Τετάρτη 21 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Προληπτική δράση» κατά των λαϊκών αγώνων

Με δεδομένη την απόφασή της να φορτώσει τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους, εφαρμόζει «σχέδιο» για την απόκρυψη της νέας αντιλαϊκής επίθεσης και την αποτροπή ανάπτυξης της ταξικής πάλης

Προληπτική δράση για την αποτροπή κοινωνικών εκρήξεων και λαϊκών αγώνων αναλαμβάνει η κυβέρνηση, με δεδομένη τη βούλησή της να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους και στα άλλα λαϊκά στρώματα.

Το «σχέδιο» της κυβέρνησης για την πρόληψη των κοινωνικών αντιδράσεων κινείται σε πολλές κατευθύνσεις ταυτόχρονα.

Πρώτον, επιχειρεί να αποκρύψει την έκταση και το βάθος της επερχόμενης αντιλαϊκής επίθεσης, ενώ κλίνει σε όλες τις πτώσεις τον όρο «κοινωνική ευαισθησία» για να ρίξει στάχτη στα μάτια.

Δεύτερον, καλλιεργεί αυταπάτες για το πακέτο στήριξης των τραπεζών και ταυτόχρονα ζητά πίστωση χρόνου για να αποδώσει τόσο αυτό όσο και τα άλλα φιλομονοπωλιακά μέτρα που έχει πάρει. Μάλιστα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για να προχωρήσει σε δεύτερο πακέτο στήριξης των τραπεζών, όπως κάνουν και άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ (Βρετανία, Δανία, κ.ά.).

Τρίτον, προσπαθεί συστηματικά να καταδείξει ότι δεν υπάρχει άλλη «ρεαλιστική διέξοδος» από την κρίση από αυτή του ευρωμονόδρομου, που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό προβάλλει την ιδέα ότι διαθέτει σχέδιο και «ξέρει πού το πάει», άρα «πρέπει» όλοι να την εμπιστευτούν και να συναινέσουν σε αυτήν την κατεύθυνση.

Αυτή είναι και η απώτερη επιδίωξη της πρωτοβουλίας του Κ. Καραμανλή να ζητήσει τη διεξαγωγή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για την οικονομική πολιτική με επιστολή που έστειλε χτες στον πρόεδρο της Βουλής. Ο λόγος που επικαλείται στην επιστολή είναι «η ολοκληρωμένη ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας» για τη συνεχώς εντεινόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά στην πραγματικότητα επιδιώκει να δείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί την κρίση με τρόπο που διασφαλίζει και «την κοινωνική συνοχή». Παράλληλα, υποδαυλίζει την τεχνητή πόλωση με το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της δικομματικής διαμάχης για την εξουσία.

Οι απαντήσεις που έδωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι ενδεικτικές της «επιχειρηματολογίας» που προσπαθεί να αρθρώσει η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να παρατείνει την ανοχή στην κυρίαρχη πολιτική. Ο Ευ. Αντώναρος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έγκαιρα διαπίστωσε την παγκόσμια οικονομική κρίση και αντέδρασε γρήγορα, εννοώντας φυσικά κυρίως το πακέτο στήριξης των τραπεζών. Την ίδια στιγμή όμως δε δίστασε να εμφανίσει ως κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης την επίδειξη «κοινωνικής ευαισθησίας», επαναλαμβάνοντας διαρκώς αυτή τη φράση μήπως και γίνει πιστευτή. Η οικονομική κρίση «οδηγεί σε προσαρμογές με την απαραίτητη ευελιξία και το γνωστό σεβασμό στην κοινωνική ευαισθησία», επαναλάμβανε μονότονα, δίχως όμως να είναι σε θέση να πει τίποτα συγκεκριμένο ακόμα και για το αστείο επίδομα θέρμανσης των 100 και 200 ευρώ που ακόμα να δοθεί... Ο εκπρόσωπος επέρριψε στην Κομισιόν την παταγώδη αποτυχία των προβλέψεων του προϋπολογισμού, λέγοντας ότι «τα στοιχεία του προϋπολογισμού είναι στοιχεία που προέρχονται εν πολλοίς από τις επίσημες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης»(!), ενώ προανήγγειλε την προσαρμογή του προϋπολογισμού στις νέες εκτιμήσεις της ΕΕ.

Στον εξωραϊσμό της κυρίαρχης πολιτικής αποσκοπεί και το πυροτέχνημα των εκκλήσεων προς τις τράπεζες να ανταποκριθούν στον κοινωνικό τους ρόλο. «Ολοι πρέπει να ανταποκριθούν στην κοινωνική αποστολή την οποία έχουν», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος, αποσιωπώντας βέβαια ότι ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση καθόλου δεν υποχρεώνει τις τράπεζες να «μεταφέρουν» τα 28 δισ. στα λαϊκά νοικοκυριά και τους αυτοαπασχολούμενους.

Στο ίδιο πλαίσιο η Ντ. Μπακογιάννη εξέφρασε την πεποίθηση πως «οι τράπεζες θα συνειδητοποιήσουν ότι και το δικό τους συμφέρον και η δική τους σταθερότητα εξαρτάται άμεσα από την επιτυχία του προγράμματος στήριξης των μικρομεσαίων».

Το παραμύθι της «λαϊκής στροφής» της κυβερνητικής πολιτικής αναπαρήγαγε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο Π. Παναγιωτόπουλος. «Το κλίμα έχω την πεποίθηση ότι μπορεί και να αναστραφεί και να αλλάξει, αρκεί να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, αρκεί να σηματοδοτήσουμε και με τις πράξεις μας αυτό που ήδη έδωσε να φανεί με τα λόγια ο νέος υπουργός Εθνικής Οικονομίας: Η κοινωνική στροφή στην πολιτική της κυβέρνησης. Ηδη το βλέπουμε να πραγματοποιείται. Θα έχουμε συνέχεια», υποστήριξε. Υπέρ των διορθωτικών κινήσεων ο Α. Ρεγκούζας: «Δεν μπορούμε να γίνουμε από φιλελεύθεροι, σοσιαλιστές. Αλλά, όμως, ορισμένες διορθωτικές κινήσεις και αλλαγή προτεραιοτήτων λόγω των γεγονότων και των επιπτώσεων της χρηματοπιστωτικής κρίσης, είναι αναγκαίες», δήλωσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ