Πέμπτη 27 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας από το ΠΑΜΕ

Στο χώρο του συνεδρίου βρέθηκαν μέλη του ΠΑΜΕ, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις ιδιωτικοποιήσεις και απαιτώντας δήμους με δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα

(Της απεσταλμένης μας Χρ. ΔΙΑΜΑΝΤΗ).--

Παράσταση διαμαρτυρίας με σαφές μήνυμα προς τους διαχειριστές του συστήματος, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, και τους αιρετούς που το στηρίζουν, να «μπει τέρμα πια στον εμπαιγμό. ΄Η με το κεφάλαιο ή με το λαό» έστειλε χτες, στη διάρκεια της έναρξης των εργασιών του ετήσιου συνεδρίου του αυτοδιοικητικού οργάνου, στη Θεσσαλονίκη, το ΠΑΜΕ των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Εμπαιγμός που διαπιστώθηκε εκ νέου χτες, με τους εκπροσώπους του δικομματισμού να μιλούν για την οικονομική κρίση και την ίδια ώρα να προτείνουν τη διαχείρισή της με μέτρα σε βάρος των εργαζομένων. Στη βάση αυτή επαναδιατυπώθηκε η κοινή στρατηγική στην υλοποίηση της διοικητικής μεταρρύθμισης του «Καποδίστρια 2», η οποία θα «επιτρέψει» την αποτελεσματικότερη προώθηση της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής και τη δημιουργία - μέσα από τη συγκρότηση μεγαλύτερων διοικητικών μονάδων - καλύτερου πλαισίου δράσης του μεγάλου κεφαλαίου.

Ηδη, άλλωστε, «η Τοπική Αυτοδιοίκηση ολοκληρώνει την απομάκρυνσή της από το κοινωνικό της περιεχόμενο, με δείκτες αποδοτικότητας στη λειτουργία της σαν ανώνυμη εταιρεία», όπως, σημείωσε στο χαιρετισμό του, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο βουλευτής Γιάννης Ζιώγας. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, στην αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, στην αύξηση της τοπικής φορολογίας, στο ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας στο μεγάλο κεφάλαιο, στην επιβολή της ανταποδοτικότητας που θέλει κάθε υπηρεσία ή έργο να πληρώνεται αδρά από το λαό (σ.σ. που δρομολόγησαν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις με τη συναίνεση των δυνάμεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ στην ΚΕΔΚΕ), οι εκπρόσωποι των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, με πανό που ανάρτησαν μέσα στην αίθουσα του συνεδρίου, διεκδίκησαν «ΟΤΑ με αποκλειστικά δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα. Οχι στις ιδιωτικοποιήσεις».

Την ίδια ώρα, δεν έλειψαν και πάλι οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους εκπροσώπους του δικομματισμού, σχετικά με το ποιος θωράκισε περισσότερο την Αυτοδιοίκηση, με τον μεν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου να θεωρεί «αναγκαία την απόδοση των παρακρατηθέντων» πόρων της Αυτοδιοίκησης (σ.σ. που το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση παρακρατούσε και δεν απέδωσε) και τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλο, να διακηρύσσει ότι η κυβέρνηση «ξεμπέρδεψε» με την επιστροφή μόλις 1,711 δισ. ευρώ, όταν οι παρακρατημένοι πόροι ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ. Αμφότεροι επανέλαβαν την αναγκαιότητα της διοικητικής μεταρρύθμισης, με τον Π. Παυλόπουλο να επαναλαμβάνει ότι «μιλάμε για 350 με 500 δήμους». Ο ίδιος έκανε λόγο για βαθιά κρίση του καπιταλισμού, που πληρώνει υπερβολές και κοινωνική αδικία, ενώ ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι η ΕΕ πρέπει να διαμορφώσει πολιτική που θα στηρίζεται στην ενεργό παρουσία του κράτους και στο συντονισμό των δημοσιονομικών πολιτικών.

«Αποδίδουν οι αναλυτές την κρίση στο λεγόμενο νεοφιλελεύθερο μοντέλο, επικαλούνται σήμερα την αναγκαιότητα της κρατικής παρέμβασης. Παρέμβαση όμως που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η εγγύηση προς τους κεφαλαιοκράτες ότι δε θα χάσουν τα κέρδη τους, μια και το καπιταλιστικό κράτος είναι ο θετικός καταλύτης για την ανάπτυξη και την ενίσχυση του κεφαλαίου», «απάντησε» ο Γ. Ζιώγας στην ομιλία του. Ο ίδιος κάλεσε το λαό, τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους, «να κινητοποιηθούν, να αγωνιστούν, να συμβάλουν ώστε να αναπτυχθεί ένα δυνατό λαϊκό κίνημα που θα περάσει στην αντεπίθεση και θα διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν, αυτά που δημιούργησε και δημιουργεί, δηλαδή όλο τον κοινωνικό πλούτο».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Ν. Κακλαμάνης, επανέλαβε την προσήλωση του οργάνου στην υλοποίηση του «Καποδίστρια 2», ζήτησε ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων που ασκούνται από τους δήμους, αλλά και την απόδοση νέων. Επανέφερε την πρόταση της ΚΕΔΚΕ για την προώθηση ενός επιχειρησιακού προγράμματος που συμβάλλει στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, το οποίο προβλέπει ουσιαστικά τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων από ήδη θεσμοθετημένους πόρους των δήμων ή από δανεισμό.

Στο χώρο του συνεδρίου βρέθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής κατά των ναρκωτικών με πανό που έγραφε: «Κλείνετε τα κέντρα πρόληψης, χτίζετε φυλακές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ