, την εποχή της κεϋνσιανής διαχείρισης των «κρατικοποιήσεων». Εχει κάνει σημαία του την πολιτική της κυβέρνησης Μπους που κρατικοποιεί τράπεζες, για να σωθούν από την κρίση, προκειμένου να στηρίξει την αντίληψή του ότι μπορεί να υπάρχει διαχείριση του καπιταλισμού με ωφέλιμο για το λαό κράτος! Ως εκεί φτάνει....

Της διαχείρισης το ανάγνωσμα

Η πρόσφατη φοροεπιδρομή της κυβέρνησης έδωσε την αφορμή στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να διατυπώσει αντι-προτάσεις. Πρότεινε, λοιπόν, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος: Αρση του φορολογικού άβατου της Εκκλησίας και των εφοπλιστών, πράσινους φόρους και φόρο Tobin, δηλαδή επιβολή ειδικής φορολογίας στις διασυνοριακές βραχυπρόθεσμες κινήσεις κεφαλαίων. Συμπέρασμα: Το κεφάλαιο κεφάλαιο, συνεπώς κέρδη, εκμετάλλευση κ.λπ., αλλά να φορολογείται ...δικαιότερα! Το κεφάλαιο ασύδοτο να καταστρέφει το περιβάλλον, αλλά να ...φορολογείται γι' αυτό! Ακόμα κι αν στο πλαίσιο του αστικού κράτους θεσμοθετηθούν κάποια τέτοια μέτρα, πράγμα δύσκολο κι αυτό, δε θα είναι παρά προσπάθεια άμβλυνσης των εντυπώσεων γύρω απ' τον σκληρό ταξικό του χαρακτήρα. «Ενα δικαιότερο φορολογικό σύστημα», επικαλέστηκε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας. Να αμβλυνθούν δηλαδή κάπως οι οξείες γωνίες του συστήματος. Μόνο που ούτε αυτό μπορεί να συμβεί. Το μεγάλο κεφάλαιο και το κράτος του δε γίνονται ούτε φιλολαϊκότερα ούτε δικαιότερα.

Ο Αλ. Τσίπρας, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ, έκανε λόγο για «δογματικά προσανατολισμένο στην κερδοφορία» μοντέλο. Αποψη που οδηγεί στο αυθαίρετο συμπέρασμα ότι υπάρχει και μπορεί να εφαρμοστεί ένα άλλο μοντέλο, μη «δογματικά προσανατολισμένο στην κερδοφορία». Δηλαδή εφαρμογή πολιτικής που θα κάνει τους καπιταλιστές πονόψυχους και γαλαντόμους προς τους εργάτες! Αραγε, δεν έχουν πάρει μυρωδιά πως το κεφάλαιο δεν ανέχεται τίποτα που να διακυβεύει στο ελάχιστο την κερδοφορία του; Δεν έχουν πληροφορηθεί ότι αυτή φυλάσσεται σαν κόρη οφθαλμού από τα ευρωενωσιακά επιτελεία στα οποία ορκίζονται;

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε και για την «ανίχνευση νέων μοντέλων ανάπτυξης», ισχυριζόμενος, εμμέσως, ότι η ανάπτυξη έχει ουδέτερο χαρακτήρα και μπορεί να ωφελεί τους πάντες. Μίλησε για «κράτος με δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο, που θα παρεμβαίνει υπέρ των φτωχών». Δεν είναι, όμως, το κράτος αταξικό ή υπερταξικό. Εκφράζει τα συμφέροντα της τάξης που έχει την εξουσία. Κοροϊδεύει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενος πως, χωρίς να θιχτεί ούτε τρίχα αυτής της εξουσίας, το δικό της κράτος θα τεθεί στην υπηρεσία του λαού. Αλλωστε, και το ΠΑΣΟΚ περίπου τα ίδια λέει.

Κι αφού οι πάντες μπορεί να είναι ωφελημένοι απ' την πρόταση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρός του έκλινε την έννοια της «κοινωνικής συνοχής» σε όλες τις πτώσεις. Αρμονική, δηλαδή, συνύπαρξη εκμεταλλευτών και εκμεταλλευομένων, που σημαίνει σε απλά ελληνικά να σκύψει ο εργάτης την κεφάλι στ' αφεντικό.

Ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ θα αναδιανείμει τον πλούτο. Χωρίς φυσικά να μπορεί να πει πως θα πάρει απ' αυτούς που έχουν για να δώσει σ' αυτούς που δεν έχουν. Είπε συγκεκριμένα: «Υποθέτω θα με ρωτήσετε, πού θα βρείτε τα λεφτά; Η απάντησή μου είναι: Τα λεφτά τα βλέπετε γύρω σας. Πλούτος υπάρχει. Υπάρχει στους εξοπλισμούς»! Δηλαδή, 1.000 ευρώ για 370.000 φτωχούς όσο κοστίζει «μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού» ή επίδομα θέρμανσης για 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους όσο κοστίζουν «δέκα πολεμικά αεροσκάφη»!!! Θα μπορούσαμε να τους προτείνουμε να πουλήσουν και ολόκληρο τον στόλο του ναυτικού ή της αεροπορίας για να γεμίσουν τα ταμεία του κράτους... Κλαυσίγελος. Πράγματι πλούτος υπάρχει, παραγμένος μέχρι δεκάρας απ' την εργατική τάξη, τους ανθρώπους του μόχθου. Τους ανήκει και μπορούν να τον αποσπάσουν, αν συντονίσουν και στρέψουν την πάλη τους ενάντια στην τάξη που τον καρπώνεται κατακλέβοντάς τους, τα κόμματά τους και τους οπορτουνιστές τύπου ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που παραπλανούν με τέτοιες παιδικές αφέλειες.

Καθαρά τα μηνύματα

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ φροντίζει να καταθέτει τα διαπιστευτήριά του εκεί που πρέπει. Ο λαός παίρνει μηνύματα σύγχυσης και αποπροσανατολισμού. Η άρχουσα τάξη παίρνει το καθαρό μήνυμα και όταν ο Αλ. Τσίπρας επιμένει να λέει πως «καμία δογματική εμμονή» δεν έχει με την αγορά και όταν ερωτάται αν η λεγόμενη «αριστερή διακυβέρνηση» θα ασκήσει κοινωνική πολιτική με μόνο εργαλείο το κράτος, απαντά: «Είναι δική σας υποσημείωση αυτή. Εγώ δεν είπα με μόνο εργαλείο το κράτος. Αντιθέτως, θα σας πω, δεν αντιλαμβάνομαι ότι το κράτος πρέπει να έχει σώνει και καλά επιχειρηματικό χαρακτήρα και να παρεμβαίνει παντού»!

Παίρνει το μήνυμα η άρχουσα τάξη και απ' τη «φλύαρη» σιωπή του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΕ. Μπορεί να καταγγέλλει τις ιδιωτικοποιήσεις, τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, τα χάλια της Παιδείας, ποτέ και πουθενά όμως δεν καταγγέλλει ότι όλα αυτά είναι απότοκα μιας στρατηγικής ευρωενωσιακής, υπέρ του κεφαλαίου. Ούτε μια λέξη κριτικής δεν τολμούν να αρθρώσουν σε βάρος της ΕΕ. Εδωσε ρεσιτάλ υποκρισίας και εμπαιγμού της νοημοσύνης του λαού ο Αλ. Τσίπρας όταν δέχτηκε τη «δύσκολη» ερώτηση αν η διακυβέρνηση την οποία επαγγέλλονται θα συμβιβαστεί με τις επιταγές της ΕΕ ή θα ανατρέψει τα δεδομένα και την αντιπαρήλθε με τον ισχυρισμό: «Η σχέση με την ΕΕ είναι ένα μεγάλο θέμα, το οποίο προφανώς και μας απασχολεί. Προφανώς και είναι σημαντικό ζήτημα και πρέπει να δούμε ότι και η ΕΕ το επόμενο διάστημα θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει την πολιτική της»!!! Η ΕΕ «θα» αναθεωρήσει την πολιτική της επί το φιλολαϊκόν(!), επειδή έτσι βολεύει τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που την προσκυνά.

Κατά τα άλλα, ρίχνει άσφαιρα πυρά εναντίον μιας τάχα «ανίκανης» κυβέρνησης που δεν μπορεί να κυβερνήσει σωστά τον τόπο και οδηγεί το καράβι σε ξέρα! Και ας συνεχίζει με ένταση τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, (ιδιωτικοποιήσεις, τσεκούρωμα στα ΒΑΕ, εμπορευματοποίηση Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, ΣΔΙΤ, ένταση φορολογίας των λαϊκών στρωμάτων), σε όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ικανότατη κυβέρνηση, λοιπόν.

Ο Αλ. Τσίπρας ήταν αποκαλυπτικός ως προς τη σοσιαλδημοκρατική πολιτική του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, όταν σχολίασε την ομιλία του Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ όπου είπε: «Το ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα κάνει μια προσπάθεια - είναι φανερό - να υιοθετήσει μέρος των προτάσεων και των προγραμματικών θέσεων από τον πυρήνα της προγραμματικής αντιπολίτευσης που κάναμε ως Αριστερά στη διακυβέρνηση Σημίτη. Το είδαμε και με την παρουσία του κ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη». Οταν κλήθηκε να διευκρινίσει, αν του άρεσαν οι προτάσεις του Γ. Παπανδρέου, είπε: «Σας λέω ότι πρόκειται ακριβώς για τις προτάσεις που αποτελούσαν τον πυρήνα της δικής μας προγραμματικής αντιπολίτευσης στη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η παρουσία λοιπόν αυτή μου δημιούργησε από τη μια ένα θετικό συναίσθημα - θέλω να είμαι ειλικρινής. Εμείς χαιρόμαστε που με την παρουσία μας έχουμε μετατοπίσει το επίπεδο της πολιτικής ζωής προς τα αριστερά»! Αντε, λοιπόν, και καλούς αρραβώνες. Κατά τα άλλα, κάνουν αντιδικομματική πολιτική, αλληθωρίζοντας στην κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Και όταν τους λες σωσίβια του συστήματος κλαψουρίζουν σαν τις «μωρές παρθένες»...

Ετσι, ο Αλ. Τσίπρας διαπίστωσε την περασμένη βδομάδα πως το ΠΑΣΟΚ μετατοπίστηκε αριστερά στην πολιτική ζωή του τόπου, χάρη στην παρουσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοια πολιτική διέξοδο οραματίζονται στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Και του σαλονιού και του παλουκιού...


Β. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ