Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Την απόσυρση της πλειοψηφίας των Βρετανών στρατιωτών από το Ιράκ επιβεβαίωσε, χτες, και επισήμως μετά από αρκετή φημολογία, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, τονίζοντας ότι θα μείνουν μόνο «ελάχιστοι στρατιώτες πίσω». Αν και δεν ανακοινώθηκε πότε θ' αρχίσει η απόσυρση, εκτιμάται ότι μέχρι τα τέλη του χρόνου θα έχει προχωρήσει σε αρκετά σημαντικό βαθμό.

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-- Σε απεργία κατέβηκαν χτες οι εργαζόμενοι του αεροδρομίου της πρωτεύουσας της Βουδαπέστης «Ferihegy», διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση σύναψης των νέων συλλογικών τους συμβάσεων.

ΜΟΣΧΑ.-- Οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Αργεντινής, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και Κριστίνα Φερνάντες αντίστοιχα, υπέγραψαν χτες στη Μόσχα σειρά συμφωνιών για τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας, της γεωργίας, της επιστήμης κ.α. και εξέφρασαν τη στήριξη ενός κόσμου χωρίς την κυριαρχία των ΗΠΑ.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Εκατοντάδες στρατιώτες αναπτύχθηκαν στην κωμόπολη Σέραμ της ινδονησιακής Κεντρικής Επαρχίας των νησιών Μαλούκου μετά από θρησκευτικές ταραχές Μουσουλμάνων και Χριστιανών που άφησαν πίσω τους έξι τραυματίες και μετέτρεψε σε αποκαΐδια δύο ναούς και 50 κτίρια. Στο μεταξύ, ένα δίχρονο κορίτσι απ' την Τζακάρτα έγινε το 113ο θύμα της γρίπης των πτηνών στην Ινδονησία.

ΓΙΑΟΥΝΤΕ.-- Τρεις μέρες μετά το ναυάγιο φέρι μπόουτ ανοιχτά των ακτών του Καμερούν εξακολουθούν να αγνοούνται τουλάχιστον 40 απ' τους επιβάτες.

ΑΚΡΑ.-- Στις 28 του μήνα θα επανέλθει στις κάλπες το εκλογικό σώμα της δυτικοαφρικανικής Γκάνας, καθώς κανένα κόμμα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό για την ανάδειξη αυτοδύναμης κυβέρνησης. Ο Νάνα Ακούφο - Αντο, υποψήφιος του κυβερνώντος «Νέου Πατριωτικού Κόμματος» (NPP), πήρε 49,1%, ενώ ο Τζον Ατα Μιλς απ' το αντιπολιτευόμενο «Εθνικό Δημοκρατικό Κογκρέσο» (NDC) πήρε 47,9%.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σταμάτησε ο τελευταίος γύρος των εξαμερών συνομιλιών του Πεκίνου για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα μετά την αντίδραση της αντιπροσωπείας της ΛΔ Κορέας σε κινεζική πρόταση με στόχο την πιστοποίηση πυρηνικών δραστηριοτήτων του παρελθόντος.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Με τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης πέρασαν από το μεξικανικό κογκρέσο οι νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες παρέχονται στην αστυνομία και στις εισαγγελικές αρχές νέες εξουσίες για να φυλακίζουν λαθρεμπόρους ναρκωτικών και απαγωγείς. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι 5.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την αρχή του 2008, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το 2007.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ