Κυριακή 30 Νοέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
Οικονομική Εξόρμηση 2008 - 2009
Ζωγραφικός πίνακας μέσα από τη ζωή

Προσφορά στους αναγνώστες μας το έργο του Νικόλα Κιτμερίδη

Μια πραγματικότητα. Εκείνη του νέου εργάτη, του εργαζόμενου φοιτητή - σπουδαστή, που έχει στα χέρια του τον καθημερινό του σύντροφο, τον «Ριζοσπάστη». Μια εικόνα βγαλμένη από τη ζωή του λαού. Αυτός ήταν ο καμβάς του ζωγραφικού πίνακα του φοιτητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Νικόλα Κιτμερίδη. Ενα έργο που προσφέρεται σήμερα με τον κυριακάτικο «Ρ». Ενα έργο που η παρουσίασή του, πέρσι στη Σχολή Καλών Τεχνών, «ξύπνησε» τα αντικομμουνιστικά αντανακλαστικά του εκπαιδευτικού, λέκτορα σε εργαστήριο της Σχολής. Στο πλευρό της αντικομμουνιστικής υστερίας τάχτηκαν αμέσως φοιτητικές δυνάμεις της υποταγής, με προεξάρχουσα την ΠΑΣΠ, που μάζευε υπογραφές για την υπεράσπιση του «δικαιώματος» του καθηγητή να επιτίθεται στον σπουδαστή... Και όμως, ο εργάτης - φοιτητής παραμένει ορθός να διαβάζει τον «Ρ». Στη Σχολή Καλών Τεχνών. Στο γιγαντοπανό στο Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ. Μέσα από την αφίσα που διακινήθηκε στο Φεστιβάλ. Μέσα από την αφίσα που διακινείται και σήμερα. Στην καθημερινή διάδοση, μελέτη και αξιοποίηση του «Ρ». Στο πείσμα όλων όσοι, υπηρετώντας την αστική τάξη, επιχειρούν να τρομοκρατήσουν και να καναλιζάρουν τη συνείδηση, τη σκέψη, ακόμα και την καλλιτεχνική έκφραση σε μονοπάτια που να μην ξεφεύγουν ρούπι από την κυρίαρχη πολιτική.

Πέρσι, στη Σχολή Καλών Τεχνών, αυτός ο πίνακας αποκάλυψε αυτό που πράγματι υπάρχει: Τα αντικομμουνιστικά αντανακλαστικά, η επίθεση και η φίμωση όσων έχουν επιλέξει τον όμορφο δρόμο του αγώνα και η τρομοκράτηση όλων των υπόλοιπων για να «μη σηκωθεί κεφάλι» εκφράζονται με κάθε ευκαιρία. Στο εργοστάσιο, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, παντού. Και είναι αντανακλαστικά που ξυπνούν ακόμα πιο έντονα σε περιόδους που τα ίδια τα αδιέξοδα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής δημιουργούν προϋποθέσεις απότομης ανόδου του κινήματος.

Γι' αυτό και ο εργάτης του χεριού και του πνεύματος, ο νέος εργαζόμενος, ο φοιτητής, ο μαθητής, ο απόμαχος της δουλειάς πρέπει να κρατηθεί ορθός και αταλάντευτος. Απέναντι σε κάθε κάλεσμα για θυσίες προς όφελος της πλουτοκρατίας, απέναντι σε κάθε απόπειρα τρομοκράτησης. Με όπλο του τις θέσεις και τη στρατηγική του ΚΚΕ, να εντείνει την πάλη για ριζικές αλλαγές στην κοινωνία και την οικονομία, για το σοσιαλισμό. Με μόνιμο σύντροφο και ανεκτίμητο οδηγό στην καθημερινή δράση την εφημερίδα του, τον «Ριζοσπάστη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ