Τετάρτη 21 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ακροβασίες στους ενεργειακούς ανταγωνισμούς

Υπέρ της δημιουργίας των ρωσικών αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, εμφανίστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, σε δηλώσεις της στη Μόσχα

Την πρόθεση της Ελλάδας να κινηθεί στο περιθώριο του ενεργειακού ανταγωνισμού, που εξελίσσεται στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, επανέλαβε η υπουργός Εξωτερικών, σε δηλώσεις της στη Μόσχα, όπου βρέθηκε χτες.

Απαντώντας σε ερώτηση ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων για το εάν η Ελλάδα πρέπει να προωθήσει το σχέδιο της κατασκευής του αγωγού South Stream, απάντησε πως τα πρόσφατα γεγονότα και οι τριβές μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας κατέδειξαν πόσο ορθή είναι η πολιτική της Ελλάδας, που δίνει έμφαση στη διαφοροποίηση των ενεργειακών οδών και στην ανάδειξη της Ελλάδας ως σημαντικού ενεργειακού κόμβου για την ευρύτερη περιοχή της.

«Σκοπός μας, είπε η Ντόρα Μπακογιάννη, είναι να αποτελέσουμε έναν αξιόπιστο, υπεύθυνο και προβλέψιμο εταίρο, ένα γερό κρίκο στην ενεργειακή αλυσίδα της Ευρώπης. Με τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, ένα έργο ιδιαίτερης γεωπολιτικής και οικονομικής σημασίας για τη χώρα μας, όπως και με τον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας, αλλά και βεβαίως με την προώθηση του αγωγού South Stream, προχωρούμε με σταθερά βήματα προς το στόχο μας. Να αποτελέσει, δηλαδή, η Ελλάδα ένα ασφαλές, διαμετακομιστικό ενεργειακό κέντρο με ευρύτερη εμβέλεια στην Ευρώπη», κατέληξε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε τη Μόσχα και είχε επαφές με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ, επί θεμάτων που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του ΟΑΣΕ, την προεδρία του οποίου ασκεί η Ελλάδα για το τρέχον έτος. Μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar Tass, ανέφερε πως στόχος αποτελεί να ενισχυθούν περαιτέρω οι οικονομικές σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, ώστε το επίπεδό τους να είναι ανάλογο του υψηλού επιπέδου των πολιτικών σχέσεων.

«Σε σχέση με την επίσπευση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για τη νέα συμφωνία της συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ρωσίας, η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να συμβάλλει σθεναρά στη διαρκή προσέγγιση της Ρωσίας με τις ευρωπαϊκές δομές», είπε η Ντ. Μπακογιάννη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ