Σάββατο 29 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Κοινή αντιλαϊκή «γραμμή» ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Ψηφίσματα - προτάσεις που εξυπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα κατέθεσε η ΔΑΣ

(Της απεσταλμένης μας Χρ. ΔΙΑΜΑΝΤΗ).--

Σε κοινό ψήφισμα, στο οποίο καταγράφεται η σύμπλευση στην πολιτική επιλογή που θέλει την Τοπική Αυτοδιοίκηση να υλοποιεί τις επιλογές του κεντρικού κράτους σε βάρος των εργαζομένων, κατέληξαν χτες, τελευταία μέρα των εργασιών του συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), οι παρατάξεις που πρόσκεινται σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, παρά την προσπάθεια να διαφοροποιηθούν μεταξύ τους, με την κατάθεση αρχικά ξεχωριστών κειμένων.

Ενδεικτικό είναι ότι οι όποιες διαφωνίες σημειώθηκαν δεν αφορούσαν την ουσία της πολιτικής που έχει δρομολογηθεί τα τελευταία χρόνια και προωθούν οι κυβερνήσεις, με τη σύμπλευση της ηγεσίας (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ) της ΚΕΔΚΕ, αλλά την καθυστέρηση στην υλοποίηση κάποιων οικονομικών αιτημάτων που όμως αναπαράγουν τα προβλήματα και κυρίως στην αναβολή της περιβόητης μεταρρύθμισης του «Καποδίστρια».

Στο ψήφισμα της πλειοψηφίας (ΝΔ) του οργάνου ενσωματώθηκαν οι επισημάνσεις του ψηφίσματος της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, με τις οποίες ζητείται άμεση (σ.σ. αυτή ήταν η διαφοροποίηση) ενίσχυση του προγράμματος επενδύσεων, απόδοση των 180 εκατ. ευρώ για τις μεταφερθείσες αρμοδιότητες και νομοθετική ρύθμιση για την απόδοση των παρακρατημένων. Αμφότερες οι παρατάξεις παραδέχτηκαν έτσι εκ νέου ότι τα παρακρατημένα ανέρχονται σε 1,711 δισ. ευρώ που έχει εγγράψει η κυβέρνηση στον κρατικό προϋπολογισμό, όταν αυτά σε πραγματικές τιμές φτάνουν τα 10 δισ. ευρώ.

Στο κοινό ψήφισμα ενσωματώθηκε επίσης και η θέση της παράταξης του ΠΑΣΟΚ για «άδοξο τέλος της διοικητικής μεταρρύθμισης», φράση στην οποία διαφώνησε μεν ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Ν. Κακλαμάνης, αλλά αποδέχτηκε προς χάριν της ενότητας της Αυτοδιοίκησης... Πάντως, τόσο στο κοινό (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) ψήφισμα όσο και σε αυτό του ΣΥΝ, ο οποίος απείχε από την ψηφοφορία, επαναδιατυπώνεται η βούληση του οργάνου για την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης. Μεταρρύθμιση, που όπως είπε ο εκπρόσωπος της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (ΔΑΣ), Χρήστος Τέγος, «είτε καθυστερήσει είτε όχι, θα γίνει».

Ο ίδιος στην παρέμβασή του, χτες, υπογράμμισε, ανάμεσα σε άλλα, σχολιάζοντας και το επιχειρησιακό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ύφεσης στο οποίο συμφωνούν όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις της ΚΕΔΚΕ: «Οι δυνάμεις που ελέγχουν το χώρο της ΤΑ με τις προτάσεις που κάνουν δείχνουν να αποδέχονται ότι η διεθνής οικονομική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι λόγος για να περιοριστούν οι απαιτήσεις των ΟΤΑ από την κυβέρνηση και όχι μόνο αυτό. Είναι πρόθυμη να κάνει η ίδια η ΤΑ "θυσίες" όπως έγινε και παλιότερα με τη σύγκλιση, για να μη θιγούν τα ιερά και όσια του καπιταλιστικού συστήματος. Ετσι μόνο μπορούν να εξηγηθούν και οι προτάσεις που κατατέθηκαν και λένε, για παράδειγμα, για να γίνουν έργα, για να αναπτυχθούν πολιτικές από την ΤΑ, αυτό μπορεί να γίνει τώρα μόνο με χρηματοδοτήσεις από τους δικούς της περιορισμένους θεσμοθετημένους πόρους ή με νέους δανεισμούς από διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς».

Ο Χρ. Τέγος συμπλήρωσε ότι «ένας άλλος δρόμος είναι σήμερα αναγκαίος για την ΤΑ, ένα πλαίσιο που θα στοχεύει στην ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, απ' όπου κι αν προέρχεται. Πρώτα απ' όλα η Αυτοδιοίκηση πρέπει να στηρίξει τους αγώνες των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, τους αυτοαπασχολούμενους».

Τα ψηφίσματα της ΔΑΣ

Το άλλο σκεπτικό, η άλλη φωνή που βρίσκεται δίπλα στα λαϊκά συμφέροντα, καταγράφεται σε ψηφίσματα της ΔΑΣ που κατατέθηκαν χτες. Με αυτά, ανάμεσα σε άλλα, ζητείται:

  • Να καθοριστεί ποσοστό επί του κρατικού προϋπολογισμού (σήμερα τουλάχιστον 8%) που αποδίδεται στην ΤΑ και θα αυξάνει ανάλογα με τις ανάγκες.
  • Να απαιτηθεί μια άλλη πολιτική για την προστασία του περιβάλλοντος, η οποία «θα συγκρούεται με την πολιτική που στηρίζει τις πολυεθνικές και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Μια πολιτική, τους καρπούς της οποίας δε θα απολαμβάνουν οι λίγοι, αλλά όλος ο λαός».
  • Να απαιτηθεί «η συγκέντρωση κρατικών εσόδων από τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου που θα καλύψουν την εγγύηση των καταθέσεων της λαϊκής οικογένειας με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Εγγυήσεων Καταθέσεων (ΤΕΚ) 100% από το χρηματιστικό κεφάλαιο».
  • Να καθιερωθεί η απλή αναλογική, με εκλογή δημάρχου από το δημοτικό συμβούλιο, καθώς επιτρέπει την ακριβέστερη αντιστοιχία του εκλογικού σώματος, ενώ παράλληλα πολεμά το δημαρχοκεντρικό σύστημα που ισχύει.
  • Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, να προβλεφτεί σταθερή μόνιμη εργασία για όλους, να αποτραπούν οι ιδιωτικοποιήσεις και η λογική της επιχειρηματικότητας στην ΤΑ.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην αντιλαϊκή ρότα υλοποίησης του «Καλλικράτη» (2011-09-02 00:00:00.0)
Με κινητοποίηση οι συμβασιούχοι ζήτησαν λύση (2011-01-28 00:00:00.0)
Συναινούν και... αγωνιούν για τον αντιλαϊκό «Καλλικράτη» (2010-03-04 00:00:00.0)
Επιφυλάξεις και προτάσεις που υπηρετούν το αντιλαϊκό σχέδιο (2010-01-20 00:00:00.0)
Ικανοποιημένη με τη φοροεπέλαση η ΚΕΔΚΕ (2008-10-08 00:00:00.0)
Στηρίζει την κυβερνητική πολιτική η πλειοψηφία (2003-08-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ