Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Κάλεσμα στους πανεπιστημιακούς μπροστά στην απεργία

Ομόφωνη ήταν η απόφαση της Ομοσπονδίας των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) να συμμετάσχει ο κλάδος στην απεργία στις 10 Δεκέμβρη. Η απόφαση πάρθηκε στη Διοικούσα Επιτροπή (ΔΕ) που συνεδρίασε το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα, οι παρατάξεις όμως που συμμετείχαν στη ΔΕ δεν κατέληξαν σε ενιαίο πλαίσιο. Κατατέθηκαν τρία διαφορετικά διεκδικητικά πλαίσια, από τα οποία κανένα δε συγκέντρωσε την πλειοψηφία.

Κάλεσμα στους πανεπιστημιακούς να συμμετάσχουν μαζικά στην απεργία στις 10 Δεκέμβρη και στις συγκεντρώσεις που οργανώνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα, απευθύνει η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Πανεπιστημιακών. Η ΔΗΠΑΚ, με το πλαίσιό της, απευθύνεται σε όλους εκείνους τους πανεπιστημιακούς δασκάλους που προσπαθούν να ανταποκριθούν στα εκπαιδευτικά και ερευνητικά τους καθήκοντα και να ζήσουν αποκλειστικά με το μισθό τους. «Απομονώνουμε όσους προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κρίση. Δε θα πληρώσουμε την κρίση τους. Δεν υποστέλλουμε τη σημαία του αγώνα», σημειώνει.

Στο κάλεσμα πάλης προς τους πανεπιστημιακούς μπροστά στην οικονομική κρίση, η ΔΗΠΑΚ επισημαίνει: «Κλιμάκωση του αγώνα μας αποτελεί η απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που με αιχμή την καπιταλιστική κρίση επιτίθεται με σφοδρότητα στα δικαιώματά μας, προσπαθώντας να καλλιεργήσει το φόβο, τη συνευθύνη των εργαζομένων, να ελέγξει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, να χτυπήσει την οργανωμένη πάλη. Για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο. Είναι φανερό ότι η κρίση δεν είναι αποτέλεσμα κακοδιαχείρισης. Δεν είναι ο καπιταλισμός - καζίνο ούτε η νεοφιλελεύθερη διαχείριση που βρίσκεται σε κρίση, αλλά ο ίδιος ο καπιταλισμός, ο οποίος ούτε διορθώνεται ούτε εξανθρωπίζεται. Καμία διαχειριστική πολιτική στα πλαίσια του ευρωμονόδρομου δεν μπορεί να περιορίσει τις επιπτώσεις της κρίσης στο λαό».

Και επισημαίνει την ανάγκη ισχυροποίησης «του μετώπου απέναντι στην πολιτική του κεφαλαίου, η οποία, με την υλοποίηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που τις επιπτώσεις τους βιώνουμε καθημερινά και στα ΑΕΙ, πλήττει ολόπλευρα το επίπεδο ζωής στο όνομα της υπεράσπισης της ανταγωνιστικότητας που σημαίνει διεύρυνση της καπιταλιστικής κερδοφορίας».

Πλαίσιο πάλης με βάση της σύγχρονες ανάγκες

«Αποδυναμώνουμε τις δυνάμεις του δικομματισμού και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Απομονώνουμε τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, ιδιαίτερα των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ που βάζουν πλάτη και στηρίζουν αντιλαϊκές πολιτικές», τονίζει η ΔΗΠΑΚ και προτάσσει στους πανεπιστημιακούς ένα διεκδικητικό πλαίσιο που απαντά στην κρίση από τη μεριά των συμφερόντων των εργαζομένων:

  • «Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Διεκδικούμε νέο μισθολόγιο με βάση τα 2.000 ευρώ καθαρά στον πρωτοδιόριστο λέκτορα και την ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό.
  • Καθιέρωση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με την κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά). Κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα δημόσιο, καθολικό. Καμιά πρόσθετη επιβάρυνση στους ασφαλισμένους. Να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα της μείωσης της συμμετοχής. Η προοπτική να είναι η κατάργηση αυτής της συμμετοχής.
  • Κατάργηση κάθε διάταξης για τζογάρισμα των αποθεματικών σε μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Επιστροφή των απωλειών των Ταμείων από το 1950 έως σήμερα.
  • Κάλυψη όλων των αναγκών σε διοικητικό και τεχνικό προσωπικό με αποκλειστικά μόνιμο προσωπικό.
  • Αμεσα μέτρα ανακούφισης όλων των εργαζομένων όπως κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα καύσιμα κτλ.
  • Καταδικάζουμε τον προϋπολογισμό λιτότητας που για μια φορά ακόμα μειώνει τις δαπάνες για την εκπαίδευση.
  • Διεκδικούμε στην προοπτική του 15% για την Παιδεία, άμεσα το διπλασιασμό της επιχορήγησης των ΑΕΙ και τον τριπλασιασμό των κονδυλίων για την έρευνα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση των ΕΛΚΕ. Ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Μαζί με τους φοιτητές αγωνιζόμαστε για την πλήρη κάλυψη των αναγκών φοιτητικής μέριμνας. Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγκοινωνίες για όλους.

Είμαστε σε ετοιμότητα να απαντήσουμε δυναμικά αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην έκδοση προεδρικού διατάγματος για την ενσωμάτωση της οδηγίας 36/05 αγνοώντας τις γενικευμένες αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας», τονίζει στο πλαίσιό της η ΔΗΠΑΚ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπροστά στο 13ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ (2017-01-29 00:00:00.0)
Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία του λαού (2012-06-28 00:00:00.0)
Κάλεσμα για κλιμάκωση του αγώνα (2010-04-15 00:00:00.0)
Στα χέρια των γιατρών ο αγώνας (2003-10-01 00:00:00.0)
Η σημασία μιας απόφασης (2003-09-23 00:00:00.0)
Προτείνει αναστολή της αποχής (2002-09-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ