Κυριακή 8 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Αντί μνημοσύνου

Συμπληρώνονται 2 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου συντρόφου μου παλαίμαχου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, αξιωματικού του ΔΣΕ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΒΑΗ (Αχιλλέα Πετρίτη), στελέχους του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του προσφέρω 100.000 δρχ. στο αγαπημένο κόμμα μας, το ΚΚΕ.

Η γυναίκα του Λίτσα Βάη

Επίσης στη μνήμη του ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΒΑΗ μέλη της ΝΕ Ιωαννίνων προσφέρουν προς τιμή του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ 50.000 δρχ.

Ο Πολυχρόνης Βάης γεννήθηκε στα 1910. Πήρε μέρος στο λαϊκό κίνημα, στους εθνικούς απελευθερωτικούς και κοινωνικούς αγώνες της χώρας και των εργαζομένων και μέχρι τα βαθιά γεράματά του μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ συμμετείχε και συνέβαλε στη δουλιά του Κόμματος.

Πήρε μέρος στον Ελληνο - Ιταλικό Πόλεμο, έφεδρος αξιωματικός με ειδική διάκριση για την προσφορά του. Στη συνέχεια, εντάχθηκε και συμμετείχε από τους πρώτους στην Εθνική Αντίσταση, στα πλαίσια της οποίας έπαιξε ηγετικό ρόλο στην περιοχή της Ηπείρου. Μετά τη Βάρκιζα, κυνηγήθηκε, όπως και χιλιάδες αγωνιστές, για την κομματική του ένταξη και τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση. Βγήκε στο βουνό, στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, όπου η προσφορά του ήταν σημαντική και αναδείχτηκε σε συνταγματάρχη, διοικητή της 159ης Επίλεκτης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ.

Μετά την ήττα του ΔΣΕ, πέρασε στην προσφυγιά.

Ο Πολυχρόνης Βάης υπήρξε ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής, επί σειρά πολλών ετών. Υπήρξε υποδιευθυντής και αργότερα διευθυντής της Κεντρικής Κομματικής Σχολής "Νίκος Μπελογιάννης". Στη 12η Ολομέλεια της ΚΕ, το 1968, έπαιξε αποφασιστικό ρόλο για το χτύπημα του αναθεωρητισμού και την υπεράσπιση των επαναστατικών χαρακτηριστικών του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ